Zonguldak Türkiye’nin Karadeniz kıyısında yer alan illerinden biri olmakla birlikte aynı zamanda oldukça önemli bir liman kenti konumunda yer almaktadır. Haliyle de Zonguldak gezilecek yerler denilince akıllara çok popüler yerlerin olduğu gelmektedir. Aynı zamanda bünyesinde barındırmış olduğu taşkömürü madenleri ile de ülkenin maden ocağı olarak bilinmektedir. Bölge’nin ticaret ve sanayi alanında pek gelişme göstermemiş olması da gelirini taşkömürü ile sağlıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Şehir İsminin ise önceleri “Zongöldağ” olarak kullanıldığı bilinirken sonraları ise bu isim yerini Zonguldak kelimesine bırakmıştır.
Zonguldak Görülmesi Gereken Yerler
Doğanın olduğu kadar tarihinde esintisi ile Karadeniz’in eşsiz manzara keyfini bir arada yaşamak isteyenlerin muhakkak uğraması tavsiyemizdir. Zonguldak gezilecek yerler adına listenizde yer alması gereken pek çok mekan bulunmaktadır. Kalelerden plajlara, mağaralardan ören yerlerine kadar listenize eklemeniz gereken yerleri keşfe çıkmadan önce ilk rotanız biz rehberiniz olsun.
Filyos Antik Kenti
Tarihi boyunca çok çeşitli isimlerle anılan kent Roma döneminde yakılıp yağma edilmiştir. Daha sonraları ise yeniden inşa edilerek bu defa da ticaret ve balıkçı kenti olarak varlığını sürdürmüştür. Günümüzde ise Filyos beldesinin bulunduğu konumda Roma ve Bizans gibi dönemlere ait mezarlar, kaleler ve sahil surları gibi kalıntıların olduğunu ziyaretiniz esnasında görme şansına sahip olmaktasınız. Türkiye’de ve aynı zamanda Karadeniz kıyılarında kazılmış olan ilk ve tek antik kent olması ile büyük önem taşımaktadır.
Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ve Botanik Park
Hobi amaçlı başlanan bir proje niteliğinde olan bahçede kanatlı hayvanların serbest bir şekilde gezdiğini görürseniz şaşırmayınız. Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ve Botanik Park aynı zamanda adeta bir park alanı konumundadır. Çukur Köyü Mevkii Gökçebey’de yer alan bahçe her geçen gün siz ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye devam etmektedir. Özellikle de çocukların doğal olarak gezen kanatlı hayvanların olduğu bu yerde çok daha fazla keşfe çıktıkları görülmüştür.
Kozlu Kaplıcası
Kozlu beldesine bağlı Aşağıçayır Köyü sınırları içerisinde yer alan Kozlu Kaplıcası aynı zamanda Zonguldak Karadeniz Ereğli karayolu üzerinde yer almasından dolayı da ulaşımın kolay sağlandığı bir kaplıca olmaktadır. Ilıksu Kaplıcası olarak da bilinen bu kaplıca çevresinde herhangi bir tesis bulunmuyor olsa da siz ziyaretçileri için suyunun oldukça faydalı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Suyunun içildiği taktirde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına dışarıdan kullanıldığı taktirde ise birçok ağrılı rahatsızlıklarda oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Sizlerde adeta şifa kaynağı olan Kozlu Kaplıcalarına mutlaka uğrayıp sıhhat bulunuz.
Bastoncular Çarşısı
Adı üzerinde Devrek’in en önemli el sanatlarının arasında olan bastonun üretim ve satışının yapıldığı çarşı burası. Yıllardır birçok yerli ve yabancı turisti bünyesinde ağırlamıştır. Devrek kent merkezinde bulunan Bastoncular Çarşısı baston ihtiyacınız olmasa dahi aksesuar niteliğinde kullanmak için dahi satın alacağınızdan şüpheniz olmasın.
Cehennemağzı Mağaraları
Yan yana üç mağaradan oluşan Cehennemağzı Mağaraları yıllardır tarih kitaplarına da konu olmuştur. Mağaranın içerisinde göl ve işlenmiş yerli kaya sütunları yer almaktadır. Bazı kaynaklarda ise Acheron Mağaraları olarak geçmektedir. Yeterli aydınlatmaya da sahip oldukça geniş olan bu mağarada inanç ve kültür turizminin izlerini bir arada yaşamanız mümkündür. Ulaşım için Ereğli İlçesinin doğusunda yer alan Ayazma Deresi kenarı mağaranın bulunduğu konum olarak sizleri karşılamaya hazırdır.
Madencioğlu Şelalesi
Şelale aynı dere üzerinde yer alan üç şelaleden meydana gelmektedir. Sanki bir matruşka misali kademe kademe yükselen bu şelale üzerinde birinci şelaleye ulaşımın oldukça kolay olmasının yanı sıra en küçük şelaledir. İkinci şelaleden bahsedecek olursak bu şelalenin dibine inmenin zor olduğu kadar birinciye göre daha büyüktür. Üçüncü şelalesi hiç için en büyük olduğunu söylememizin yanı sıra bu şelaleyi görmek için dere boyunca şelaleyi yürümek gerektiğini sizlere hatırlatalım. Bölgede yeme-içme imkanı sunacak bir yer olmadığı için yanınızda muhakkak yiyecek bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca konakların diye düşünen ziyaretçilerimiz de varsa Madencioğlu Şelalelerinde konaklama imkanının bulunmadığını da belirtelim.
Halil Paşa Konağı
Ereğli Müzesi bir diğer adı ile Halil Paşa Konağı olarak bilinmektedir. Bu konak Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca konağın inşası eski bir kilisenin üzerine yapılmıştır. Bir ara lise ve ortaokul binası olarak kullanılan konak uzun süre ilgilenmediği için bakımsız kalmış bu nedenle de Kültür Bakanlığına tahsis edilip restore edilmesi istenmiştir. Üç katlı olan bu müzenin bahçe kısmında yer alan pek çok uygarlığı ait eserleri de incelemeden ayrılmayınız.
Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
Kurtuluş savaşının ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiştir. Kurtuluş savaşı sırasında İstanbul’dan kaçırılan Alemdar isimli savaş gemisi Zonguldak ve aynı zamanda Karadeniz’e hakim olmak isteyen Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. Bunu üzerine vatanseverler gemiyi 1920 ‘li yıllarda Ereğli limanına getirerek karaya oturtulan gemiyi Fransızlarla teslim etmişlerdir. İlk deniz savaşının gerçekleştiği bu yerde Gazi Alemdar Gemisi’nin hiç değişime uğratılmadan örneği yapılarak 2008 yılında müze olarak hizmete girmiştir.
Danaağzı Tabiat Parkı
Tepeören Köyü yakınlarında bulunan Danaağzı Mevkii isminden de anlaşılacağı üzere “Danaağzı Tabiat Parkı” olarak konumlandırılmıştır. Bitki örtüsünün zenginliği ve yaban hayatı ile bilinen bu mevkii oldukça huzuru bulmamanız mümkün değildir. Bölgede yer alan mağara korsanların yaşadığını bir söylenti olarak kabul etsek de gider gitmez bir korsan görme telaşı sizi de saracaktır. Bölgeye gelen ziyaretçilerden edinilen bilgiler ışığında ruhsal olarak da yenilenmiş bir şekilde ayrıldıkları söylenmektedir.
Köprülü Camii
Zonguldak kent merkezinde bulunması ile kolayca ulaşabileceğiniz Köprülü Camii Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. Ziyaretçileri tarafından oldukça güzel bir mimari yapısı olduğu söylenmektedir. Merkezde tüm gözleri üzerine çeken cami’yi yerine ziyaret etmeniz tavsiyemizdir. Zonguldak çarşısında yer alan cami alışveriş molanızda size huzur katacaktır.
Bölüklü Yayla
Zonguldak ilinin en yüksek noktası neresi derseniz Bacaklı Yayla’sından söz etmek mümkün olmaktadır. Bu Bacaklı Yaylasının eteklerinde ise Bölüklü Yaylası yer almaktadır. Hala yaylacılık kültürü’nün devam ediyor olması ile siz yayla havası sever ziyaretçilerine oksijen depolama fırsatı sunmaktadır.