Anasayfa » Yazılar » Yunanistan Gezi Rehberi | Yunanistan’da Gezilecek Yerler

Yunanistan Gezi Rehberi | Yunanistan’da Gezilecek Yerler

Yunanistan gezilecek yerler

Yunanistan’da gezilecek yerler denildiğinde akla pek çok mekan gelmektedir. Ancak öncelikle bu ülke ile ilgili genel bilgiler verelim. Yunanistan, felsefe tarihinin en önemli merkezlerinden birisidir. Aynı zamanda Helen Uygarlığının devamı niteliğinde olan bu ülke,  tiyatro, edebiyat, tarih, felsefe ve matematik konusunda dünyaya öncülük yapmıştır. Tarihi M.Ö. 3.000’li yıllara dayanan bu ülke, kültür turizmi açısından da oldukça önemlidir.  Balkanlarda yer alan bu ülkede gezilebilecek pek çok yer vardır. Peki, Yunanistan’da gezilecek yerler nerelerdir?

Yunanistan’da Gezilecek Yerler ve Yunanistan Gezi Rehberi

Yunanistan, kültürü ve tarihi ile oldukça zengin bir ülkedir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile görülmeye değer bu ülkeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.  Ancak öncelikle ülke hakkında biraz bilgi sahibi olmanızda yarar bulunmaktadır. Faydalanmanız ve Yunanistan seyahatinizi daha iyi planlamanız için Yunanistan gezi rehberini hazırladık. İşte Yunanistan’da gezilecek yerler ve çok daha fazlası…

Yunanistan Nerededir?

Yunanistan, Balkanların güneyinde yer alan bir ülkedir. Doğusunda Türkiye, kuzeyinde Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan ile komşu olan Yunanistan’ın başkenti Atina’dır. Bunların yanında Yunanistan’ın para birimi ise Euro’dur. Çünkü ülke Avrupa Birliği ülkesidir ve para birimi olarak da Euro’yu kabul etmiştir.

Yunanistan’ın resmi dili, Yunancadır. Ancak ülkede pek çok azınlık yaşamaktadır. Bu nedenle Türkçe, Arnavutça, Makedonca ve Ermenice de konuşulan diğer diller arasındadır.

Yunanistan’a Ne Zaman Gidilir?

Yunanistan, eşsiz güzellikleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülkeler arasında yer alıyor. Eğer ülkeye seyahat etmeyi düşünürseniz yaz aylarını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü ülkede yaz aylarında oldukça sıcak bir hâkim oluyor. Tipik Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ülkede kışlar ılık geçiyor.

Yunanistan’a ne zaman gidilir sorusuna verilebilecek en güzel yanıtın yaz ayları olduğundan bahsetmiştik. Yaz aylarında sıcaklıklar ortalama 35 derece civarında seyrediyor. Ayrıca ülkeyi bahar aylarında ziyaret ederek antik yapıları rahatlıkla gezebilirsiniz.

Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

Yunanistan’a nasıl gidilir sorusunun pek çok cevabı var aslında. Türkiye’den Yunanistan’a gitmek için kara, deniz ya da hava yolunu tercih edebilirsiniz. Uçak yolculuğu ile İstanbul’dan Atina’ya yaklaşık olarak 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Yine İzmir’den Atina’ya ortalama yarım saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

Yine Yunanistan’a ulaşım için karayolunu da kullanabilirsiniz. Dilerseniz Esenler otogarından kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Yine deniz yolu ile ulaşım sağlamak isterseniz, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Bodrum ve Marmaris’ten feribot ile Rodos, Midilli, Sisam ve Sakız gibi Yunan adalarına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yunanistan’da Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi ile İlgili Diğer Bilgiler

Yunanistan’da Nerede Kalınır?

Yunanistan, turizm açısından oldukça gelişmiş bir ülkedir. Bu nedenle konaklama seçenekleri de oldukça fazladır. Yani Yunanistan’da kalacak yer sıkıntısı çekmezsiniz.  Ancak önceden rezervasyon yaptırmanız oldukça önemlidir. Çünkü temiz ve uygun fiyatlı otel bulma şansınızı riske atmamanız gerekir.

Yunanistan otelleri arasından Atina’da yer alanları tercih edebilirsiniz. Ancak buradaki oteller, şehrin çevresinde yer alan otellerden daha pahalıdır. Bu nedenle Atina merkezdeki oteller yerine çevresindekileri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Ülkenin gelişmiş metro ve otobüs ağı sayesinde şehir merkezinde konaklamamanın herhangi bir sıkıntısını çekmezsiniz.

Bunların yanında Yunan adaları arasında yer alan küçük adalar ile ulaşım da oldukça rahattır. Bu nedenle adalarda yer alan pansiyonları da tercih edebilirsiniz.

Yunanistan’da Ne Yenir?

Yunan kültürünün en önemli parçası Yunan yemekleridir. Eğer bu ülkeye seyahat edecekseniz ve aklınıza Yunanistan’da ne yenir sorusu takıldıysa aslında bunun pek çok cevabının olduğunu bilmelisiniz. Ancak özellikle tatmanız gerekenleri sizin için araştırdık.

Yunan yemekleri arasında mutlaka tatmanız gerekenlerden birisi Gyros’dur. Türk mutfağında da yer alan dönere oldukça fazla benzeyen bu yemek, aslında bizim dönerimizin Yunanistan tarafından yorumlanmış halidir denilebilir.

Souvlaki Kalamaki, yine ülkemizde çokça tüketilen çöp şiş ile benzer bir yemektir. Komşunun sokaklarında da sıklıkla tüketilen bu fast food, görüntüsü kadar lezzetlidir de.

Yunanistan’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı ise midyedir. Midye ülkemizde de bulunabilen bir lezzet. Ancak Yunanistan’daki midye ile ülkemizdeki midye sunumu biraz farklıdır. Çünkü Yunanistan’da yapılan midye tava içine sadece zeytinyağı ekleniyor. Yanında bir de limon ile sunulan bu lezzeti mutlaka tatmalısınız.

Feta Me Meli, Türkçesi Ballı susamlı feta peyniri olan bu lezzet, Yunan mutfağı denilince akla gelen en güzel lezzetlerden birisidir. Yunanlılara özel olan bu peynir çeşidi sunulmadan önce tavada kızartılıyor. Aslına bakılırsa hellim peyniri ile benzer bir tada sahip. Ancak feta peyniri kızartıldıktan sonra bal eve susam ile süslenerek servis ediliyor.

Yunanistan seyahatinizde mutlaka tatmanız gereken bir diğer Yunan lezzeti ise Saganaki’dir. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu peynir, mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında yer alıyor. Ülkede tatmadan dönmemeniz gereken bir diğer lezzet ise musakkadır. Ancak bu bizim bildiğimiz musakka ile pek benzemiyor. Yunanistan’da ne yenir denilince akla ilk gelen lezzetlerden birisi olan bu lezzet, bizdekinin aksine beşamel sos eklenerek fırında pişiriliyor.

Yunanistan’da tadılması gereken bir diğer lezzet ise Kavala Kurabiyesidir. Kurabiyeye tat veren bademdir. Eğer badem seviyorsanız bu lezzeti tatmadan ülkeden dönmemelisiniz.

Yunanistan’da Ne İçilir?

Mastika

Yunanistan’da ne içilir diye sorulacak olsa verilen ilk cevaplardan birisi mutlaka Mastika olur. Yunanistan’ın fazlasıyla sevilen bu içkisinin anavatanı Sakız Adası’dır. Oldukça sert bir içki olan Mastika, Sakız likörü olarak da bilinir ve sakız aromalıdır.

Ouzo

Yunanistan’da ne yenir sorusu için verdiğimiz tüm yemeklerin yanında Ouzo tüketilebiliyor. Aslında ülkemizdeki rakının Yunanistan’daki karşılığı Ouzu’dur denilebilir. Tat olarak rakıya benzeyen bu içkiyi su ile karıştırmak yerine içine buz atarak sek tüketmenizi tavsiye ederiz.

Reçina

Yunanistan’da ne içilir sorusunun bir diğer yanıtı Reçina’dır. Reçina’nın tadı beyaz şarabı andırıyor. Ayrıca soğuk tüketilen bu içeceği hemen her restoranda bulmanız mümkündür.

Frappe

Yunanistan’da ülkemizde olduğu gibi yaygın bir kahve kültürü yoktur. Ancak kahvaltıda Frappe adını verdikleri kahveyi tüketiyorlar. Ayrıca bu kahvenin yanında genellikle hamur işi yiyecekler tüketiyorlar. Bu lezzetli kahve, Yunanistan’da farklı kahve makineleri ile yapılıyor. Şekersiz, az şekerli, orta şekerli ve şekerli gibi çeşitleri bulunan Frappe, uzunca bardaklarda servis ediliyor. Bu bardakların içerisine granül kahve ve su ilave ediliyor. Tercihe göre şeker ekleniyor ve köpürene kadar kahve makinesinde karıştırılıyor.

Yunanistan’da Alışveriş

Yunanistan’da alışveriş için pek çok alternatif bulunuyor. Ülkede seyahat ettiğiniz sırada yöresel kıyafetlerden el işlerine kadar pek çok ürünü satın alabilirsiniz. Yine değerli çiniler, has zeytinyağı, sabunlar ve şaraplar da satın alabilirsiniz. Turizmin oldukça gelişkin olduğu ülkede hediyelik eşya bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Özellikle başkent Atina’da pek çok alışveriş merkezi ve dükkân bulunuyor.

Bunların yanında Yunan adalarında yer alan köylerde dahi hem sevdikleriniz hem de kendiniz için hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Yunanistan’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Atina

Yunanistan’da gezilecek yerler denilince akla ilk gelen başkent Atina’dır. Ancak burası öyle bir günde gezilip bitirilebilecek bir yer değildir. Yunanistan seyahatinizin neredeyse bir haftasını bu şehre ayırmalısınız. Çünkü Yunanistan’da gezip görmeniz gereken tarihi mekânlar oldukça fazladır. Yunanistan’ın en kalabalık şehri olma özelliğine sahip Atina, adını mitolojik tanrı Athena’dan almıştır.

Atina’da görmeniz gereken ilk yer Akropolis’tir. Yüksek şehir anlamına gelen Akropolis’i ziyaret etmek isterseniz çok sıcak olmayan bahar aylarını tercih etmenizi öneririz.

Akropolis’te yer alan Parthenon Tapınağı, Osmanlı döneminde bir süre cami olarak kullanılmıştır. Daha sonra cephanelik olarak kullanılmaya başlanan yapıdaki heykeller günümüzde British Museum’da sergilenmektedir.

Yunan Adaları

Santorini

Yunanistan’da gezilecek yerler arasında belki de en doğru seçenek Yunan adalarıdır. Bu adalar arasında yer alan Santorini, eşsiz siyah ve kızıl kumsallara sahip muhteşem bir adadır. Ada hilal şeklindedir ve bu şeklini bundan yaklaşık beş yüzyıl önce gerçekleşen volkanik patlamalara borçludur. Ancak bu volkanik patlamalar her ne kadar adaya şekil vermiş olsa da dönemin adada yaşayan uygarlıklarına büyük zarar vermiştir.

Bu yunan adası, sadece kumsalları ile ünlü değildir. Çünkü Santorini gece hayatı da oldukça hareketlidir. Eğer özellikle şaraplara ilginiz varsa adada bulunan şaraphaneleri ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Santorini plajları; Monolithos, Kamari, Perivolos ve Avis’tir. Adada ayrıca çok sayıda arkeolojik müze ve kilise de yer alıyor. Volkanik kayalar üzerine inşa edilen geleneksel yapılar ve adada bulunan daha pek çok yapı, özellikle de fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça güzel mekânlardır.

Mykonos

Yunan adaları içerisinde belki de en ünlüsü Mykonos’dur.  Özellikle deniz tatili yapmak isterseniz bu ada oldukça idealdir. Ayrıca Mykonos gece hayatı da oldukça hareketlidir. Eğer gece hayatından hoşlanan biriyseniz adadaki sabaha kadar süren eğlencelere katılabilirsiniz.

Mykonos adasının merkezi oldukça küçük bir yer olsa da pek çok restoran ve gece kulübü bulunuyor. Adada ayrıca sayısı 25’i bulan plajlar bulunuyor. Bunlar arasına en popülerleri ise; Paradise, Palanga, Kapari, Kalafatis ve Ano’dur.

Mykonos sokakları oldukça dardır ve evler birbirine oldukça yakındır. Bunun nedeni ise geçmiş dönemlerde adanın korsanların akınına uğramasıdır. Yani sokaklar korsan akınlarına karşı korunmak adına bu kadar dar inşa edilmiştir. Bunun yanında Mykonos evleri diğer Yunan adalarında da olduğu gibi bembeyazdır. Eğer seyahatiniz boyunca güzel fotoğraflar çekmek isterseniz, dar Arnavut kaldırımlar sokaklarda yer alan rengârenk panjurlu bu evleri mutlaka görmelisiniz.

Mykonos Adası’nda aynı zamanda Little Venice yani Küçük Venedik adı verilen oldukça şirin bir kıyı yerleşkesi bulunuyor.

Rhodes (Rodos)

Marmaris’e yaklaşık 40 dakikalık mesafede yer alan Rodos Adası, Yunan adaları içerisinde en çok ziyaret edilenlerden birisidir. Rodos Adası’na nasıl gidilir sorusunun bir diğer yanıtı ise Fethiye’den düzenli olarak gerçekleştirilen seferlerdir. Bu Yunan adası, eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Şehrin yeni olarak adlandırılan kısmında modern şehirleşmeyi, eski kısmında ise Rodos Kalesi sırları içerisinde yer alan eski kent yapılarını görebilirsiniz.

Tapınak şövalyelerinin sürgün edildiği bu adada yer alan Siana ve Salakos köyleri, turistlerin en çok ilgisini çeken turistik mekânlardır. Çünkü bu köylerde pek çok tarihi mekân, alışveriş merkezi ve dükkân yer alıyor.

Dünyanın yedi harikasından birisi olarak görülen Rodos Heykeli ise zamanında bu adada yer alıyormuş.

Kos (İstanKöy)

Yunanistan’a gezilecek yerlerden birisi de Kos Adası ya da bir diğer adı ile İstanköy’dür. Tıp biliminin babası olarak görülen Hipokrat’ın memleketi olan bu Yunan adası, sayısız güzel plajı ve tarihi dokusu ile seyahat severlerin en çok ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır. Bodrum’a yakın adalar arasına yer alan Kos, kültür turizmi açısından da oldukça rağbet görmektedir.

Kos Adası’nda gezilecek yerler arasında Osmanlı döneminden kalma pek çok cami bulunmaktadır. Yine bunun yanında pek çok kilise de bulunmaktadır. Kos Adası’na nasıl gidilir sorusunu merak edenler için cevap verelim. Adaya Bodrum’Dan feribot ile yaklaşık olarak 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Samos Adası

Eğer klasik Yunan mimarisini gözlemlemek istiyorsanız Yunan adaları arasında yer alan Samos tam da size göre bir yerdir. Ünlü matematikçi Pisagor’un köyünün de yer aldığı bu adada ayrıca ünlü matematikçinin heykeli de bulunuyor. Ayrıca adada dünyanın en eski tünellerini görme fırsatı da bulabilirsiniz. Bu tünellere Eualinos adı veriliyor ve tünele girmek için 4-5 Euro ödemeniz gerekiyor.

Chios (Sakız)

Adını ünlü sakız ağaçlarından alan Sakız Adası, İzmir’e oldukça yakındır. Sakız Adası’na nasıl gidilir diye soracak olursanız, İzmir’den feribot ile yaklaşık 45 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Adaya yolunuz düşerse Nea Moni Manastırı’nı ve Maesta, Pirgi yerleşim yerlerini görmeden dönmeyin.

Crete (Girit)

Girit AdasıYunan adaları içerisinde en büyüğüdür. Ege’nin güneyinde yer alan bu ada, tarihinin en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış bir yerdir. Adada yer alan Aya İrini Geçidi ve Venedik Kalesi turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerdir.

Girit’te gezilecek yerler arasında bir diğer önemli mekân ise Hanya’dır. Hanya’nın tarihi sokakları, sizi etkilemeyi başaracak, zamanda yolculuğa çıkaracaktır. Bunların yanında ada sadece tarihi mekânları ve plajları ile ünlü değildir. Aynı zamanda Girit gece hayatı da oldukça renklidir ve ada bu yönüyle de bilinmektedir. Eğer adayı ziyaret edecek olursanız, geceleri otelinizde kalmak yerine gece hayatının tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Halkidiki

Halkidiki, bembeyaz kumu ve masmavi denizi ile yaz aylarında turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Ada Kassandra, Athos ve Sithonia adında 3 yarımadadan meydana geliyor. Aslına bakılırsa Halkidiki, bu adalar bütününe verilen bir isimdir. Bu nedenle Halkidiki’ye nasıl giderim diye birisine sorduğunuzda garip bakışlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle adaların isimlerini bilmenizde yarar bulunuyor.

Halkidiki’ye nasıl gidilir diye soracak olursanız Atina’dan otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Burada konaklama için çok fazla bir seçenek bulunmuyor. Bu nedenle adaları günü birlik ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Halkidiki adaları arasında en ilginç olanı Athos’dur. Çünkü bu adaya kadınları almıyorlar. Ayrıca erkekler de özel izin ile girebiliyorlar. Ada ziyarete açık değildir. Ancak özel izin alabilen erkekler bu adayı görme fırsatı buluyorlar.

Athos Adası’na kadınların alınmama sebebi kadınlara olan düşmanlık değildir. Bu durum aslında çok eskilere dayanan bir dinsel duruma bağlanabilir. Bunun yanında adaya girebilecek olan tek kadın Meryem Ana’dır. O da gelir mi bilinmez J

Yunanistan Gece Hayatı

Yunanistan’da gezilecek yerler arasına ülkede yer alan pek çok gece kulübünü de dâhil edebiliriz. Yunanistan gece hayatı oldukça renklidir. Bu anlamda başkent Atina’da gece kulüpleri ve diskolar yer almaktadır. Turistlere özel olarak programlar yapan bu mekânlardan bazıları ise şöyledir:

  • Armida Bar (Crete): Mekân, caz severler için oldukça idealdir.
  • Stavros Tou Noto: (Atina): Eğer rock müzik sevenlerdenseniz, Yunanistan seyahatinizde mutlaka bu mekâna da uğramalısınız.
  • La Notte Club (Mykonos): Yunanistan’a gelmişken Yunan müziği dinlemeden gitmek olmaz diyorsanız, bu mekânı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
  • Armida Bar (Crete): Gemi içerisinde hizmet sunan bu gece kulübünü, Yunanistan geceleri için tercih edebilirsiniz.

Yunanistan seyahatiniz için ihtiyacınız olabilecek her şeye Yunanistan gezi rehberi adlı yazımızda yer vermeye çalıştık. Umarım memnun kalmışsınızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir