Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve tuz ihtiyacının %40’ının sağlandığı yer olan Tuz Gölü, coğrafya derslerinden aklımızda kalan bir göldür.Tuz gölü beyaz olması ile birlikte en dikkat çekici göller arasında yer almaktadır. Göl İç Anadolu Bölgesinde Ankara ve Konya şehirlerin sınırının kesiştiği bölgede yer almaktadır. Halk arasında Koçhisar gölü olarak da bilinir.Tuz gölü hem ticari hem de turistik açıdan önemli bir yere sahiptir.Gölün muhteşem manzarasında gölde çıplak ayak gezerek güzel bir deneyim yaşayacaksınız.
Gölün oluşumu uzun zamandan beri yağan yağmur nedeniyle tektonik ile bu alana çökmüştür. Bu çöküntüden sonra içerine dolan yağmur suları ile birlikte etraftaki kayaçları eriterek gittikçe günümüzdeki haline alarak tuz üretmeye devam etmiştir.Harika bir doğal oluşum olan bu yer, kış aylarında su ile dolup taşarken göl yaz aylarında ise kuraklaşarak bütün su buhar olur. Gölün bulunduğu alan bir tuz çölüne dönüşür. Daha sonra buradaki görevliler bu tuzları buradan toplar,çevresinde yer alan işletmelerde, buharlaştırma, çökeltme ve arıtma işlemlerinden sonra yılda 150.000 ton tuz çıkarılır ve bizlerin sofralarına kadar ulaşmasını sağlarlar.
Gölün ayrı bir özelliği ise belli bir dönemde bir çok flamingonun durağı oluyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak “Büyük Flamingo” türünün dünyadaki en önemli üreme alanlarından biriside Tuz Gölüdür..Ortalama 10 bin flamingo her yıl üremek için burayı ziyaret ederler. Flamingolar Tuz Gölü’nün tam ortalarında yer alan göçük çamur adalarında kuluçkaya yatarak burada yavrularını dünyaya getirirler. Dünyada flamingoların yüksek sayıda ürediği yerlerden biridir.
Tuz Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Tuz gölü İç Anadolu bölgesinde Ankara,Aksaray ve Konya sınırların kesiştiği yerde bulunmaktadır.Tuz gölüne nasıl gidilir diye merak ediyorsanız göle kendi aracınız ile veya otobüs ile ulaşım mevcuttur. Kendi aracınız ile buraya ulaşmak istiyorsanız Şereflikoçhisar’dan tabelalarını takip ederek Tuz Gölü’ne ulaşabilirsiniz..Ankara’dan Konya Devlet yolunu takip ederek buraya ulaşım sağlayabilirsiniz..Otobüs ile buraya ulaşmak isterseniz AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerini kullanıp.Konya sınırlarına girince göle giden çeşitli dolmuş ve minibüsleri kullanabilirsiniz.
Tuz Gölü Efsanesi
Efsaneye göre zamanında yerel halk bütün tuz ihtiyacını küçük bir gölden sağlarmış. Ancak bir süre sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve yerel halk tuz ihtiyaçlarını karşılayacak hiç bir kaynak bulamamışlar.Bu nedenle önceden tatlı su olan göl zamanla tuz gölüne dönüşüp halkın bütün tuz ihtiyacını karşılamıştır. Diğer bir efsaneye göre zamanında tuz gölünün bulunduğu bir yerde cimri ,yaşlı ve huysuz bir yaşlı kadının üzüm bağları varmış.Günlerden bir gün yaşlı bir adam bağların önünden geçerken çok susamış ve yaşlı kadından bir kaç üzüm almak istediğini söylemiş. Cimri yaşlı kadın bu adam üzümlerinden vermek istemez. Cimri kadının bu söyleminden sonra yaşlı adam senin bütün bağın tuzla buz olsun diyerek oradan ayrılmıştır.Yaşlı adamın bu bedduası tutarak cimri yaşlı kadının bağları Tuz Gölüne dönüşür.