Tarihi evleri ile ünlü Kastamonu ili, Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Karadeniz kıyı şehri olan Kastamonu’nun batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı ve Çorum, doğuda ise Sinop illeri bulunmaktadır. İlin kuzeyinde kıyıya paralel olarak Küre Dağları uzanmaktadır. İlin ikinci yüksek kesimini Ilgaz dağları oluşturur. birbirinden güzel turistik ilçeleri, sahil kesimi ile ünlü ilimize ulaşım deniz yolu, kara yolu ve hava yolu ili yapılmaktadır. Kastamonu’nun köklü bir geçmişi vardır. Son Tunç Çağı olan M.Ö 2000 yıllarına varan bir geçmişe sahiptir. Sırasıyla Frig, Lydia, Pers, Helen, Pontus ve Roma hakimiyetlerine girmiş sonradan Türk topraklarına katılmıştır.
Kastamonu Hakkında Bilgiler
Kastamonu ilinde iki ayrı iklim tipi hüküm sürer. Kuzeyinde, Karadeniz iklimi ve güneyinde İç Anadolu iklimi. İç kısımlara doğru Karadeniz ikliminin etkisi azalır. Bunun nedeni Küre Dağları’nın, ilin kıyı kesimi ve iç kesimleri arasında engel oluşturmasıdır. Kastamonu’ya en çok yağış bahar aylarında yağar. Kastamonu, Karaçomak Deresi vadisi üzerinde kurulmuş bir şehirdir ve evliyalar şehri olarak bilinir.
Karadeniz belgesinde yer alan Kastamonu, bölge yapısı itibarıyla oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sadece Devrekani ilçesi kesiminde orman yoktur ama az da olsa çalılara ve ağaç topluluğuna rastlanır. İç kesimlere doğru kayın ve köknar ağaçları çoğalır. İnebolu ve Cide ilçelerinin güneyinde çam, köknar, kayın, ıhlamur, kestane,mersin, kavak ve ahlat ağacı türlerine sıkça rastlanır. Ilgaz Dağları ve Devrez çayı vadisi arasında Tosya ormanları yer alır.
Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli parkı çevreleri akarsular ve zengin bitki örtüsüne sahiptir. Bu zengin bitki örtüsü, karaca, geyik, kurt, tilki, ayı, yaban domuzu, çakal, tavşan, sürüngenler, ötücü kuşlar ve yırtıcı kuşlara ev sahipliği yapmaktadır.
Kastamonu Gezilecek Yerler Listesi
Kastamonu ili, tarihi evleri ile ünlü olup evliyalar şehri olarak bilinmektedir. Türkiye’nin yüksek dağları, birbirinden efsane kanyonları cam terasları ve milli parkları ile doğanın tüm güzel nimetlerini insanlara sunar.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
Evliyalar şehri Kastamonu’daki en önemli yerlerden biri Hz. Şeyh Şaban-ı Veli türbesidir. Manevi huzuru bulmak isteyenlerin en sevdikleri külliye, içinde camisi, Şeyh Şaban-ı Veli hazretlerinin türbesi ve özel bir çeşmesi vardır. Çeşmeden akan suyun Zemzem suyunun bir kolu olduğu ve şifalı olduğu söylenmektedir. Birbirinden kıymetli el yazması Kur’an-ı Kerim eserleri de külliye içinde sergilenmektedir.
Küre Dağları Milli Parkı
Doğa ile iç içe olmayı sevenler için bulunmaz bir nimettir. Ejderha mağarası, Mantar mağarası ve Ilgarini mağarası Küre dağları içinde yer alır. Bu üç mağara ziyaretçilere açıktır. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar, bir yağmurluk ve bir el lambası bulundurmanız gerektiğidir. Zemini kaygan olduğundan dikkatli yürümeniz önerilir. Ilgarini mağarası bu mağaraların en büyüğüdür. Mağara içinde şapel harabeleri ve mezarlar mevcuttur. Bir diğer önerimiz ise spor kıyafetler tercih edin ve yanınızda yiyecek- su bulundurun.
Çatak Kanyonu Cam Seyir Terası
Kastamonu ilçesi olan Azdavay’da yer alan Çatak kanyonunda bulunan Cam seyir terası eşsiz bir deneyim sağlıyor. Belli bir mesafeye kadar araçla gidilen Cam terasta geri kalan yok yürünmek zorunda. Görülmeye değer yerlerden biri.
Valla Kanyonu Seyir Terası
Bozuk yol, paslanmış demir merdivenler gözünüzü korkutmasın. Sonuçta dünyanın en güzel ve en derin kanyonlarından birini cam teras üzerinden izleme imkanı bulacaksınız. Eğer çocuğunuz ile gidecekseniz biraz daha dikkatli olmanız önerilir.
Ilıca Şelalesi
Küre Dağları milli parkı içinde Kastamonu merkeze biraz uzak olan Ilıca şelalesi, Pınarbaşı ilçesine 12 Km. mesafededir. Şelale, Horma kanyonunun bitiminde yer almaktadır. Çınar ağaçları ile donanmış şelalenin çevresinde güzel bir ambiyans yaratılmıştır. Yürüyüş yolundaki doğal bitki örtüsü ile insanı büyülemektedir.
Gideros Koyu
Kastamonu’nun tatil merkezlerinden Cide ilçesinde yer alan Gideros koyu, yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının harman olduğu cennet köşelerden biridir. Cide merkeze 7 Km. uzaklıkta olan Gideros koyu, koruma altındaki bir bölge olduğu için yapılaşmaya pek izin verilmemektedir. Bu da doğal yapının bozulmasını engellemiştir. Balık restoranlarında enfes lezzetler tadıp, doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
Dipsizgöl Tabiat Parkı
Varlığı pek fazla bilinmese de Kastamonu’nun muhteşem yerlerinden biri de Dipsizgöl Tabiat Parkı’dır. Tosya ilçesine bağlı Çiftler köyünden ulaşılan parkın yolları asfalt olduğundan ulaşımda güçlük çekilmemektedir. Kastamonu merkeze 95 Km., Tosya merkeze 25 Km. mesafededir. Tabiat parkında çam ağaçlarının kokusunu içinize çekerek muhteşem göl ve dağ manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.
İsmail Bey Külliyesi
1443- 1461 yıllarında Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Candaroğulları beyliğinin son hükümdarı Kemalettin İsmail bey tarafından yaptırılan külliye, M.Ö 7.yy.a ait iki kaya mezarı da bulunan Şahinşah kayası üzerinde yer almaktadır. Külliye içinde hamam, kütüphane, cami, medrese, han ve türbe bulunuyor. El sanatları ve yöresel yiyeceklerin satıldığı dükkanlar da külliye içinde mevcut. Kastamonu ziyaretlerinde görülmesi gereken yerlerden biri.
Kastamonu Kalesi
Kastamonu’nun en yüksek noktasına inşa edilmiş olan Kastamonu kalesi, M.S 12.yy’da Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. 120 metre yükseklikte olan kaleye ulaşım kolaydır. Kalenin iç kısmı orjinalliğini korurken, kalenin surları yok olmaya başlamış ancak zaman içinde onarılmıştır. Kale içinde sarnıçlar, zindan, Bayraklı Sultanı türbesi ve kaçış tünelleri bulunmaktadır.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın. Baharla yeryüzünde güzellerin bağısın çocuk şarkısına konu olan Ilgaz Dağı, her mevsim farklı bir güzellik taşır. Özellikle kış aylarında kayak tutkunlarının önemli kayak merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı Milli Parkı, yılın her mevsimi ayrı bir güzellik yaşatır. Piknik alanları, kafeleri, konaklama tesisleri ile tatilcilerin gözdesi Ilgaz Dağı görülmesi gereken yerlerden biri.
Bozkurt Şehitler ve Gaziler Anıtı
Abana- Bozkurt kara yolunun üzerinde yer alan anıt, Kurtuluş savaşında hiç işgal edilmediği halde, cepheye giden ve şehit düşen askerlerin anısına yaptırılmış bir anıttır.