Karadeniz’in en gözde iki şehrinden birisi olan Trabzon, Laz uyruklu vatan kardeşlerimizin nüfus bakımından en yoğun olduğu yerler arasında ilk 3 sıradadır. Toplamda 700.000 nüfustan fazla insana ev sahipliği yapan Trabzon şehrimizin kentsel olarak dağılımı ise şu şekildedir; Köylerde yaşayan insanlar Trabzon’un toplam %45’inden fazlasını oluşturmaktadır.Şehir yerlerinde merkezde yaşayan insanlar ise geri kalan %55 çoğunluk kısmı oluştursa’da, henüz 3 sene öncesine kadar bu durum böyle değildi.Zamanın gelişmesi ve şehirlerin teknolojik aletler ile binalar, dükkanlar sokaklar oluşturmasından ötürü doğanın ve seranın yayılması ile zaman içerisinde merkez nüfusu daha’da hakim olmuştur.Fakat genede biz Trabzon’u Laz şivesi olan insanlarından, güzel mi güzel yaylalarından ve sabahları tadına doyamadığımız mıhlaması ile tanıyoruz ve tanımaya devam edeceğiz.Trabzon’da bildiğiniz üzere 4/3’ünden fazla kısmı yayla ve bitki örtüsü olduğu için inanılmaz bir temiz hava ve manzara görünümü hakimdir.Kafa dinlemek üzere tatile gitmek için mükemmel bir şehir olan Trabzon’un gezilecek yerleri benim için her karışından ibaret olsa’da sizlere en çok gitmeniz gereken yerleri liste olarak yazacağım.
Trabzon Gezip Görülmesi Gereken Yerler
Boztepe (Bence ilk gideceğiniz yer burası olmalıdır.)
Boztepe, Trabzon’un yüksek dağlarının üstünde bulunan güzel bir çay bahçesidir.Bu çay bahçesini ziyaret edip yükseklerden Trabzon’un o şahane manzarasını seyredip aynı zamanda yaylalardan toplanan doğal çayınızı yudumlayabilirsiniz.Bana sorarsanız Boztepe’de ilk önce çayınızı için ve gezilecek yerlere tepeden bakın, şehrin üzerinde bir göz gezdirin derim.Hem ne demişler ? Görünen köy kılavuz istemez.
Ayasofya Kilisesi
Buram buram tarih kokan Trabzon’un en gözde turistik yerlerinden birisi olan Ayasofya kilisesi Osmanlı imparatorluğundan bile önceye dayanıyor.1. Manuel adında kralın Komnenos ülkesindeki insanların ibadeti için yaptırdığı bu manastır gezip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.Çok fazla kez restore edilmediği için sadece manastır iken Osmanlı imparatorluğunun hüküm sürdüğü zamanlarda Müslümanlar ibadet etsin diye 1400 yıllarında Fatih Sultan Mehmet Han zamanlarında camiye dönüştürülmüştür.
Yeni Cuma Camii
İlk yapıldığı zamanda kilise olarak Hristiyanların ibadethanesi olan Aziz Eugenios Kiliesi, Osmanlı topraklarına geçtikten sonra çoğu ibadethanenin çevrilmesi gibi Yeni Cuma Camii adını alarak cami olmuştur.Ne zaman temelinin atıldığı dahi bilinemeyen bu mimari yapıyı gidip görün derim.Zira dışarıdan bakıldığında dahi sizi geçmiş tarihlere götürüyor.
Trabzon Kalesi
Savaşlarda ağır toplara ve sur yıkan diğer elementlere karşı savunması çok güçlü olan surları ile bilinen Bizans devleti tarafından inşa edilen Trabzon kalesi, Bizans’dan sonra tekrardan surları Osmanlı tarafından güçlendirilerek çok daha sağlam bir hal almıştır.Günümüzde ise tarihi eser olarak duvarların ne kadar eski olduğu her yerinden okunmaktadır.
Kaymaklı Manastırı
Önceden beri süre gelen Trabzon’da yaşayarak soylarını devam ettiren diğer ırk ve dine mensup insanların eserleri bitmek bilmiyor Trabzon’da.Bunun en büyük sebebi sürekli içerisinde olan savaşlar, sürekli fetih olunması ile birlikte neredeyse Trabzon’un insanlar tarafından hiç boş bırakılmamasıdır.Kaymaklı manastırı’da Ermenilerin gerçekten has Ermenilerin Trabzon’da ibadet ettiği nadir manastırlardan birisidir.
Sümela Manastırı (Trabzon)
Eğer ki Trabzon’u ziyaret edip gezmek istiyorsanız yazımın başında ilk ziyaret edilmesini önerdiğim Boztepe’den sonra mutlaka Sümela Manastırını ziyaret etmelisiniz.Bu güzelim şehre geldikten sonra tarihi eserler arasında ve tarihte’de çok önemli bir yeri olan Sümela Manastırını ziyaret edip görmeden gittiyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir.Mutlaka ama mutlaka gidin.Hatta baktınız zamanınız yok Boztepe’den önce gidin çay falanda içmeyin manzaraya bakıp :).
Kızlar Manastırı
Boztepe’de çayınızı içtikten sonra eğer yakın bir yerde tarihi eser görmek istiyorsanız Kızlar Manastırına gidebilirsiniz.Normalde 7 asır önce inşa edilen bu manastır, savaşlardan dolayı aşırı yıpranması ile 1 asır önce tekrardan restore edilmiştir ve Trabzon’daki diğer manastırlardan daha modern bir görünüme sahiptir.
Trabzon Atatürk Köşkü
Atatürk’ün ölmeden önce yapılmasını ve yerine getirilmesini istediği Trabzon’daki Atatürk Köşkü, ideal bir gezi yeridir.
Trabzon Cephaneliği
Savaşlar için ekipmanların saklandığı ve üretildiği o zamanın modern cephaneliklerinden birisidir.Gidip görmenizi tavsiye ederim çünkü ziyaret ettiğinizde ülkemiz için okuduğunuz savaş tarihini yaşıyorsunuz sanki.
Akçaabat (İçindeki Sera Gölünü’de bir görün derim)
Trabzon’un en çok nüfusu içerisinde barındıran ilçesi olan Akçaabat’a gitmeden’de olmaz.Oradaki merkezi ve deniz kenarı olan yerleri’de ziyaret edip Sera Gölünü görmenizi önermekteyim.
Trabzon Turistik Yerler
Lapazan Yaylası
Trabzon’daki yaylalar arasında en insan eli değmemiş doğal yayladır.(Tabii ki yaşam sürebileceğiniz yayla, yoksa daha doğalı’da var ama insan yok).Doğa ile iç içe olmayı seven kişiler için en ideal konaklama ve gezme yeri olduğu çok barizdir.
Bedesten
Hazır bu şehre gitmişken alışveriş yapmadan eli boş dönmek olmaz değil mi ? Tabii ki olmaz.Şehrin en genel alışveriş ve ticaret yeri olan Bedesten, halkın el ile yaptığı tarihi yada kendi emekleri ile yaptıkları alet edevatların satışını yaptıkları ticaret yeridir.Eminönü Kapalı çarşı gibi düşünebiliriz.
Hamsiköy
Yukarıdan bakıldığında adeta filmlerdeki Hobbit köylerini andıran bir görseli mevcut.Trabzon’un meşhur Hamsi’si ile adını aldığı Hamsiköy halkını ve yaşantısını mutlaka görmelisiniz.
Akçaabat Yaylası
Genellikle merkezin oralarda gezeceğiniz için ilk gideceğiniz yaylalar’dan biri olacaktır muhtemelen.Yayladaki evlerin çok farklı bir şekilde yapılması gerçekten insana huzur veriyor.Bu yayla’da gelen turistler için kurulmuş birkaç otel ve pansiyon yerleri’de mevcuttur.
Şolma Yaylası
Mükemmel Karadeniz yaylalarından bir tanesi daha.Bolca çeşitli çiçeklerin olduğu Şolma yaylası diğerlerine nazaran bitki çeşitliliği ile bilinmektedir.Trabzon’dan gitmesi 50 KM kadar uzak olsa’da gitmeye değerdir.
Gülbahar Hatun Türbesi
Osmanlı padişahlarından Kanuni’nin babası olan Yavuz Sultan Selim hanın annesi Gülbahar Hatun’un özel taş mimarisi ile yaptırıldığı ve Gülbahar Hatun’un nâşının bulunduğu türbedir.
Haçkaobası Yaylası
Merkez’den kalkan minibüslerle 20 dakika civarı bir süreyle ulaşabildiğiniz Haçkaobası Yaylası, temiz havayı içinize çekerken gezi sever turistler için ayrılmış piknik alanlarında piknik yapabilirsiniz.
Zağnos Vadisi Parkı
Sosyal etkileşim için birebir olan bu doğal alan içinde oluşturulan park, çevresindeki köprü ve güzel yeşillik alanları ile mükemmel bir görünüm elde etmiştir.Piknik yapabileceğiniz, geniş banklarda oturup temiz hava alırken sohbet muhabbet edebileceğiniz bu güzel parka gitmenizi öneririm.
Küçük Ayvasıl Müzesi
Turistlerin en çok ilgisini çeken tarihi yapıtlardan birisi’de şehrin tam merkezinde bulunan küçük Ayvasıl Müzesidir.Bu müze 800’lü yıllarda Bizans devletinin 1. Basil kralı tarafından kilise ibadethanesi olarak yaptırılmış olup, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Uzungöl
Trabzon’un en çok ilgi çeken turistik yeri ve yaşam alanı olan Uzungöl, çevresinde sürekli etkinliklerin düzenlendiği güzel bir göldür.Uzungöl’e gittiğinizde ATV sürebilir, doğa yürüyüşü yapabilir yada herhangi bir etkinliğe rast geldiğinizde o etkinliği izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Çal Mağarası
Köylerden biri olan Çal’ın hemen yakınında olan doğa harikası bu mağara, içindeki ilginç sarkıtlarla ve turuncu ışıklı görüntüsü ile farklı bir tecrübe kazandırıyor.Dışarıdan baktığınızda içine girip keşfetmeye çıkmak isteyeceğiniz mağaranın içine girmekte tereddüt etmeyin derim.Hislerinize güvenin ve mağaranın içindeki göletleri, dereleri ve şelaleleri bir gezgin misali keşfedin..
Trabzon Yaylalarına ve Turistik Yerlere Ulaşım – Nasıl Gidilir ?
Trabzon’da her şey iyi güzelde..Birde bu güzel yerlere ulaşabilmek var tabi.Şehrin 4/3’ü yaylalar ve ormanlık alanlar olduğu için araba yada herhangi bir araç ile bazı yerlere gidemiyorsunuz.Lakin şehrin merkezinden kalkan minibüslerle turistik nerelere gideceğinizi çıkartabilir, aracınızla yazımızda paylaştığımız bütün yerlere ulaşım sağlayabilirsiniz.Sizler için sadece ulaşım sağlayabileceğiniz yerleri anlattık, en azından çok yakınına gidebildiğiniz bu yerleri ziyaret etmeyi unutmayın.Birde kış aylarında ve yağmurlu havalarda araç kullanırken Trabzon’un zorlu şartlarında dikkatli olun.