Anasayfa » Yazılar » Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler

Turizmin İstanbul’daki başkenti Fatih ilçesinde yer alan ve geçen seneye kadar turistler tarafından en çok ziyaret edilen 2. yer iken zirveye oturarak 1. olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından verilen emirle yapılmıştır. 13. Yüzyıldan beri aktif olarak Osmanlı devlet büyüklerinin yaşadığı sarayda dillere destan olan bir hayat vardı. 19. Yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğunun gerçek anlamda şimdiki TBMM’si olarak görev aldığını söylesek yeridir. 700.000 metre kare çevresi ile zamanının en ihtişamlı saraylarından’dır. Osmanlının aldığı dini ve devletin sağlığını olumlu yada olumsuz etkileyebilecek bütün kararlar buradan çıktığı için Türkler için büyük bir önem arz etmektedir.

Topkapı Sarayı Tarihi

1460 yılında Fatih Sultan Mehmet Han yapımının başlamasını emrettiği tarihten itibaren 18 yıllık yoğun uğraşlar sonucu 1478 yılında tamamen bitirilmiştir. 1924 yılına kadar devlet sırlarını müşahede eden Topkapı Sarayı, tarihindeki görevi Atatürk’ün emri ile müze olarak değiştirmiştir. Müze olduğundan bu yana yabancı turistlerin oldukça ilgisini toplamayı başaran sarayın bütün alanları hala büyük bir titizlikle düzenlenip bakımı yapılmaktadır. Osmanlı’nın antlaşma mektupları, fermanları ve bir çok değerli eşyası bulunduğu için adeta burası Osmanlı tarihini merak edenler için merkez konumundadır. 484 yıl boyunca her Osmanlı padişahı sarayı sürekli genişletip yeni bölümler eklemiştir. Sarayın her katında ve her bölümünde devlet toplantılarına ve müşahedelerine ayrılmış odalar bulunmaktadır. Dinlenme yerleri, göze hitap eden ihtişamlı bahçeleri ile adeta bir yaşam alanıdır.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2023

Yılda 1 milyonu aşkın ziyaretçisi ile yabancı turistlerin ilgi odağı olan Topkapı Sarayı’nın giriş ücreti 60 TL‘dir. Bu giriş ücreti Harem Bölümüne dahil değildir, genelde en çok tercih edilen giriş bileti budur. Harem bölümüne’de girmek isteyenler için bütün giriş ücretleri alttaki tabloda verilmiştir.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Fiyatı60 Türk Lirası
Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümüne Giriş Ücreti100 Türk Lirası
Aya Irini Giriş Bileti Ücreti30 Türk Lirası

Müze Kart ile girecek olanlar için Topkapı Sarayı Müzesi’ne girdiklerinde Harem Bölümüne girmek için ekstra ücret ödemeleri gerekmektedir. Sarayın tabloda verdiğimiz iki bölümü normal ücrete dahil olmadığı için ayrı olarak ücret ödemek zorundasınız.

Topkapı Sarayı Nerede ? (Konum ve Adresi)

Güzellikler ilçesi Fatih’in denize sıfır olan Kennedy Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Cankurtaran Mahallesi sınırlarında yer alan Topkapı Sarayı’na bir çok ilçeden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sultan Ahmet Camii tarafında olduğu için buraya herkes tramvay aracılığıyla ulaşım sağlıyor. Tramvaya Sirkeci taraflarından bindiğinizde vagonlarda dolup taşan turist akınına şahit olacaksınız. Öğlen saatlerinde akşam 18:30’a kadar inanılmaz bir yoğunluk olduğu için kesinlikle akşamleyin burayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un karşı yakasında oturuyorsanız yada yakınındaki bir semtte olsanız bile hiç fark etmeksizin buraya gelmek için bir çok alternatifiniz vardır. Eyüp tarafından gelenler için otobüsle 94Y , 36T, 39B gibi otobüs hatları aracılığıyla tramvay durağına giderek tramvaya binip Sultanahmet durağında inmesi gerekmektedir. Üsküdar tarafından gelenler içinse 522 ve 522B otobüs hatları ile Taksim yada Karaköy duraklarında inerek Topkapı tramvayına binip Sultanahmet durağında inmesi gerekiyor. İstanbul’un her yerinden maksimum 2 vesait ile gidebiliyorsunuz. Topkapı Sarayı eğer tramvayı kullanmazsanız İstanbul’un can sıkıcı trafiği sayesinde birkaç saatlere kadar çıkmaktadır.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

2019 yılının güncel verilerine göre Topkapı Sarayı’nın Ziyaret Saatleri Kış mevsiminde (Ekim ve Nisan ayları arasında) sabah 09:00′da açılıyor ve 16:00’da girişler kapanmaktadır. Açılış saati çokta erken olmadığı için öğlen saatlerinde buraya girebilirsiniz, geç yola çıkarsanız İstanbul’un uzak konumlarından yetişmeniz çok zor olacaktır. Yaz mevsiminde ise Topkapı Sarayı sabah 09:00 saatinde açılıyor ve akşam 18:45 saatinde kapanıyor. Kış mevsimi değilde özellikle yazın Temmuz ve Ağustos aylarında inanılmaz bir yoğunluk yaşanmaktadır.

Topkapı Sarayı Açılış SaatiTopkapı Sarayı Kapanış SaatiSezon
09:0016:00Kış Sezonu
09:0018:45Yaz Sezonu

Bunların yanı sıra yılın her günü açık olan müze sadece Yılbaşı tatilinde, Kurban Bayramının 3. Günü, 23 Nisan Çocuk Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günlerinde kapalıdır.

Topkapı Sarayı İçindekiler

Toplamda 4 avludan oluşmaktadır. Her avluda en az 12 eser bulunmak üzere gezebileceğiniz toplamda 50’den fazla bölüm vardır.

1. Avlu

18. Yüzyılda kurulmuş Jandarma bölümü ve Osmanlı’nın bilimsel yönünü geliştiren Kimyahane laboratuvarları bulunmaktadır. Aynı zamanda ülkenin parası burada Darphane-i Amire kısmında basılmaktadır. Hristiyan aleminin merakla gitmek istediği Aya Irini Kilisesi’de bu avluda bulunuyor. Giriş için ekstra ücret ödüyorsunuz. Osmanlı’nın meşhur saray hastanesi olan Enderun Hastanesi’de hastalanan saray görevlileri yada padişaha hemen müdahale için buraya kurulması ön görülmüş.

2. Avlu

Harem ve Zülüflü Koğuşu burada bulunmaktadır. 2. Avlu’da en çok dikkatleri çeken bölüm Harem bölümüdür. Devlet kararlarının verilmiş olduğu Divan-ı Hümayun’da girdiğinizde salonun rehavetinden kendinizi bir Osmanlı insanı olarak hissettirebiliyor. 14. Yüzyıldan beri ahır olarak kullanılan Has Ahırlar kısmı ise sadece müze olarak 2. avlu’da sergilenmektedir.

3. Avlu

Hazine kısmıdır. Eskiden devletin hazinesinin belli bir kısmı sarayın bu kısmında tutulurdu. Kuşların eğitildiği ve Topkapı Sarayı’na konan o güzel kuşların bulunduğu Kuşhane kısmı’da 3. avluda bulunuyor. 10 Numaralı favori odası ise Has Emanetler odasıdır. Burada Osmanlı padişahlarının emanet bıraktığı yada antlaşmalar imzalanırken, kararlar alınırken hatıra amaçlı sakladıkları eserler sergilenmektedir.

4. Avlu

Meşhur devlet adamı Kara Mustafa Paşa’nın Köşkü, ramazan aylarında iftar açmak için kurulan İftariye bölümü 4. avlu’dadır. Sistematik yetiştirilmiş ve bunun sonucunda muazzam bir görsel haline gelmiş olan Fil Bahçesi’de seyir zevkini doyuracak olan bir diğer bölümüdür. 4. Avlu Topkapı Sarayını gezerken giriş yaptığınız andan itibaren gezeceğiniz son ve ihtişamlı bölümüdür.

Bir yanıt yazın