Anasayfa » Yazılar » Tokat Gezilecek Yerler

Tokat Gezilecek Yerler

Tokat Gezilecek Yerler

Türkiye’nin doğal güzellikleri ve köklü tarihini barındıran güzel şehir Tokat.Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat’ın Bizans Döneminde ki ismi Komano’dur. Daha sonradan değişen medeniyetler ile birlikte isimi sırasıyla Evdoksia,Dokia ve sonradan Arapların döneminde buraya hükmettikten sonra ismi Dokat olarak anılmıştır. En sonunda Osmanlı döneminde ismi Tokat olarak kalmıştır.Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi zenginlikleri ile turistlerin ve yerli halkın dikkatini çekmektedir.

Sizlere de bu eşsiz güzellikleri gösterebilmek için Tokat’ın tarih dolu ve doğal manzaraları ile bir çok yerleri yazımızda anlattık gelin hep birlikte bu tarih kokan yerlere bakalım.

Tokat’da Gezilecek Yerler Listesi

Tokat’a yolunuz düşerse gezmeniz gereken mutlaka bir çok yerler vardır. Tokat, içinde barındırdığı tarihi yapıtlarla ve doğa harikalarını görülmeye değer bir şehirdir.

Tokat gezilecek yerler tarihi mekanlar ve şehrin en çok turist  çeken yerlerinden,kimsenin bilmediği güzelliklerine kadar bu listede belirteceğiz.

1-Kaz Gölü

Benzersiz ve büyüleyen manzarası ile Kaz Gölü etrafında oturup bu manzaranın tadını çıkarmanız yeterlidir. Pazar ilçesinin Üzümören Kasabası Çiftlik Köyüne bağlı olan göl etrafında sazlıklar çevrelemesi ile birlikte bir çok kuş türüne burada ev sahipliği yapmaktadır.Burayı ziyaret ettiğinizde bir çok değişik kuş türü ile karşılaşmanız mümkündür. Kaz Gölü Orman Bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası olmuştur.Bu yüzden burada gözetleme kulelerini kullanarak bir çok kuşun göç yollarına ve Kuş Cennetine yakından bakma fırsatınız olacaktır. Bu göle Mart ve Mayıs aylarında gelirseniz kuşların kuluçka dönemindeki halleri ve yavru kuşları görerek gezinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

2-Tokat Kalesi

Şehre geldiğinizde ilk olarak dikkatinizi çeken yapı Tokat Kalesi, keşfedilmemiş tarihi ile bizleri büyülüyor. Merkezde yer alan kale ,yüksek bir tepenin üzerinde ilk merkezinde yer alır. Kalenin kimler tarafından ve hangi dönemde yapıldığına dair kesin kanıt ve bilgi yoktur.Ancak kalenin 5. veya 6. yüzyıllarda  inşa edildiği tahmin ediliyor.Mimarisi ile dikkat çeken kale doğal kayaların üstünde oyularak inşa edilmiştir ve surlar ile oyulmuş odalar günümüzde de mimarisini bozmadan ayakta durmaktadır. 

3-Sebastopolis Antik Kenti

Tokat’ın kuruluşuna tanıklık eden tarihi kent Sebastopolis Antik Kenti, şehir halkı tarafından çoğu kişi bilmese de özellikle şehir dışından gelenler ve turistlerin dikkati bir hayli çekmektedir.Burayı gezerken gezi rotanıza muhakkak eklemelisiniz. Şehir merkezine yaklaşık 69 km uzaklık bulunup, Sulusaray ilçesinde bulunmaktadır. Bu antik yerleşimde tarihi kale gibi ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak farklı kaynaklarda kentin M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğunu yazmaktadır.

Bulunan kalıntılara göre yerleşim şekli Bergama Antik Kente oldukça benzerlik göstermektedir.Antik kent kalıntıları arasında aslan heykeli, tapınak ve hamamlar yer almaktadır. Sebastopolis, anlamı ulu, azametli ve büyük anlamına gelmektedir. Fakat bazı kaynaklarda Heraclepolis olarak bahsedilmiştir.

Buradan çıkarılan bir çok eserler kentin hemen yanında bulunan  Açık Hava Taş Eserler Müzesi ve Sebastopolis Mozaik Evi Müzesinde ziyaretçilere açık olarak sergilenmektedir.

4-Zile Kalesi

Zile Ovasında bulunan harika manzarası ile Zile Kalesi , tarihi ile sizleri hem büyüleyip hem de şaşırtacaktır. Kalenin M.S. I. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.Fakat bazı kalıntılara göre M.Ö. 48 yılında olan savaştan galip gelen Jül Sezar ”Veni vidi vici’’ (geldim, gördüm, yendim) dediği yer burasıdır.Kalenin içinde ki sütunlarda yazılı olarak günümüzde bile hala durmaktadır. Antik Çağlarda inşa edildiği düşünülen kale mimarisi ile Roma dönemini çağrıştırmaktadır. İlçe merkezinde yer alması ile birlikte şehrin her yerinden bu tarihi kaleyi görmeniz mümkündür. Jül Sezar’ın bile burada bulunduğu bu kaleyi ziyaret etmeyi unutmayınız.

5-Ballıca Mağarası

Coğrafya derslerinden de hatırlayacağınız doğal güzellik olan Ballıca Mağarası ,Tokat’ın  Pazar’a ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde yer almaktadır. Dünyanın en görkemli mağaraları arasında gösterilen ve içine girilince gerçek anlamda hiç bilinmeyen bir dünyanın kapılarını aralayan Mağarayı gezerken hayran kalacaksınız. 

Mağaranın sadece 8 bölümü ziyaretçilere açıktır. Mağaranın hala ziyarete açılmayan bir çok bölümü sırrını korumaktadır ve bilinmemektedir. Yaklaşık 4 milyon yaşında olan Mağara kristalleşmiş kireçtaşlarından oluşmuş olan devasa sarkıtlar, dikitler, soğan sarkıtları, sizleri hayrete düşürecek.

6-Sulusokak Çarşısı 

En eski yerleşim merkezlerinden biri olan Sulusokak Çarşısı her noktasında bir çok tarihi eser barındırmaktadır.Çarşıyı hem gezerken yanında bulunan bir çok camiyi ziyaret edebilirsiniz. Çarşı Tokat Valiliğine yürüme mesafesinde yer alır ve kolayca ulaşabilirsiniz. Çarşı Tokat’ta bulunan bir çok medeniyetin izlerini taşımaktadır. 

7-Tokat Mevlevihanesi

Soğukpınar Mahallesinde bulunan Mevlevihane 17. yüzyılda Sülün Muslu Paşa tarafından yaptırılmıştır.Tokat Mevlevihanesi, mimari açıdan dikkat çekmektedir. 3000 metrekarelik bir alanı kapsayan bu tarihi yapı, Evliye Çelebi’nin Seyahatnameadlı kitabında da geçmektedir.. Mevlevihanene 3 kattan oluşmaktadır.İlk katta beş oda bulunmakta, çeşitli hizmetlerin yapıldığı yer burasıdır.Diğer bölümde ise semahane bölüme yer almaktadır.

Tokat Mevlevihanesi, şimdilerde ise restore edilip müze haline dönüştürülmüştür. Müze içerisinde yöresel halı,kilimler ,semazen töreni, semazen maketleri ve el yazmaları Kuranı Kerimler bulunmaktadır.

8-Niksar Kalesi

Tokat’ın Niksar ilçesinde yer alan kale, hakkında çok fazla bilgi bulunmamasına rağmen günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş ve Tokat’ın en önemli tarihi yapıları arasındaki yerini almıştır.Bölgenin en önemli yerlerinden bir haline gelmiştir.

Çanakçı ve Maduru derelerin arasında yüksek bir tepede inşa edilmiş  Niksar Kalesi kimler ve ne zaman yapıldığına dair bilgiler bulunmasa da Danişmentli, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde kaleye yeni eklemeler yapıldığı düşünülmektedir. Bu kadar çok eserlerin bilgilerin bulunmaması depremlerden dolayı yıkılmalardan dolayı hangi dönemde inşa edildiği ve bir çok dönemde yenilendiği için hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir.

9-Almus Baraj Gölü

Tokat’a yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta olan  bulunan Almus Baraj Gölü, doğanın en güzel hallerinden yararlanabileceğiniz, piknik ve su sporları yapabileceğiniz şehrin en etkileyici gezi noktalarından biridir. Barajın hemen yanında bulunan Tufantepe’de Orman Evlerinde güzel saatler geçirebilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında buraya gelerek burada yeşillikler için harika manzara eşliğinde piknik yapabilirsiniz.Ayrıca çevrede bulunan bir çok bıldırcın,tilki, dağ keçisi, sansar,güvercinler ,ayı ve yaban domuzu gibi hayvanları burada görebilirsiniz. Bu güzel doğa harikasında dilerseniz kamp yapmanızda mümkündür.Özel korumalı bir alanda kamp yaparak tatilinizin keyfini uzunca çıkarabilirsiniz.

10-Mahperi Hatun Kervansarayı

Tarihi çok eskilere dayanan, Tokat’ın gözde yerlerinden biri olan Mahperi Hatun Kervansarayı inşası 1238-1239 yıllarında yapılmıştır.

Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Pazar ilçesinde bulunan Kervansaray yapımında kesme taş kullanılmıştır.Özellikle kervansarayın en dikkat çeken yapısı giriş kapısıdır. Diktörtgen yapıda olan kapı büyük ve ihtişamı ile ziyaretçileri büyülemektedir.

Mahperi Hatun Kervansarayı’nın günümüzde ana hatlarını korusa da üst kısmı zaman içerisinde yıkılmıştır.Ancak bu kısımlar restore edilip günümüzdeki halini almıştır.Kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Tokat Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin orta kesimlerinde yer alan Tokat. Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat ve kuzeybatısında da Amasya illeriyle komşudur.

Türkiye’nin her ilinden otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.İzmir,Ankara ve İstanbul üzerinden tek uçuşlar ile ulaşım sağlanmaktadır.Ayrıca bazı şehirlerden demir yolu ile de ulaşabilirsiniz.Kendi araçlarınız ile gidecekseniz eğer İstanbul arasında 796 kilometre,İzmir arasında 980 kilometre ve Ankara Tokat arasında 385 kilometre bulunmaktadır.

Tokat Konaklama

Tokat merkezinde olan bir çok otel bulunmaktadır.Merkezden hareketle gezilecek bir çok yere yakın olan otellerde konaklayabilirsiniz.Her bütçeye uygun otelleri aşağıda sizler için listeledik.Bu otellerden birini seçip konaklayabilirsiniz.

  • Fırat Palace Otel 
  • Çavuşoğlu Tower
  • Tokat Royal
  • Tokat Mihman Butik
  • Esin Pansiyon
  • Dedeman Tokat
  • Grand Ali’n Hotel
  • RMS Atlas Hotel
  • Tokat Burcu Hotel
  • Çamlıca Hotel

Bir yanıt yazın