Anasayfa » Yazılar » Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis Gezilecek Yerler

tiflis gezilecek yerler

Tiflis Gezilecek yerler

Tiflis için İstanbul benzetmesi yapıyorum. Ortasından Kura Nehri akan Kafkasya’nın parlayan yıldızı Gürcistan’ın başkenti Tiflis, gezimize başlıyoruz. İpek Yolu üzerinde bulunan Tiflis; Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinde bulunuyor. Özgün dokusuyla ve Sovyet izleriyle kendisine hayran bırakıyor bu şehir. Tiflis, 1 milyon 350 bin nüfusa sahiptir. Gürcistan seyahatim sırasında kendimi en çok yurt dışında hissettiğim yer Tiflis’tir. Batum’da çok fazla Türk bulunduğu için ve genel halkta Türkçe bildiğinden yabancılık hissetmiyorsunuz. Buna rağmen Tiflis, büyüklüğü ve halk kültürüyle yabancı ülke hissiyatını sizlere veriyor. Hızlı ve Öfkeli 9 filminin de bir bölümünün çekildiği ve Sovyetler döneminden metrosuyla bu muhteşem şehri, gezmeye başlayalım. Gürcistan Turları

1.Old Tbilisi

Şehrin tarihsel dokusuyla dikkat çeken noktalarından biri Old Tbilisi’dir. Tarihi hamamlar, kiliseler ve cumbalı evler; Eski Tiflis olarak da anılan bu bölgenin turistik açıdan ilgi çekici hale gelmesini sağlar. 

2.Narikala Kalesi

Şehir merkezinden teleferik vasıtasıyla Narikala’ya ulaşıp tüm şehri ayaklarınızın altına alabilirsiniz. Hemen yukarı çıkınca büyük bir kadın heykeli göreceksiniz. Tanrının annesinin fotoğrafını çekme imkânı bulabilirsiniz. Buradan daha sonra ise Narikala Dan şehir merkezine doğru uzanan yoldan yürüyebilirsiniz. Yol üzerinde yukarıdan Tiflis Botanik Bahçesi’ni görme şansınız bulunacak. Daha sonra ise Cuma Camii’yi ziyaret edebilirsiniz. Ardından şehir merkezinde bulunan tarihi hamamları dolaşabilirsiniz. 3 Lari gibi bir ücreti olan teleferik ile Tiflis’in her noktasını kuşbakışı şekilde izleyebilirsiniz. 

3.Kartlis Deda

Narikala’yı anlatırken bahsetmiş olduğum tanrının annesine diğer adıyla Mother of Georgia’ya detaylı bir şekilde değinmekte fayda var. Şehrin simgelerinden olan heybetli mi heybetli Kartlis Deda.

Bir elinde kılıç bir elinde şarap ile tüm şehri selamlayan neredeyse her yerden görebileceğiniz bir heykel. Bir elindeki şarap, dostlarına olan misafirperverliğini simgelerken diğer elindeki kılıç ise düşmanlarına savaşçı özelliğini gösteriyor.

4.Rustaveli Bulvarı

Tamam hadi, hakikaten hoşumuza giden bir yere geçelim. O kadar da sevmediğimiz bölgeyi baştan devreden çıkardık ki gezinizin gerisi şen olsun. Rustaveli Bulvarı, ismini Gürcü şair Şota Rustaveli’den alıyor. 1,5 km uzunluğundaki bu koskoca (bayağı geniş olduğu için alt geçit kullanmadan karşıdan karşıya geçemiyorsunuz öyle düşünün) cadde, bizce şehrin en güzel turistik noktalarından biri. Dolayısıyla burada turlamayı ihmal etmeyin. En azından Parlamento Binası ve Opera Binası’nı görmeden, yürümek konusunda pes etmemenizi öneririz. Bunları görüp ardından caddenin bir ucu olan Özgürlük Meydanı’na (Sovyet döneminde Lenin Meydanı’ymış) ulaşarak bu civardaki gezinizi sonlandırabilirsiniz. Özgürlük Meydanı’na kadar ulaştıktan sonra civardaki sokaklara dalmayı ihmal etmeyin. Güzel binalar ve mekânlar var. 

İsmini Gürcistan’ın en önemli şairlerinden alan bu caddenin geniş mi geniş yolları, sizi alt geçit kullanmaya mecbur bırakıyor. Cadde içerisinde yer alan Parlamento Binası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Her zaman önünde çadır kurmuş protestocuları görmeniz mümkün ve yine cadde içerisinde bir tane Opera  Binası bulunuyor. Orayı da ziyaret ederek caddenin sonunda eski adıyla Lenin Meydanı’na çıkıyorsunuz. Yeni adı Özgürlük Meydanı olan bu meydan, yine sizleri kendisine hayran bırakacak. 

5.Sameba Katedrali

Şu Sameba Katedrali’nin güzelliğine, heybetine bakınca diyorsunuz ki “Vay be adamlar yapmış, kim bilir kaç yüzyıldır burada böyle tüm ihtişamıyla yükselip nelere tanıklık etmiştir? Ah bir dili olsa da konuşsa bu duvarlar…” Söyleyelim mi kaç yüzyıldır yükseliyor? İşin aslı katedralin yüzyıllara dayanan bir geçmişi yok. 2004’te tamamlanmış bu katedral. Ama eğer mimariye ya da dini yapılara biraz olsun ilginiz varsa, birazcık şehrin dışında kalıyor olmasını göze alarak bizce burayı mutlaka ziyaret edin. Katedral’in tarihi görünümü ve etkileyici mimarisi siz de adeta eski çağlarda yapıldığına dair bir his uyandırır. 

İlk görüşte tarihi sanacağınız bu kilise, daha 2004 yılında tamamlanmış gösterişli mi gösterişli bir yapıdır. Kilisenin kendisi 10 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde inşa edilmiştir. Kilisenin içinden çok bahçesinde vakit geçirebilirsiniz. Şehrin simgelerinden olan bu kilise, ilk bakışta uzak gibi gelebilir ama burayı görmeden giderseniz de muhtemelen içinizde uhde olarak kalacaktır. Kiliseyi ziyaret ettikten sonra çok yakın bir noktada bulunan Sovyetler Dönemi’nde inşa edilmiş olan tarihi Tiflis Metrosu’nu kullanarak Rustavelli Caddesi’ne ulaşabilirsiniz. Gürcistan Turları

6.Georgian National Museum

Normal koşullarda bu müzeye gidip gitmemek konusunda tereddütlerimiz varken içinde bulunan Soviet Occupation Exhibition Hall’dan haberdar olmamızın ardından burayı da Tiflis’te gezilecek yerler listemize aldık. Tiflis’te Sovyet Dönemi’ne ilişkin bilgi edinebileceğiniz çok da fazla şeye ulaşamıyorsunuz, dolayısıyla gittiğiniz şehri biraz olsun tanıyabilmek adına buraya vakit ayırmakta fayda var. Çok kapsamlı ve büyük bir sergi değil ama yine de konuya ilişkin fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Zaten bu sergi için bilet almanız demek, müzedeki diğer sergileri de kapsayan bir bilet almış olmanız anlamına geldiğinden buraya kadar gelmişken geri kalan kısımları da dolaşabilirsiniz. Çok ilginizi çekmezse en azından giriş kattaki evrime ilişkin bölümü kaçırmamanızı öneririz. Merak etmeyin her şeyin İngilizcesi var.

*İnternetten bakınca bu kuruma ait birkaç farklı müzenin adresi çıkacağı için kafanız karışabilir, bizim söz ettiğimizin adresi 3 Shota Rustaveli Avenue.

*Giriş ücreti 15 GEL.

7.Museum of Fine Arts

Tiflis’in koskoca bir güzel sanatlar müzesi var. Gürcistan’ı gezerken bu kadar gösterişli sanat merkezleri, tiyatro ve opera binalarının bütün şehirlerde ana temayı oluşturuyor olması sizi şaşırtabilir. Yunan mitolojisinin etkisi mi yoksa gerçekten sanatı mı bu kadar seviyorlar, diye düşünmeden edemeyeceksiniz. Müzenin içerisinde o kadar çok eser var ki sanki sığması için iç içe koymuşlar. Ancak buna rağmen bizce birçok Gürcü sanatçı ile tanışmak için güzel fırsat, o yüzden burayı da ziyaret etmenizi önerebiliriz.

       *Müze 5 katlı, katlar da oldukça geniş, bu sebeple buraya uzun zaman ayırmanız gerekebileceğini göz önünde bulundurarak gidin.

*Giriş ücreti 15 GEL.

8.Moma Tbilisi

Şehirdeki ziyaret ettiğimiz son müzemiz, MOMA Tbilisi. Yukarıda söz ettiğimiz güzel sanatlar müzesi kadar büyük olmasa da bizce zaten birbirlerine yakın iki müze oldukları için ikisi aynı gün ziyaret edilebilir. Yine de gitmeden önce o dönem hangi sergi olduğunu kontrol edip, gidip gitmeme kararını onun ardından alabilirsiniz, çünkü en azından biz oradayken müzenin büyük bir kısmı dönemsel sergi için ayrılmıştı.

*MOMA’nın Salı günleri kapalı olduğunu hatırlatalım.

*Böyle sergi/galeri gezmeyi seviyorsanız; belki Fotografia’nın yakınlarından geçerseniz, oraya da uğrayabilirsiniz. Çok çok minik bir yerden bahsediyoruz. Adından anlayabileceğiniz üzere içinde fotoğraf sergileri oluyor. Aynı zamanda Minimalist Pour Over Coffee’yi de barındırıyor. O kadar küçük olmasına rağmen hem bayağı hoş fotoğraflar hem de güzel kitaplar var. Dediğimiz gibi, yakınından geçerken uğrayabilirsiniz.

9.Bridge of Peace

Bu köprüden size hiç bahsetmemiş olsak ve Tiflis’te aylak aylak yürürken bir anda kendisiyle karşılaşsanız muhtemelen şöyle düşünürdünüz: “NE ALAKA AĞABEY?” Şey gibi düşünün, hani şu Haliç’te metronun geçtiği şehrin dokusuyla hiçbir alakası olmayan köprü var ya onun Tiflis versiyonu. Zaten yerlileri de pek sevmiyorlar ve “ped” gibi göründüğünü düşünüyorlar, bizce haklılar da. Ama bizce yine de köprüden geçip hemen karşısında kalan Rike Concert Hall’un ilginç binasını görmeye gitmelisiniz. 

Barış köprüsü olarak da tabir ediliyor aşk köprüsü diye de tabir eden var ama şehrin ortasında görsel açıdan dikkat çekici fotojenik bir yapısı var. Old Town’dan yürürken bu köprüyü fotoğraflayıp karşıya geçebilirsiniz. Rike Concert Hall da fotoğraf çekebileceğiniz çok güzel bir meydandır. Yine bu alanda her yıl Tbilisioba şenlikleri düzenlenir. Narikala’ya çıkan teleferik hattı da yine bu meydanda bulunur.

10.Bank of Georgia Headquarters

 İlginç mimarileri gezmeye devam ediyoruz. Şehir merkezini yürüyerek geziyorsanız, burası rotanızın dışında kalıyor biraz. Bunu baştan söylemekte fayda var. Sovyet mimarisi ile yapılmış olan bu bina, görenleri hayrete düşürüyor. Adeta kibrit kutularının birleşiminden oluşmuş gibi duruyor. Şu anda aktif banka olarak kullanılmaya devam eden bu yerin önünde çekeceğiniz fotoğraflar sizlerin unutulmaz bir hatırası olacak.

11.Agmashenebeli Caddesi

Hep Sovyetler’den bahsediyorduk biraz da Avrupa mimarilerine gelelim. Agmashenebeli Caddesi, uzun uzadıya geniş bir caddedir. Genelde Türklerin bulunduğu restoranlar ve bankalarımız bile var burada. Ezkaza güzel bir caddeye tezgâh kurmuşuz.

12.Dry Bridge Market

Biz halk olarak pazar gezmeyi gerçekten seviyoruz. Özellikle bitpazarı gezmeyi sevenler buraya toplanıyoruz. Dry Bridge Market, şehrin en ünlü bitpazarları arasında yer alıyor hatta gelen turistler için aktivite alanı haline bile dönüşmüş artık. Özellikle Sovyet Dönemi’nden kalan bir takım eski eşyaları incelemek (gaz maskesi bile var işte öyle düşünün),  ilginç olabilir. Bu yüzden özellikle güzel bir havaya denk geldiyseniz, burayı dolaşabilirsiniz. Gürcistan Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir