Anasayfa » Yazılar » Sümela Manastırı Hakkında Bilgiler

Sümela Manastırı Hakkında Bilgiler

Sümela Manastırı Hakkında Bilgiler

Trabzon şehrinin Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı ,en ilginç özelliği ise bir dağın yamacına yapılmış olmasıdır. Mimarisi ile yılda yüz binlerce yerli ve yabancı turisti çeken Manastır öncelerinde kilise olarak yapılsa da daha sonradan Manastıra çevrilmiştir.

Hristiyanlar için oldukça kutsal kabul edilen manastıra yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazladır.Deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olup, tam adı Panagia Sumela veya Theotokos Sumela’dır. Yüksek kayalıklarda kurulmuş olan manastır Dünyanın en önemli ve en eski manastırlardan biridir. 

Manastır içinde bulunan yapılara dikkatlice bakıldığında Türk sanatına da rastlamak mümkündür. Sümela Manastırı içerisinde Ayazmamisafirhane,Kaya kilisesi,şapelleri ,kütüphane ve öğrenci odaları bulunmaktadır.18.yüzyılda Manastır restore edlip yenilenerek ilave yapılan duvarlar flesklerle donatıldı. 19.yüzyılda büyük binaların inşa edilmesi ile manastır artık günümüzde ki muhteşem görünümüne kavuşur. 

Sümela Manastırı Efsanesi

Her ne kadar kesin ve doğru olduğu bilinmeyen efsanesi olan Sümela Manastırın inşası 365-395 yılları arasında tamamlandığı düşünülmektedir.Efsaneye göre Atinalı iki rahip aynı gece ikisi de bir rüya görürler.Rüyalarında Hz.Meryem ile Hz.İsa’yı görürler ve manastır yapmaları gerektiğini söylerler. Rüyalarında belirtilen yere gelen rahipler karşılaşır ve bir birlerine durumdan bahsederler.O gün Sümela’da manastırın temeli atılmıştır. 

Diğer bir inanca göre Manastırı Hristiyanlar için en değerli kılan eser  Hz. Meryem’in resmidir. Manastıra Aziz Lukas’ın çizdiği bu portreyi Hz.İsa’nın havarislerinden biri getirdiği söylenmektedir. Bu resmi manastır bir çok kez yağmacılar tarafından yağmalandığı için çoğu kişi görmemiştir.. Define avcıları tarafından dönem dönem çeşitli yerleri kazılıp harabeye çevrilmiştir. İçerisinde de çeşitli yangınlar çıkmış tarihi dokular kaybolmuştur.Ancak Fatih Sultan Mehmet burayı fethettikten sonra ferman yayınlamış ve bu tarihi dokulara asla dokunulmayacağını söylemiştir.Yavuz Sultan Selim ise manastıra iki büyük şamdan hediye etmiş ve diğer padişahlarda buraya dokunmayıp çeşitli restore çalışmalarının gelişmesine katkı sağlamışlardır.

Sümela Manastırı’nın Hristiyanlar için Önemi

İlk Hristiyan insanları tarafından inşa edilen Sümela Manastırı Hristiyanlığın ilk kutsal mabetlerinden birisi olduğu için Hristiyan alemi için büyük bir önem taşımaktadır. Bir diğer nedeni ise yukarıda da bahsettiği Hz.Meryem’in resmidir.Ancak günümüzde hala bu resimden bir iz yoktur ve gizemini korumaktadır. 

Bir çok medeniyet görmüş manastır, Osmanlı döneminde de çok güzel bir şekilde korunmuştur ancak şimdiler de ise kendi halkımız tarafından zarar verilip,bir çok define avcısı yüzünden manastırın eşsiz eserleri zarar görmüştür.Ziyarete açıldığında tüm bu eserler restore edilip yerli ve yabancı turistin tekrardan ilgisini çekip,ziyaretçi akınına uğraması düşünülüyor.

Sümela Manastırı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Karadeniz Bölgesinin Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı bulunduğu konum itibariyle ulaşımı biraz zordur.Ancak dağ üzerinde bulunan merdivenler ile manastıra gidebilirsiniz. Manastır merkez ilçesine  16 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Altındere köyüne gidip Manastıra ulaşabilirsiniz.Otobüs ile de Sümela Manastırına gidecekseniz 300 metre yürümeniz gerekecektir. 

Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri 

Haftanın her günü ziyaret edilen Manastırın tatil günü yoktur.

Yaz Aylarında08:00 – 18:00
Kış Aylarında08:00 – 17:00

Sümela Manastırı Giriş Ücretleri 2023

Manastıra Müzekartı bulunanlar için bir ücret talep edilmemektedir. Müzekartınız yoksa giriş ücreti 100 TL ödemek zorundasınız.Sadece bu giriş ücreti ile manastırın bütün bölümlerini gezebilirsiniz.

Trabzon Gezilecek Yerleri daha detaylı incelediğimiz yazımıza da buradan ulaşıp Yem yeşil havası ile tarihi dokusu ile Trabzon’u çok detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir