Anasayfa » Yazılar » Stockholm Gezilecek Yerler

Stockholm Gezilecek Yerler

Stockholm Gezilecek Yerler

Stockholm, İskandinav ülkelerinden tarihi İsveç’in başkentidir. İsveç kuzey ülkelerinin dikkat çeken tarihi yerlerinden biridir. En büyük ve kalabalık şehri Stockholm’dür. Her yıl sayısız turisti ağırlar. M.Ö 1200’lü yıllara dayanan İsveç 8. ve 11. yüzyıllarda Vikinglere ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Vikingler ’in yansıması, tarihe dayanan uzun yıllar ile beraber, İsveç’in Stockholm şehri güzelliği ile bu yansımaları bizlere sunar. Stockholm gezilecek yerler açısından oldukça zengin yapısı ve hoş sürprizleriyle sizlere unutulmaz bir gezi keyfi yaşatır. 14 adadan oluşan şehir, deniz ve göl manzaraları ile eşsiz güzelliklere sahiptir. Her adasının, kendine has tarihi yerleri, müzeleri, açık hava müze alanları ve sanata dair güzellikleri bulunur.

Stockholm Gezilecek Tarihi Yerler

Stockholm’un sayısız tarihi yapıları vardır. Her birini gezmeniz mümkün olmayabilir fakat mutlaka gitmeniz gereken, güzel ve size özel yerleri vardır. Stockholm gezilecek tarihi yerler arasında ilk sırayı Gamla Stan alır.

Gamla Stan

Tarihi ada Gamla Stan, Stockholm kentinin odak noktasında bulunur. Tarihi 1252 yıllarına dayanan geçmişi ile tarihin o unutulmaz kokusunu ve yaşanmışlığını, mimarisi ve sokakları ile hissettirir. Uzun soluklu tarihi olan adaya Eski Şehir de denir. Orta çağa tanıklık etmiş ada, Stockholm şehrinin ilk uğrak yeridir. Renkli binalara sahip mimarisi ile sizlere renkli hikayeler sunar. Tarihi ada Gamla Stan’a, uğradığınızda ziyaret edebileceğiniz diğer yerler; Kraliyet sarayı, Nobel müzesi, Stockholm Katedrali vb.dir.

Riddarholmen Church

Riddarholmen adasında yer alana, Riddarholmen Church manastır kilisesidir. Ortağa tanıklık eden kilise sizi ortaçağın eşsiz eserlerini sunar. Böylece ortaçağa kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu yer, tarihte İsveç krallarının en son dinlendikleri yer olarak da kayıtlara geçmiştir.

Stockholm Katedrali

Stockholm’da bulunan Stockholm Katedrali 1279 yılında inşa edilen tarihi mimarisi ile görülmesi gereken yerlerdendir. Gamla Stan adasına gittiğinizde, uğramadan edemeyeceğiniz bir yerdir. Katedral Gamla Stan adasının en eski dini yeri olarak bilinir. Katedral, Gotik mimari yapısıyla tarihin o ince detaylarını size sunacaktır. İçinde bulunan sayısız tarihi eseri hissederek incelemeniz için, yeterli vakit ayırmanızda fayda vardır.

Stockholm Sarayı

Saray, Gamla Stan’da yer alır. İsveç hükümdarının yaşamanı sürdürdüğü yapıdır. Stockholm Sarayı ya da Kraliyet Sarayı olarak bilinen yapının inşaatı 1697 yılına uzanır. Stockholm’ün tarihi geçmişini ve orada yaşamış hükümdarların varlığını  sarayı gezerek hissedebilirsiniz.

Stockholm Gezilecek Müzeleri

Stockholm orta çağa uzan bir tarihi bizlere sunar. Her ayrıntısına işlemiş olan tarihin izleri, müzeleriyle de bizlere dokunur. Stockholm’da sayısız müze ve açık hava müze alanları vardır. Özenle seçtiğiniz birkaç güzel müzeyi, tarihin kokusunu hissetmek için gezebilirsiniz.

Skansen Açık Hava Müzesi

Skansen Açık Hava Müzesi, İsveç’in ilk açık hava müzesi ve hayvanat bahçesi özelliği ile İsveç tarihinde önemli bir yeri vardır. 1891 yılından kurulan Açık hava müzesi Stockholm şehrinin, Djurgården adlı adasında yer alır. Artur Hazelius tarafından kurulan bu yer, İsveç’e yaşamsal güzellikler kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Açılış tarihi ise 1924 yılına dayanır. Tarihe uzanan bu özel yeri gezmek için, bir gününüzü ayırabilirsiniz.

Vasa Müzesi

Vasa Müzesi, Djurgårde adasında bulunan deniz müzesidir. Müze adını, 17.yüzyıldan kalma içinde sergilenen Vasa gemisinden alır. 1628 yılında ilk seferine çıkan savaş gemisi Vasa, 64 kişi ile batar. Kurtarılan geminin yapısında bozulmalar yok denecek kadar azdır. Eski renkli güzelliğine sahip olmasa da gemi yapı hatlarını korumuştur. 1990 yılında kurulan Vasa Müzesi, 17. yüzyıla uzanan Vasa gemisini ve birbirinden özel eserleri sergiler.

Moderna Museet

Skeppsholmen, Stockholm şehir merkezinde bulunan adalarından biridir. Ada yeşil alanları doğa güzelliğini sizlere sunar. Moderna Museet’de (Modern Müze) modern sanat eserleri sergilenir. Mimarlık müzesi de bu ada da yer alır. Skeppsholmen  adası doğa yürüyüşleri yapmak içinde idealdir. Müze ziyareti yaparken yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Stockholms Medeltidsmuseum

Ortaçağ Stockholm Müzesi, Stockholm şehrinin merkez bölgesinde yer alır. 1970 yıllarında Arkeolojik kazı yapılan, eski anıtların olduğu bölgeye inşa edilen bir müzedir. Müze de 16.yüzyıllarına ait Stockholm surlarının belirli bir bölümü de yer alır. Surların bir bölümü kazı esnasında bulunmuştur. Orta çağ Müzesi, tarihin Orta çağ buluşmasındaki dokusunu hissederek keyif alabileceğiniz bir müzedir.

The Hallwyl Museum

Stockholm şehrinin merkezinde yer alan, tarihi The Hallwyl Müzesi tarihte Kont ve Kontes Von Hallwyl’in yaşamlarını sürdürdüğü evdir. Bu nedenle tarihi Hallwyl evi olarak da bilinir. 1920 yılında müze haline getirilmesi için İsveç devletine bağışlanır ve restore edilen tarihi ev 1938 yılında açılmıştır. Tarihi evin kuruluş tarihi 1898 yıllarına dayanır. Tarihe uzanmak için Hallwyl’in evi de iyi bir uğrak yeri olabilir.

Stockholm’da Sanat

İsveç’in tarihi güzelliklerine sahip Stockholm kentine geldiğinizde tarihi yerleri, müzeleri, kiliseleri ile tarihe uzanabilir ve sayısız tarihi eserle karşılaşabilirsiniz. Fakat, gezilerin kaçınılmazları arasında sanat her zaman vardır. Stockholm kentinde tarihe dokunurken sanatla iç içe olmanız da mümkündür.

İsveç Kraliyet Operası

Opera salonu olan İsveç Kraliyet Operası’nın, tarihi 1898 yıllarına uzanır. Tarihi binanın mimarisi, Axel Anderberg’e aittir.  Mimari özelliği ise Art Nouveau Architecture tarzına sahiptir. Bu tarihi bina, dış ve iç mimarının güzelliği ile göz kamaştırır. Ayrıca düzenlenen etkinlikler kapsamında, oynanan oyunlara göz atabilirsiniz. Böylece, tarihin kaçınılmaz büyüleyici boyutlarıyla sanatı iç içe yaşayabilirsiniz. İsveç Kraliyet Operası binası görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

Royal Dramatic Theater

Kraliyet Drama Tiyatrosu 1788 yıllara dayanan bir geçmişe sahiptir. Stockholm şehrinin, Nybroplan bölgesinde yer alır. Drama üzerine kurulan, Ulusal sahne olarak kurulmuştur. Kurucusunun ise III. Gustav olduğu bilinir. Tarihin hoş mimarisini ve kokusunu sunan drama sahnesinde, her sene bini aşan gösteri sahne alır. Gezi tarihinize uyan etkinlik takvimi doğrultusunda, güzel bir gösteri izlerken tarihi binanın havasını soluyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir