Söke, hayatı oluşturan ana renkler gibidir. Her bölgesinde farklı bir renk, farklı bir tarih ve farklı bir kültür ile karşılaşabilirsiniz. Doğal güzellikleri, sıcak kanlı insanları ve köklü tarihi anlatıla anlatıla bitirilemez. Sizlere hayatın güzelliklerini sunan Söke’nin köklü tarihinden bahsedeyim. M.Ö 5 binli yıllara uzanan tarihi ile ilk olarak burada Hititler yaşamıştır. Daha sonraki yıllar içerisinde Karialılar, İonialılar, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Aydınoğulları ve son olarak Osmanlı burada hüküm sürmüştür. Çok fazla medeniyete ev sahipliği yaptığı için içerisinde çok fazla tarihi eser taşımaktadır. Köklü tarihe ve kültüre sahip olan Söke’nin isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız. İsmi Sokia‘dan gelmektedir. Rumca’dan gelen Sokia anlamı kuvvetli rüzgardır. İsmini hakkını veren bir ilçe olması ile birlikte bu topraklar kuvvetli tarih rüzgarları esmektedir.
Söke Gezilecek Yerler Listesi
Bu kadar çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmasından dolayı Söke’nin her köşesinde ayrı bir tarihi eser ve gezilecek yerleri bulunmaktadır. Antik kentlerinden, doğal güzelliklerine ve el değmemiş köylerine kadar pek çok yeri gezip görmeniz gerekmektedir. Sizler için Söke gezilecek yerler listesinde bu yerlere değindik. Gelin bu tarihi eserlere ve doğal güzelliklere yakından bakalım.
Priene Antik Kenti
Söke gezilecek yerler listesinin başında gelen Priene Antik Kenti, Söke Güllübahçe’de M.Ö 10. yüzyılda kurulmuş olan Antik Yunan şehridir. Şehir menderes nehrinin 10 kilometre kuzeyindedir. Kurulduğunda deniz kıyısında olan Priene antik kenti günümüzde ise alüvyonlar nedeniyle denize uzaklığı oldukça artmıştır. Priene önceden bir liman kentiymiş. Ayrıca bu yıllarda Söke Ovası’da denizmiş. Ancak yüzyıllar içinde Büyük Menderes’ in taşıdığı alüvyonlar ile günümüzde ki halini almıştır. Antik kent içerisinde günümüze kadar ulaşabilen sadece Athena Portresi olmuştur. Ancak diğer eserlerin kalıntılarını hala antik kent içerisinde görebilmekteyiz.
Latmos Dağları Kaya Resimleri
Beşparmak Dağları olarak da bilinen Latmos Dağları yamaçlarında 1994 yılında Alman Arkeolog tarafından bulunan kaya resimleri Anadolu’da son yılların en büyük tarih öncesi arkeolojik buluntular arasında olduğu kabul ediliyor. Kaya resimleri Neolotik dönemden Kalkolitik döneme kadar süren bir zaman içerisinde tarihlendirilmiştir. Son olarak bu kaya resimlerine 2018 yılında 2 adet daha mağara eklenerek yeni bulunmuştur. Gün geçtikçe buradaki tarihi keşfetmeye devam etmekteyiz. Söke gezilecek yerler içerisinde sanırım en eski tarihe sahip yer burasıdır.
Miletos Antik Kenti
Latmos körfezinin girişinde yer alan Miletos Antik Kenti, içerisinde 29 önemli yapı bulundurmaktadır. Bir zamanlar İyonya‘nın merkezi olan bu kent liman şehri olarak geçermiş. Ancak alüvyonlar nedeniyle yaklaşık 8 kilometre uzaklaşmıştır. Antik tiyatrosunu mutlaka görmeniz gerekmektedir. Söke gezilecek yerler listesinde oldukça önemli bir yerde olan Miletos Antik Kenti giriş ücreti 14 TL‘dir. Eğer sahibiyseniz ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca içerisinde yer alan Miletos Müzesini mutlaka ziyaret edin.
İlyas Bey Camisi
Söke’nin en bilinen tarihi cami İlyas Bey, bir diğer adıyla Koca Camidir. İlyas Bey Caminin bugün mevcut olmayan ve önceden okunana kitabesine göre 1486 yılında İlyas Bey tarafından inşa edilmiştir. Kıble duvarında yer alan örgü tekniği ile caminin 15.yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Kendine has mimarisi ile tek kubbeli camilerin en iyi örneklerinden biridir. İçerisinde yer alan taş süslemeleri sizleri kendine hayran bırakacaktır. Miletos Antik Kenti’nin hemen yanı başında bulunduğundan dolayı kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Söke gezilecek yerler listesinde mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.
Doğanbey Köyü
Söke’ye gelen turistlerin görmeden gitmediği bir yer olan Doğanbey Köyü, Eski Doğanbey ve Yeni Doğanbey olarak ikiye ayrılmaktadır. Gezilmesi gereken yer ise Eski Doğanbeydir. Domatia olarak’da bilinen bu köy, eski bir Rum yerleşkesidir. Domatia ismi buradan gelmektedir. Rumlar burayı terk ederken, güzelim taş evlerini ne yazık ki tahrip edip gitmişlerdir. Rumların gitmesinden sonra bu köy tarım alanlarına uzak olması, rüzgar alması ve çoğu evin tahrip olmasından dolayı Yeni Doğanbey Köyü’ne yerleşmişlerdir. Eski Doğanbey’de tahrip edilen evler orijinaline sadık kalarak restore edilmiştir. Dar sokaklarında yürürken zamanda yolculuk yapacaksınız. Burada ki çoğu şeyin ayrı bir tarihi bulunmaktadır. Burası yabancı turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Özellikle Alman turistlere burada çok sık rastlayabilirsiniz. Köyü gezdikten sonra içerisinde tek bir kafe olan Mola kafede dinlenip gezinize devam edebilirsiniz.
Karina
Hemen Doğanbey Köyü yanı başında bulunan ve Söke gezilecek yerler listesinde mutlaka gitmeniz gereken bir yer olan Karina, Menderes Deltası’nın son bölümünde yer alan bölgedir. Bu göl alanı yaklaşık 5 kilometrekaredir. Buranın en önemli özelliği balığının çok kaliteli olmasıdır. Buraya gelip de Gümrük restoranında balık yemeden sakın ayrılmayın. Eşsiz manzara eşliğin akşam yemeği ile oldukça hoş vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca bu bölgede Rumlardan kalma bir gümrük binası da bulunmaktadır. Burayı gezinizin dinlenme alanı olarak görebilirsiniz.
Aziz Nikolas Kilisesi
Aziz Nikolas Kilisesi, Söke’nin bir diğer tarihi zenginliklerinden biridir. Yapı 1821 yılında aynı yerde bulunan bir başka kilisenin üzerine Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Aziz Nikolas Kilisesi doğu batı yönünde dikdörtgen plana sahiptir. Günümüzde hala görkemli mimarisi ile ayakta durmaktadır. Ayrıca kilise Kültür varlığı olarak tescil edilmiş olup koruma altına alınmıştır.
Myus Antik Kenti
İlçe merkezine 30 kilometre güneyinde kalan Myus Antik Kenti, M.Ö 480 yılında Salamis savaşının Atinalı kahramanı olan Themistokles‘in sonralarında gözden düşüp yurdundan sürgün edilip Pers Kralının dostluğunu kazandığı ve yaşamını sürdürmesi için Kralın ona üç kent verdiği bilinmektedir. Bu kentlerden biride Myus Antik Kentidir. Kente ziyarete geldiğinizde surları Dionysos Tapınağı’ndan kalan bir kaç sütun ve Bizanslılara ait olan Kalenin taşlarını görmeniz mümkündür.
Söke Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Aydın İli’nin bir ilçesi olan Söke, Ege Bölgesinde yer almaktadır. Şehir dışından gelecekseniz havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul ile Söke arasında yaklaşık 6 saatlik bir yol bulunmaktadır. İzmir şehir merkezine 110 kilometre uzaklıkta olan ilçeye ulaşımı otobüs ve tren ile yapabilirsiniz. Kendi aracınız ile geliyorsanız Söke’den Milas karayoluna ilerleyerek yukarıda yer alan tarihi yerlerin tabelalarını takip ederek bu yerleri gezebilirsiniz.