Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya, balkan yarımadasının merkezi konumunda bulunuyor. Şehirde yaklaşık 1.300.000 kişi yaşıyor. Bir çok medeniyetin geçmiş olduğu topraklarda birbirinden farklı ve önemli tarihi eserleri barındırıyor. Sofya’da gezilecek yerler anlatmakla bitmez. Fakat şehri biraz daha incelemek gerekirse kentin Avrupa ve Asya’nın geçiş güzergahında olduğunu söylemek gerekir. Çoğu gurbetçinin de Avrupa’dan Türkiye’ye veya Türkiye’den Avrupa’ya giderken geçtikleri yer olarak da bilinmektedir. Sofya’da tarihin izlerini görmek oldukça fazladır. Camiler, Kiliseler, Anıtlar ve daha bir çok tarihi eserler buraya gelen milletler tarafından bırakılmıştır. Bu kadar tarihi eserin yanında müzelerde yer almaktadır.Sofya yaşadığı bu tarihi yapıyı 1930’lu yıllardan sonra değiştirdi. Doğu kültürü etkisinden uzaklaşan şehir daha çok Avrupa’nın modern yüzüne kavuştu. Genede Avrupa’ya dönmüş olsa da gökdelenlerin yükselmiş olduğu yer olmaktan kaçındı. Sofya’nın iklimi ise nemli ve karasal olarak gözükmektedir. Bulgaristan’ın en soğuk şehri olarak da bilinen Sofya kış aylarını soğuk geçiriyor. Termometrelerin eksiyi gösterdiği bu şehirde kışları zor geçiyor. Yazları ise daha ılıman olan kent hem yaz turizmi hem kış turizmi için turistlerin ilgisini çekiyor.
Sofya’da Görülmesi Gereken Yerler
Pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için onlarca tarihi yapılar ve eserler bulunduran Sofya gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Kültürlerin buluştuğu şehir olan Sofya’da görülmesi gereken yerlere yakından bakalım.
Banyabaşı Camii
Osmanlı Devleti’nin zamanında yaptırdığı bu cami Avrupa’nın en eski yapısından biridir. Caminin yapımına 1566 yılında başlanmış 1576 yılı ile beraber açılışı gerçekleşmiştir. Banyabaşı Camii yapımında Çoğunluğunu tuğla taşları oluşturuyor.bu Osmanlı devletinin eserini yapımını ise hepimizin yakından bildiği Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Günümüzde halen ziyaret edilen cami Müslümanlar için ibadete açık şekilde kullanılıyor.
Sofya Sinagogu
Sofya’da bulunan bu sinagog 1900 yıllarında yapımına başlanmış ve 1909 yılında Sofya’da bulunan Museviler için ibadete açılmıştır. Fakat ikinci Dünya Savaşı’nda ağır darbe alan bu sinagog büyük bir harap içine girmiştir. Sinagogda bulunan kütüphane yanarak çok değerli tarihi eserlerin de yok olmasına neden olmuştur. Yeniden restorasyon çalışması ile beraber sinagog 2000 li yıllardan sonra eski haline kavuşması sağlanmıştır. Ayrıca sinagog içinde ikinci Dünya Savaşı’nda harap olan o yerler içinde bir müze bulunmaktadır.
Boyana Kilisesi
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da üç dine mensup insanlar içinde ibadethaneler mevcuttur. Tarihinde bir çok medeniyetin kullandığı şehir olan Sofya’da imparatorlukların bıraktığı eserler mevcuttur. Bunlardan birisi de boyana kilisesi. UNESCO Dünya mirası listesine dahil edilen kilise Üç binadan oluşmaktadır. kilisenin yapımı ise 10. yüzyıllara kadar dayanmaktadır. Her dönem gelen krallar kiliseyi hem büyülterek hem de farklı eserler içinde barındırmıştır. Sofya kentinin merkezine 8 km uzaklıkta olan bu kiliseye ulaşımı otobüsle sağlamak gerekmektedir.
Aleksander Nevski Katedrali
Bulgaristan ülkesinin sembolü halinde olan bu katedralin yapımına 1904 yılında başlanmıştır. Katedralin hikayesi ise, Osmanlı Rusya arasında geçen savaşta hayatını kaybeden Rus askerler anısına yapılmıştır. Bu heybetli ve gösterişli yapıyı Rus mimar Aleksander Pomerantsey imzası taşımaktadır. Yapımına çok özenilen katedral için, Dünyanın farklı yerlerinden malzeme getirtilmiştir.
Sofya Tarih Müzesi
Bulgaristan’ın en eski tarih müzesi olarak geçen bu bina 15. yüzyılda inşa edilmiştir. 1899 yılında müze olarak kullanılmaya başlayan bina 2000 yılında restore edilmiştir. İçerisinde Türk hamamlarında bulunduğu müze 17 Eylül 2015’te resmi olarak kapılarını ziyaretçilere açmıştır.
Sofya Arkeoloji Müzesi
1496 yılında cami olarak inşa edilen yapı daha sonraları restorasyon görerek müze haline çevrilmiştir. Müze içerisinde Bir çok önemli eser bulunmaktadır. Track ya Roma ve orta çağa ait bir çok eser burada sergilenmektedir. ülkesinin en zengin tarihi eser koleksiyonu bu müzede bulunmaktadır. Arkeoloji Eserler dikkatinizi çekiyorsa Sofya’ya uğradığınız da bu müzeyi es geçmemeniz gerekiyor.
Sofya Arkeoloji Kompleksi
Bulgaristan devleti tarafından uzun uğraşlar sonucunda Sofya’nın merkezinde 2016’da kompleks açılmıştır. Açılan komplekste Sofya şehrinin Roma etkisinde olduğu gözükmektedir. Roma İmparatorluğu’na ait Anfitiyatro hamam ve bazilika eserleri yer almaktadır. Çoğunun Hun imparatorluğu tarafından harap edildiği saptanmaktadır. Sofya arkeoloji kompleksi İngilizce işaretlerle gelen turistlere kolaylık sağlanmıştır.
Zlatnite Mostove
Sofya’da bulunan Vitosha Dağının yanında yer alan devasa kayalıklar doğa severlerin ilgisini çekiyor. Altın köprü olarak da nitelendirilen bu yer 1700 metre yükseklikte ve 1400 metre eğimde koca kayalıklardan oluşuyor. Daha çok insanların piknik yapmak ve sakin bir vakit geçirmek için kullandığı bu yerde taş nehrini tırmanmak isteyenlere imkan mevcut.
Rotunda Sveti Georgi
Sofya gezilecek yerler arasında en önemli tarihi yapılardan olan Rotunda Sveti Georgi, merkezde yer alan ve en eski kilise olarak da bilinen bu bina 4. yüzyıla kadar köklü bir geçmişe sahip. Roma imparatorluğu döneminde bulunan imparator büyük Konstantin’e ve Galerius tarafından yaptırılması istenmiştir. Kilise oldukça faal bir şekilde kullanılıyordu. Roma’dan sonra burayı fetheden Osmanlı imparatorluğu da cami olarak kullanmıştır. Daha sonradan ise Osmanlı’nın buradan ayrılmasıyla yeniden kilise haline çevrilmiştir. Yapımında genellikle tuğla kullanılmıştır. Yanı başında otelin bulunmasıyla burayı tercih etme sebebiniz olabilir.