Anasayfa » Yazılar » sivriada gezilecek yerler?

sivriada gezilecek yerler?

Sivriada gezilecek yerler başlığı altında aday olarak gösterilebilecek yerleri merak ediyorsanız, burası tam da size göre! Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle Sivriada’nın keşfedilmeyi bekleyen birçok güzelliği var. Bu makalede, Sivriada’nın en popüler ve ilgi çekici turistik yerlerini sizler için derledik. Sivriada’da neler yapılabilir, nereye gitmeli ve ne zaman gitmeli gibi sorularınızın cevaplarını buradan öğrenebilirsiniz.

Sivriada: İstanbul’un Gizli Cenneti

Tarihi ve Coğrafi Özellikleri

Denizin Ortasında Bir Ada

Sivriada, Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan bir adadır. İstanbul Boğazı’nın açıklarında, yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta bulunan bu adaya, İstanbul’a yakın turistler genellikle tekneyle gitmektedirler. Sivriada, adını sivri uçlu kayalıklarından almaktadır. Dairesel bir şekle sahip olan ada, yaklaşık 820.000 m²’lik bir alanı kaplamaktadır ve en yüksek noktası 59 metre yüksekliktedir.

Tarihi

Sivriada, Bizans İmparatorluğu döneminde önemli bir merkez olarak kullanılmaktaydı. Özellikle, ada üzerindeki manastır, din adamları ve keşişler için bir sığınak olmuştur. Ada, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de önemini koruyarak, çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Günümüzde, Sivriada’nın tarihi yapılarından bazıları hala ziyaret edilebilmektedir.

Sivriada’da Gezilecek Yerler

Sivriada Manastırı

Sivriada Manastırı, Bizans İmparatorluğu dönemine ait bir yapıdır. Ada üzerinde yer alan manastır, günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunabilmiştir. Manastır, 1996 yılından bu yana arkeolojik kazılar yapılmıştır. İçerisinde yer alan bysantic kilise kalıntıları, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Sivriada Koyları

Sivriada’da, turkuaz renkli denizin keyfini çıkarmak için birçok güzel koy bulunmaktadır. Koylarda yüzebilir, güneşlenebilir ve balık tutabilirsiniz. Ayrıca kano, deniz bisikleti ve yelken yapma gibi aktiviteler de mümkündür.

Sivriada Piknik Alanı

Sivriada, İstanbul’un kalabalığından kaçarak doğayla iç içe piknik yapmak isteyenler için oldukça uygun bir seçimdir. Ada üzerinde yer alan piknik alanları, harika manzaraya sahiptir. Ayrıca, mangal yapmak da mümkündür.

Sivriada Deniz Feneri

Deniz feneri, 1871 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde, Sivriada Deniz Feneri, İstanbul Boğazı’ndan gelen gemilerin yönlendirilmesinde kullanılmaktadır. Yanına çıkarak, eşsiz bir manzara izleyebilirsiniz. Ayrıca, burada çekilen fotoğraflarınız unutulmayacak anılarınız olacaktır.

Sivriada Plajı

Sivriada Plajı, turkuaz renkli ve tertemiz suyuyla bölgenin en güzel plajlarından biridir. Plaj, güzel manzarası ve sessizliğiyle rahat bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.

Sivriada: Adanın Lezzetleri

Adada Yenmesi Gereken Lezzetler

Civcivli Boşnak Böreği

Sivriada’da, özellikle kahvaltılarda çokça tüketilen bu börek, herkesin damak tadına hitap eden bir lezzete sahiptir. Taze poğaça hamurune yumuşak civcivli patates ile şekil verilip pişirilen börek, bölgedeki kadınların el emeği ile hazırlanmaktadır.

Rumeli Döneri

Sivriada’da, özellikle akşam yemeklerinde Rumeli döneri tercih edilir. Anadolu dönerinin aksine, daha az yağı olan ve daha lezzetli olan Rumeli döneri, birçok restoranda servis edilmektedir.

Çiğdemli Mantı

Sivriada’ya özgü bir lezzet olan çiğdemli mantı, hamurun içine kıyma, soğan ve baharat katılıp hazırlanmaktadır. Daha sonra sosuyla servis edilen mantı, özellikle mantı sevenler tarafından tercih edilmektedir.

Limonlu Kek

Sivriada’da, özellikle kış aylarında, limonların bol olduğu dönemde limonlu kek yapılmaktadır. Limonlu kek, yoğun limon aroması ile enfes bir lezzet sunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir