Güneydoğu Anadolu Bölgesine bakılacak olursa bölgenin en doğu ucunda yer alan Şırnak ancak 1990‘lı yıllarda il olmuştur. Şırnak ismi’nin“ŞEHRİ NUH“‘tan türetilmiş olduğu söylentiler arasında yer alırken Şırnak ili inşa edilirken yazlık ve yayla olarak inşaya başlandığı bilinmektedir. Şırnak gezilecek yerler adı altında sizlere farklı seçenekler sunacak olan bu şehri Özellikle de Cudi Dağı antik kent ve Mağarası ile keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Bir Yayla Esintisi Şırnak
Katip Çelebi’de yazmış olduğu Seyahatnamesinde Şırnak’ın tarihinin çok eskilere dayanmış olduğuna değinmiştir. Tarihi’nin Nuh Tufanın‘dan öncelerine kadar gittiği düşünülen bu şehir bir nevi Cizre’de ki sıcaktan korunmak için inşa edilmiştir. Yazlık olarak kullanılan Şırnak’ın bu durumda bizi düşündüren diğer bir özelliği de yayla havası taşıyor olmasıdır. Şırnak gezilecek yerler adına altı ilçesi bulunan bu ilimizde sizlerde kendinize ait mutlaka bir şeyler bulacaksınız.
Nuh Peygamber Türbesi
Dünya’nın en eski türbeleri arasında olan Nuh Peygamber Türbesi daha önceleri Kilise ve Havra olarak kullanılan yer daha sonraları camiye çevrilmiştir. Aynı zamanda türbede bodrum katında konumlanmış olan mezarları da ziyaret etmeniz mümkündür. Çeşitli derneklerin sağlamış olduğu maddi desteklerle restore edilen bu külliyeyi ziyaretiniz sırasında önce merdivenle inip, uzun ve dar bir namazgahı da geçtikten sonra türbeye ulaşacağınızı unutmayınız.
Kırmızı Medrese
Şehrin batısında yer alan sur kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olan medrese ortasında aynı zamanda Mela Ahmedi Cizri’nin türbesi de yer almaktadır. Medrese’nin kitabesinin bulunmuyor olması ile yapımı hakkında bir bilgide henüz mevcut değildir. Şehir içi araçlarla oldukça kolay ulaşabileceğiniz Kırmızı Medrese sizleri ismi ile kendisine zaten çekmeyi başarmıştır.
Urochishche Kasrik
Kasrik Kaya Kabartması olarak da bilinen ve kasrik boğazında kalıntılar üzerinde konumlanmış olarak bulunan ve aynı zamanda da doğal kaya üzerinde yer alan insan figürü kabartmasını görmek mümkündür. Bunlarla sınırlı kalmayan Kasrik Boğazı aynı zamanda içerisinde pek çok kalıntıda barındırmaktadır. İnsan figürü at üzerinde konumlanmış olup, at figürü anlaşılır olmakta fakat insan figürü bir o kadar anlaşılır olmamaktadır. Günümüzde Cizre halkı tarafından mesire alanı olarak da kullanılmaya devam eden Kasrik Kaya Kabartması özellikle figürleri ile ziyaretçilerinde büyük merak uyandırmaktadır.
Cizre Ulu Camii
Cizre şehir merkezinde yer alan Cizre Ulu Camii farklı zamanlarda geçirmiş olduğu onarımlarla günümüze gelmeyi başarmıştır. 8 kitabesi de yapı üzerinde bulunan Camii’ye en son onarım 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nce yapılmıştır. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesini gezme şansınız olursa Camii’nin metal kapısı ve bunun üzerinde yer alan ejder figürlü kapı tokmaklarını görmeniz mümkün olacaktır.
Beyaz Köprü
Kemerleri kesme taştan diğer kısımları ise moloz taştan yapılmış olan Beyaz Köprü’nün batı yan duvarlarının yıkılmış olmasının nedeni ise su taşkınlarına bağlanmaktadır. Yapının hangi dönem içerisine ait olduğuna dair bir bilgiye ulaşılamamıştır. Karayolu ile ulaşımın sağlanabildiği Beyaz Köprü Şırnak il merkezine 35 km’lik bir mesafede yer almaktadır.
Cudi Dağı
Cömertlik anlamına gelen cud kelimesinin kökeninden gelen Cudi sözcüğünden adını alan Cudi Dağı’nın tepesinin avuç içi gibi olması ve geminin konulmasına imkan tanıması ile aynı zamanda gemidekilerin barınması adına da oldukça elverişli bir yapı olduğu bilinmektedir. Dağ’ın elips şeklinde olmasını yanı sıra üzerinde 2000 metreyi aşan dört dorukta görülmeye değerdir.
Mağara Köyü
Mağara Köyü bilindiği üzere adını mağaralarından almaktadır. Burada ilkçağ’ı andıran birçok ize rastlamak da mümkün olmaktadır. Doğa turizmi adına mağarayı yerinde ziyaret ederek keşfetmenizi önerirken Şırnak il merkezine 135 km olmasının yanı sıra karayolları ile de kolay ulaşım sağlanabilmektedir.
Finik Ören Yeri ve Kalesi
Dağlık bir bölgede yer alıyor olmasının yanı sıra mekanda kaleden tutunda çok sayıda saray, zindan, sarnıç yerleri ve beyaz kalker taştan oyulmuş çok sayıda mağara evlerine de rastlamanız mümkündür. Finik Ören Yeri ve Kalesi adına Finik Kalesi üzerinde yer alan “Borzana Sitiya” denilen yer de kayaya işlenmiş olarak bulunan bir kadın kabartması ve kuzeydoğusuna bakıldığında ise bir kadın ve bir erkek kabartmalarını görmek mümkündür. Oldukça merak uyandıran bu kabartmalar ilgiyi bir hayli çekmeyi başarmıştır.
Abdaliye Medresesi
1437 yılında yapımı gerçekleştirilen medrese‘nin günümüze ulaşan kısımları arasında siz ziyaretçilerinin de yerinde keşfedebileceği yapının içerisinde mescit, türbe , medrese hücresi ve bununla birlikte avluya geçişi sağlayan giriş ünitesi yanı sıra bir eyvan’ın ulaşmış olduğu bilinmektedir. Abdaliye Medresesi inanç turizmi açısından oldukça önemli bir yapı olmakta ve ulaşım açısından da şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak ulaşmanıza olanak tanınmaktadır.
Meryem Ana Süryani Kilisesi
İdil ilçe merkezinde eski yerleşim yerinde bulunan Meryem Ana Süryani Kilisesi Süryani Ortodoks Cemiyetine ait olmasının yanı sıra kilise hala faaliyette yer almaktadır. Sağlam ve aynı zamanda da bakımlı olan bu kiliseye daha sonradan bir çan eklenmiş olduğu bilinmektedir.