Ülkemizde 2012 yılında önce çok fazla bilinmeyen bir yer olan Şirince Köyü, İzmir şehrinin Selçuklu ilçesine bağlı olan küçük ve tatlı bir köydür. Kafa dinlemek için gidebileceğiniz harika bir rota olan Şirince Köyü , eski dönemlerdeki özelliğini hala günümüzde yaşayan köyde sessiz sokaklarında, trafik gürültüsü olmadan şaraplarınızı yudumlarken gezebileceğiniz çok başka bir yerdir.
Öncelerinde çok fazla bilinmeyen küçük köy, sonralarında Maya Kehanetlerine konu olunca bir çok yabancı turisti bu köye çekmiştir.2012 senesinde ünlenen kasaba bir çok yerde kendini duyurunca yıl içerisinde turist sayısında büyük bir patlama yaşanmıştır.Şimdilerde bile popülerliğini devam ettiren köy 7’den 70’e bir çok ziyaretçi kitlesini elde etmektedir. Yaz aylarına nazaran burayı bahar aylarında tercih ederseniz sizler için çok daha iyi olacaktır.Çünkü bunaltıcı yaz sıcağında tarihi yerleri gezmek gerçekten çok zor olabiliyor.Gelin bu Şirince Köyü nerede nasıl gidilir hep birlikte bakalım.
Şirince Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Şirince Köyü İzmir şehrinin Selçuklu ilçesinde bulunmaktadır.Merkeze 8 kilometre uzaklıkta olan köy, zeytinlikler arasındaki küçük, şirin ve özgünlüğünü korumayı başarmış bu yere ulaşım oldukça basittir. Selçuk’tan İzmir yönüne doğru ilerlerken sağda Şirince tabelasını göreceksiniz. Meyve ağaçları arasından kıvrılarak yukarı doğru tırmanan asfalt yol sizi Şirince’ye ulaştırır. Ancak özel araçla köye gelmiyorsanız, İzmir’den otobüsle Selçuk’a gelebilir; Selçuk’tan Şirince’ye saat başı kalkan otobüslere binerek Şirince’ye rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şirince Köyü Tarihi
Köyün tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayanan yerde varlıklı aileler ve üst tabaka köy halkı yaşarmış. Köy halkı bulundukları yeri o kadar çok seviyorlarmış ki köyün ismine ”Çirkince” ismini koymuşlar.
Kurtuluş savaşı sırasında Selanik göçmenlerin Rumlardan burayı geri almışlardır. Köyü Türk halkı aldıktan sonra ziyaret eden İzmir valisi,köyü gürünce hayran kalmış ve ismini hemen Şirince olarak değiştirmiştir.Bu köye çirkin demenin haksızlık olacağını düşünmüş ve hemen ismini değiştirip köyü geliştirmişlerdir. Daha sonradan köy 1995 yılında bir dönüm noktası olmuştur.Ünlü yazarlarımızdan olan Sevan Nişanyan bu yılda eşiyle birlikte Şirince’ye yerleştikten sonra Şirince Köyü’nün çevresi yavaşça değişmeye başlamıştır. Köydeki eski Rum evlerini yavaş yavaş restore eden yazar bu hamlesiyle Şirince’yi ülkemizin cazibe merkezlerinden biri haline getirmiş. O tarihten sonra turizm sektöründe de hareketlilik olmuş ve daha sonradan bölgeye sit alanı konumuna getirilmiş ve izinsiz ev yapanlar hapis cezasına çarptırılmıştır.Yazarın gelmesi ile bir çok şey değişmiştir.
Şirince Köyü Kıyamet Efsanesi
2012 yılından önce küçük bir köy olarak bilinen Şirince Köyü Maya kehanetlerine konu olunca ve Kıyametin sadece burada kopmayacağını öğrendikten bütün bu kehanete inan insanlar buraya akın etmişlerdir.Daha sonrasından büyük bir ziyaretçi patlaması olmuştur.Peki bu efsane nedir ?
Maya takviminde dünyanın son günü 21 Aralık 2012 günüdür.Kendilerine Mavi Enerji Grubu isteyen insanlar bu günde Marduk isimli bir gezegenin dünyaya çarpması sonucu yok olacağına inanmaktadırlar. Bu grup tarafından inanılan diğer şey ise Dünyada sadece iki yer hiç bir şekilde zarar görmeyecektir. Bu yerler Fransa’da olan Bugarach köyü ve diğeri İzmir’de bulunan Şirince Köyüdür. Binlerce insan 21 Aralıktan önce bu bölgelere akın etmişlerdir. Bu zamana kadar sadece Noel zamanlarında yabancı turist gören Köy bu zamanlarda dolup taşmıştır ve hiç bir konaklama tesisinde yer kalmamıştır. Diğer bir söylenti de Hollywood ünlülerin de Şirince’ye gelenler olduğu yönünde. O gün kıyamet kehaneti elbette gerçekleşmedi. Ancak 21 Aralık günü Şirince’nin üzerinde bir çok ziyaretçiye ev sahipliği yaparak, halkın ve mekan sahiplerin yüzlerini güldürdü.
Şirince Köyü Gezilecek Yerler Listesi
Kehanetlere de konu olan Şirince Köyü sadece bu nedenle gelinmemelidir.Bir çok doğal güzelliği ve tarihi yapısı ile görülmesi gereken çok yerleri bulunmakta. Gelin bu köye bir tur düzenleyelim.
Şirince Kilisesi
Köyde tepeye doğru çıkarken karşınızda beliren Şirince Kilisesi mimarisi ile oldukça dikkat çekmektedir. Hem manzarası ile hem de çevresinde bulunan Cafe’de otururken tepenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Hodri Meydan Kulesi
Hatırlarsanız yukarı bahsettiğim yazar burayı değiştirmiş derken bir çok yapı ile de desteklemiştir.Ünlü yazarın inşa ettirdiği Hodri Meydan Kulesi Nişanyan Evleri’nin bulunduğu arazinin içerisinde yer alan 12 metrelik uzunluktaki taş kule sit kararından önce yapılmıştır. Yazarın ”Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edilen” sözleri yazan kule bu özelliği ile ziyaretçilerin dikkatlerini çekmektedir.Yazar bizlerden bu kuleden bir anlam çıkarmamızı beklemektedir.Gittiğiniz mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.
Tiyatro Medresesi
Bu tarihi yapı da yazar tarafından köye kazandırılmıştır.Nesin Matematik köyüne çok yakın bir yerde bulunmaktadır. Tiyatro Medresesi’nin inşa edilme nedeni ise amatör profesyonel fark etmeksizin onlarca sanatçının bir arada sahneye çıkarak oyun sergilemeleri.
İsminin hakkını veren Tiyatro Medresesinde bir çok öğrenci sergilediği oyun ve tezler ile burada profesyoneller tarafından değerlendirilen bir mekandır.
Seyirciyle sanatçının bir arada olabildiği Tiyatro Medresesi’nde Ağustos ayı boyunca tek kişilik gösteriler sahneleniyor. Ağustos ayında yolunuz Şirince’ye düşerse bu keyifli etkinliğe katılıp,güzel zamanlar geçirebilirsiniz.
Nesin Matematik Köyü
Babası olan Aziz Nesin’in vasiyetini yerine getirmek için oğlu Ali Nesin tarafından inşa edilen Nesin Matematik Köyü, matematiği sevmeyen herkese sevdirme amacıyla yapılmıştır ve Ünlü yazarında vasiyeti budur.
Matematik Köyü’nün maddi hiçbir beklentisi yok.Sadece tek beklentisi matematikten korkan ve onu sevmeyen çocukların burada aslında ne kadar kolay ve eğlenceli bir şey olduğunu anlamak istemeleridir.Bu yüzden burada çocukların eğlenceli vakit geçirebilmek için özel olarak yapılmış,doğa ile iç içe olabilecekleri ve diğer aktivitelerini de burada yapmaları mümkündür.Sizlerde burayı ziyaret ederek ne kadar güzel bir amaç için yapıldığını anlayıp burada ki çocuklar ile eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.
Aziz John Baptist Kilisesi
Şirince Köyünde ayakta kalan iki kiliseden biri olan Aziz John Baptist Kilisesi’nin inşası yeni tamamlanmış olsa da tarihi oldukça eski.Köyün güney bölgesinde yer alan kilise tarihi önemli ile bir çok ziyaretçiyi barındırmaktadır. Tarihi kokan bu yapıyı mutlaka ziyaret edip, tarihi dokusunu hissetmeniz gerekmektedir.
Şirince Sokakları
Kendine has sokakları olan Şirince Köyünde gezerken bir çok evlerde dikkatinizi çekebilir.Eski tarihi dokusunu hiç kaybetmeyen köyün dar sokaklarında yürürken farklı bir zaman diliminde yürüyorsunuz.
Her bir kaldırım taşında farklı hikayelerden izler görebileceğiniz sokaklarda kendini çok fazla kaptırmazsanız fotoğraf makinenizde güzel kareler yakalayabilir ve burada harika vakitler geçirebilirsiniz.
Buharlı Tren Müzesi
Selçuklu ilçesine yaklaşık 15 dakikalık bir mesafe uzaklıkta bulunan Buharlı Tren Müzesi ,eski tip lokomotifler,demiryolu araçları ,vagonları ve tren aksesuarları görmeniz mümkündür.Yakın mesafede bulunduğu içinde burayı da ziyaret etmenizde fayda var.
Şarap Mağazaları
Şirince Köyü meyve şarabı ile çok meşhurdur.Buraya gelmişken köyün merkezindeki mahzenlerde şarap tadımı ve alışverişi yapabilirsiniz.Şarap üreticilerine ait bir çok mağaza bulunmaktadır.Dilediğinizi gezip tadım yapıp kendiniz ve sevdikleriniz için alabilirsiniz.Ancak benim gibi sadece üzüm şarabı seviyorsanız bu meyve şarapları sizlere hitap etmeyecektir.Ama her şeye rağmen gidilip görülmesi gereken bir çok mağaza ve şarap üreticileri bulunmaktadır.