Anasayfa » Yazılar » Siirt Gezilecek Yerler

Siirt Gezilecek Yerler

Siirt Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Siirt, kültürel değerlere ve görülmeye değer önemli bölgelere sahiptir. Türkiye’nin her bir noktası, kültürel mirasları ile turistlik açıdan değerlidir. Turizmin gelişimi ve hız kazanması, kültürel noktaların değerini her geçen gün daha da gün yüzüne çıkarıyor. Zaman içinde, ülkenin bilinmeyen noktaları böylece değer kazanıyor ve hak ettiği ilgiyi görebiliyor. Siirt gezilecek yerler arasında; kendine has doğası, inanışları doğrultusunda tarihi türbeleri ve kültürel değerleriyle alakalı farklı gezi noktaları bulunur.

Siirt Görülmesi Gereken Yerler

Doğal güzellikleri, evliyaları ve geçmişten günümüze fısıldayan tarihi yerleri ile gittiğinizde sizi derinden etkileyecek şehir Siirt görülmesi gereken yerleri birlikte inceleyelim.

İsmail Fakirullah Türbesi

Türbenin tarihi 18. yüzyıla dayanır. Şimdilerde Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan İsmail Fakirullah Türbesi, İsmail hocanın öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından inşa edilmiştir. İbrahim Hakkı, türbeyi özel astronomik bir düzenek ile yaptırmıştır. Güneş ışınları 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde, sabahları bir süre türbenin üzerine vurmaktadır. Bu konuda, önemli matematiksel hesaplamanın yapıldığı söylenir. Astronomik ışık hesaplamaları, dünya tarafından da ilgi çekici bulunmuştur. Fakat, bu ilgi çekici özelliğini 1960 yıllarında yapılan restorasyon ile yitirmiştir. Fakat, ilgi çekici özelliğini yeniden kazanmasını sağlayan çalışmanın 2011 yılında yapıldığı belirtilir. Özel düzenek doğrultusunda planlanan ve yapılan Türbenin yüksekliği on metredir. Ayrıca, sekiz köşeden oluşur. Duvar mimarisinde ise sadece taş kullanılmıştır. Türbe, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine girmeyi de başarmıştır. Tarihi ve özel türbeyi Siirt gezinizde mutlaka görmelisiniz.

Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi, Siirt ilinin Baykan ilçesinde yer alır. Türbeye, Siirt merkezinden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.  Veysel Karani yaşamında, herkesten uzak ve tek yaşamayı tercih etmiştir. Dağlarda çobanlık yaptığı da bilinir. Allah’a olan inancı ve aşkı, onu herkesten uzak bir hayata sürüklemiştir. Veysel Karani hazretleri, köyünü terk eder ve Hz. Ali ile Mekke’ye gider. Bu olaydan sonra Hz. Ali’ye yakınlığı ile dikkat çeker. İlerleyen günlerde Fırat nehri üzerinde, Müslümanlar arasında çıkan savaşta hayatını kaybeder. Ölümü üzerine, birçok yerde türbeleri yapılır. Siirt bölgesinde yapılan Türbesi de bunlardan biridir. Türbe, yöreye özgü Cas adıyla anılan harç ile yapılmıştır. Üst bölümünde ise kubbe vardır. Fakat, 1967 yıllarında yıkılır ve yeni bir türbe inşa edilir. 2001 yılında ise Siirt Valisi tarafından, Türbeye yeni düzenleme yapılarak, geleneksel ezgilerin yanı sıra modern bir görsellikte kazandırılmıştır. Dilerseniz, Veysel Karani için düzenlenen özel etkinlik gününde ziyaret edebilirsiniz. Veysel Karani Hazretleri için Türbe de her sene, 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde tören gerçekleşir.

Siirt Mağaraları

Siirt coğrafi yapısı gereği, kalkerli oluşumlara açık bir bölgedir. Kalkerli yapının özelliği ise, suya karşı direncinin az olmasıdır. Böylece, kalkerli yapıların erimesi ile doğal mağaralar oluşmuştur. Siirt bölgesinde doğal mağaralar genellikle, vadi bölgesinde yer alır. Fazla sayıda mağara bulunur, fakat en çok bilinen mağarası Botan mağarasıdır. Özel incelemeler sonrası, mağaraların tarihte insanların yaşamak için kullandığı da tespit edilmiştir. Siirt Mağaraları gezilebilecek noktalardan biridir. Tarihin derinliğine inebilir ve eski insanları hissedebilirsiniz.

Rasıl Hacar

Rasıl Hacar, Taş Başı olarak da anılır. Son zamanlarda turist gezilerinin uğrak noktalarından biri diyebiliriz. Rasıl Hacar, doğal bir oluşum sonucu meydana gelen taş yapıdır. Yüksek yapısı ve uçurumu ile Siirt’e kuş bakışı bakabilirsiniz. Siirt şehrinin merkezine, dört kilometre kadar yakın bir mesafede yer alır. Siirt Valiliği tarafından özel çalışmalar sonucunda, turizme kazandırılan bir noktadır. Doğa harikasını sizler de görebilir ve eşsiz manzarasında anı fotoğrafı çektirebilirsiniz.

Sağlarca Kaplıcası

Sağlarca Kaplıcası, Siirt merkezine 17 km kadar bir uzaklığa sahiptir. Siirt-Eruh yol üzerinde ve Botan çayının kıyısında yer alan mağaranın iç bölümündedir. Kaplıca günümüzde, gerekli düzenlemeler ve çalışmalar sonucunda daha geniş ve güzel bir görünüm kazanmıştır. Sağlarca kaplıcası, Billoris kaplıcası olarak da bilinir. Kaplıca sularının, belirli hastalıklara iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu yüzden sizlerde Siirt bölgesine uğramışken, kaplıcanın şifalı sularından faydalanabilirsiniz. Kaplıca suları; deri hastalıklarına, romatizma, kadın hastalıklarına, sinir hastalıklarına, eklem-kireçlenme gibi daha birçok hastalık açısından önemli bir şifa kaynağıdır.

Tillo Kale ve Tabiat Parkı

Tillo Kalesi, eşsiz doğa manzarasına sahiptir. Siirt kentinin Tillo ilçesindeki Taşbalta köyünde yer alır. Siirt manzarasını, Tillo kalesinde yer alan seyir tepesi ile seyredebilirsiniz. Seyir tepesine rahatlıkla çıkabilir ve kuş bakışı görselliğe sahip manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz. Doğa severler içinde unutulmaz bir an olacaktır. Ayrıca, manzaraya karşı Siirt anı fotoğrafı çekebilir ve anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Ayrıca, yakın bölgesinde yer alan Tillo Tabiat Parkını da ziyaret edebilirsiniz. Tabiat parkının doğu bölgesinde Botan çayı yer alır. Batı bölgesinde ise Tillo ilçesi bulunur. Kuzey bölgesinde Taşbalta köyü, güney bölgesinde ise Kale Rekreasyonu bulunur. Tabiat Parkında yapılan, doğa aktivitelerinden birini yapabilir ya da fotoğrafçılık deneyimi yaşayabilirsiniz.

Siirt Ulu Cami

Siirt kent merkezinde bulunan Ulu Caminin yapısı taş ve tuğla malzemelerinden yapılmıştır. İnşaat tarihi net olarak bilinmiyor fakat, Muguziddin Mahmud tarafından H. 523 – M.1129 yıllarında inşa edildiği kayıtlara geçmiştir. Büyük Selçuklu döneminde yapılan Cami daha sonra restore edilmiştir. Cizre kadısı El-Mücahit İshak tarafından, 1260 yıllarında Ulu Camiye onarım yapılmış ve bazı bölümler eklenmiştir. Caminin mimarisinde; dış süsleme olarak, Cas taşından (alçı taşı ) yapılan kalıp süslemeler ve sırlı tuğlalar kullanılmıştır. Böylece yapılan geometrik örgüler ile dış bölümü farklı bir boyut kazanmıştır.  Minaresi, kare bir kaide üzerinde silindirik gövde şeklinde yükselir. İlgili tekniğin genellikle, İran ve Türkistan tarafından kullanılan bir teknik olduğu bilinir. Selçuklular dönemine uzanan Tarihi Ulu Camiyi ziyaret edebilir ve geçmişe dokunabilirsiniz.

Siirt Saat Kulesi

Siirt saat kulesi, 1905 yılında inşa edilmiştir. Siirt kentinin merkez bölgesinde yer alan Saat kulesi, Alaaddin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Saat kulesi, Ulu Cami’nin doğu bölgesinde yer alır. Siirt Saat Kulesi, zaman içinde hasara uğradığı için, 1975 yılında eski yapının üzerine yeniden restore edilerek inşa edilmiştir. Mimari yapısının kesme taştan yapıldığı gözlemlenir. Siirt gezi noktanız doğrultusunda, Saat Kulesini ziyaret edebilir ve daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatı yaşayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir