Anasayfa » Yazılar » Şeytan Sofrası Efsanesi

Şeytan Sofrası Efsanesi

Şeytan Sofrası Efsanesi

Ayvalık ilçesinin en çok tercih edilen yerlerinden birisi olan Şeytan Sofrası , sahip olduğu eşsiz manzarası ,adalar, hemde deniz ve kumsallarının güzelliği yerli ve yabancı bir çok turisti kendine çekmektedir. Burası sadece doğal güzellikleri ile değil hikayesi ve efsanesi ile de dikkat çekmektedir. Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın yüksek kayalık tepelerin üzerinde yer alır. Buradan tüm Midilli Adası  ve Ayvalık Adalarının manzaraların görülmesi mümkündür. Panoromik manzarası sayesinde 360 derece dönerek muhteşem doğal güzellikleri görme şansınız vardır. Buranın ilginç yanı ise eskiden burası, bir lav birikintisi olmasıdır. Tepenin yuvarlak bir sofrayı andırdığı söylenebilir.

Şeytan Sofrası‘na çıkarken çam ağaçlarından geçerek bu tepeye ulaşacaksınız ve  harika bir manzara ile karşılaşacaksınız, giderken fotoğraf makinenizi almayı unutmayın,bu manzara fotoğraflarını kaçırdığınıza pişman olursunuz.Burada tatil yapma fırsatı yakaladığınızda Şeytan Sofrası‘nı ziyarete gidebilirsiniz.

Şeytan Sofrası Hikayesi

Osmanlı döneminde 1500 yıllarında Ayvalık bölgesinde çoğunlukla Rumlar yaşamaktadır.Burada yaşan bir Rum ise Kilise tarafından kovulmuştur.Bu Rum ise Pelenelope isimli biridir.Kovulduktan sonra Ayvalık’ta bulunan ve şu an Şeytan Sofrası olarak adlandırılan bu tepeye yerleşir ve burada yaşamaya başlar.Bir senede baş gösteren ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun Kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğu düşünür ve onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Pelenelope ise bu durumu haber alınca, akıllıca bir hamle düşünüp ,gelen bu halka çok zengin bir sofra hazırlayarak ziyafet çektirmeyi amaçlar. Daha sonradan kuralık yüzünden açlık çeken halk bu yiyecekler ile dolu ziyafet sofrasını görünce,Pelenelope’yi öldürmeyi unutup ziyafetin tadını çıkarırlar ve Pelenelope buradan kaçarak kurtulur.Sonrasında buranın ismi sonralardan Şeytan Sofrası olarak anılmaktadır.

Şeytan Sofrası Şeytanın Ayak İzi

Şeytan Sofrasında bulunan en önemli yerlerden biri de Şeytanın Ayak İzinin bulunduğu tepedir. Buraya ziyarete gelenler şeytanın ayak izi olduğu inanılan çukura para atarak dilek tutarlar. Bu çukurun ilginç bir mitolojik hikayesi vardır. 

Hikayeye göre Zeus’un sütannesi bulunmaktadır.Bir gün Zeus’a baktığı zamanda tepede bir anda üç ayaklı olan Şeytan belirmiştir.Sütannesi İda Zeus’a zarar vereceği düşüncesiyle Şeytanı oradan kovalar.Şeytan kaçarken tepenin kıyısında ayak izini bırakır.Şeytan üç ayaklı olduğundan ayak izlerin bir tanesi burada diğeri Midilli adasında , öbür ayak izinin ise İda dağının eteklerinde olduğu düşünülmektedir. Bu hikayeden sonra ziyaretçilerin ilgisini bir hayli çekerek günümüze kadar turistik yer olmayı başarmıştır.

Şeytan Sofrası Gün Batımı 

Burayı ziyaret edilmesinde önemli etkilerden biri de Gün Batımını izlemektir.Bulunduğu konum itibariyle seyir terası, 20’den fazla ada ve adacığı, koyları ve denizi  360 panaromik olarak izleme imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle bu alanda güneşin batımı da ayrı bir keyif vermekte ve bu keyfi yaşayabilmek için ziyaretin, gün batımına yakın saatlerde yapılmasında fayda vardır.Ayrıca buraya gün batımına yakın saatlerde oldukça yoğun ilgi vardır. 

Şeytan Sofrası Nerede ve Nasıl Gidilir?

Balıkesir şehrinin Ayvalık ilçesinde bulunan Şeytan Sofrası, ilçe merkezine  10 kilometre güney batısında olup Cunda Adasının ise güneyinde yer almaktadır. Bir çok kişi tarafından daha hala bilinmeyen bu doğal güzelliğe nasıl gidilir diye merak ediyorsanız hemen anlatıyorum. Otomobil ile gidecekseniz ilçe merkezden Sarımsaklı’ya doğru devam edip. Sahile yaklaştıktan sonra tepenin tabelasını göreceksiniz. 1 kilometrelik bir yokuşu çıktıktan sonra Şeytan sofrası ve manzarasını karşınızda bulacaksınız.Rahatça bir ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şeytan Sofrası Konaklama

Sarımsaklı’da bulunan her bütçeye uygun bir çok tesis bulunmaktadır.  Buranın tercih edilmesinin nedeni Ayvalık merkeze yakın olduğundan  bu bölgede konaklayabilirsiniz. Alternatif bir yer olarak Cunda Adasında bulunan butik otellerde de konaklayabilirsiniz.Sizler için en iyi puan ve yorum alan otelleri listeledim. Liste şu şekildedir :

  • Efsanem Hotel
  • Grand Temizel
  • Tunan Motel 
  • Ziyabey Konağı
  • Egesade
  • Ortunç
  • Ergin Otel
  • Palm Court Suites
  • Cunda Vrodi
  • Murat Reis Ayvalık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir