Bizler içinde oldukça önemli bir şehir olan Selanik, Yunanistan’ın en popüler şehirlerinden biridir. Ülkenin ticari ve turizmi açıdan oldukça gelişmiş olan Selanik yıl içerisinde bir çok turisti ağırlamaktadır.
Selanik’in tarihine değinecek olursak, Makedonya Kralı Kassandros, Büyük İskender’in de kız kardeşi olan karısı Therman Thessaloniki’nin MÖ 316 yılında ismini vermiştir. Daha sonradan Makedonya Krallığının devrilmesi sonucunda Roma İmparatorluğu himayesi altına girmiştir. Bir çok işgal ve savaş atlatan şehir Osmanlı egemenliğine ise 1387 yılında girmiştir. Balkan Savaşlarından sonra ise en son olarak Yunanistan’ın hakimiyetine giren şehir günümüzde de buraya bağlıdır. Ayrıca şehrin bizler için olmasının en önemli sebebi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün bu şehirde doğmuş olmasıdır.
Şehre adım attığınızda farklı bir atmosfer ile karşılaşıyorsunuz. Bir liman kenti olarak insanlar ile dolu ve eğlence dolu bu şehirde gezilecek bir çok yer var. Doğal güzellikleri ve Roma’dan Bizans’a, Osmanlı’dan Atatürk’e kadar bir çok eser barındırmaktadır.Gelin bu yerlere birlikte göz atalım.
Selanik Gezilmesi Gereken Yerler Listesi
Yurt dışı seyahatlerin vazgeçilmez rotası olan şehirde, yukarıda da bahsettiğim gibi kendi kültürümüze ait bir çok eser ve tarihi yapılara rastlayacağımız güzel şehir Selanik’de gezilecek bir çok yer bulunmaktadır.Türkiye ile komşu ülke olmasından dolayı ulaşım açısından da kolay olan turistik şehir Selanik’in gezilecek yerlerini sizler için listeledik.
Atatürk Evi Müzesi
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ev müze olarak ziyaretçiler için hizmet vermektedir. Apostolou Pavlu Caddesi‘nde yer alan Atatürk Evi günümüzde de bir çok turisti ağırlamaktadır.Ahşap olan ev Türkiye Cumhuriyetine ait bir toprak parçası olarak kabul edilmektedir. Burayı ziyaret ettiğinizde Ulu önderimizin çocukluk yıllarına ait olan eşyaları görünce çok heyecanlanacaksınız. Selanik seyahatinizde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir.
Aya Dimitri Kilisesi
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Kilisenin tarihi 3.yüzyılın Bizans Dönemine kadar dayanmaktadır. M.S. 324 yılında I.Konstantin Hıristiyanlığı devlet dini olarak kabul ettiği zaman, Aziz Dimitrios’un onuruna Roma hamamlarının kalıntıları üzerine inşa ettirilmiştir. Aya Dimitri Kilisesi, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girdikten sonra 1523 yılında camiye çevrilmiştir.Ancak Yunanistan topraklarını geri aldığı zaman 1912 yılında tekrardan kiliseye çevrilmiştir.Kilise Yunanistan’da çıkan büyük yangın yüzünden tahrip olmuştur. Daha sonradan restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Selanik’in en popüler kiliselerinden bir olan Aya Dimitri Kilisesini ziyaret ettiğinizde bir çok kültüre ait izler görebilirsiniz.
Beyaz Kule
Şehrin sembolleri arasında yer alan Beyaz Kule, uzun yıllar zindan olarak kullanıldıktan sonra Kanuni Sultan Süleyman‘ın emri üzerine Osmanlı Döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde şehrin savunma yerlerinden biri olarak bilinirmiş. Daha sonradan kule II.Murat döneminde 1826 yılında kulede yeniçerilere karşı yaptığı katliam ile ismi her yerde duyulmaya başlamıştır.Hatta bazı tarih kitaplarında Kanlı Kule olarak da bilinmektedir. Balkan Savaşlarına kadar Osmanlının elinde bulunan kule Yunanistan’ın egemenliğine girdikten sonra zindan olarak kullanılmamıştır. 1998 yılında ise Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak hizmete açılmıştır.Günümüzde ise Pazartesi günleri hariç 4 Euro ödeyerek, 8.30- 15.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Aristotelous Meydanı
Selanik şehrinin ana meydanı olan Aristotelous, kabalık ve şehrin en canlı olduğu yerlerden birisidir. Büyük yangından sonra tamamen yok olan meydan 1918 yılında başlayan yenilme süreci ise 1950 yıllarına kadar sürmüştür.Fransız Mimar Ernest Hébrard tarafından tasarlanan meydanın tam ortasında Büyük İskender’in heykeli yer almaktadır.
Aristotelous Meydanın çevresinde bulunan kafeler,mağazalar ve bir çok barları ziyaret edebilirsiniz.Ayrıca ara sokaklarında kurulan pazarlardan yeni lezzetler keşfedip tatlarına bakabilirsiniz.Hangi aylarda giderseniz gidin her zaman kalabalık ve canlı olan meydana mutlaka uğrayıp alışveriş yapmayı ihmal etmeyin.
Heptapyrgion – Yedikule
Şehrin kuzeydoğusunda bulunan Selanik’e ait surların üstüne inşa edilen Heptapyrgion, Yedikule olarak da bilinmektedir. Osmanlı döneminde 1431 yılında Çavuş Bey tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı egemenliği altına olduğu zaman boyunca kule hapishane olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca şehrin en güzel manzarasına sahip olan Yedikule’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.Ulaşımı oldukça kolaydır.
Ayasofya Kilisesi
Bizans döneminde inşa edilen kilise , 620–630 yılları arasında olan deprem sonucunda yıkılan Bizans bazilikasının yerine yapılmıştır. Venedik’in egemenliğine girdikten sonra ise İstanbuld’a bulunan Aysofya Cami’den esinlenilerek tekrardan inşa edilmiştir. Daha sonraki yıllarda Osmanlı İmparatorluğun burayı fethetmesi ile birlikte merkez cami olarak dönüştürülen kilise en son olarak Yunanistan’ın topraklarını geri olması ile birlikte kilise olarak hizmet vermiştir. Bir çok kez dönüştürülen tarihi kilise büyük yangından sonra büyük hasarlar alında restore edilmiştir ve günümüze kadar ulaşmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesine giren kilise bir çok yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. Bir çok medeniyetin izlerini taşıyan kiliseyi mimarisi ve tarihi için mutlaka ziyaret etmelisiniz.
The Modiano Market
Şehrin merkezinde yer alan Modiano Market , 1908’de Musevi mimar Eli Modiano ve ailesi tarafından yaptırılmış. Şehir liman kenti olduğu için bir çok deniz ürününü burada bulabilirsiniz. İçerisinde bulunan kasapların sesleri ve meyve sebze satan esnafın sesleri ile gezebileceğiniz pazar rengarenk olarak süslenmiştir. Organik ve lezzetli olan bir çok ürünü burada bulup tatlarına bakabilirsiniz.
Bizans Kültürü Müzesi
Selanik şehri ilk olarak Bizans’ın egemenliğinde olduğu için bu medeniyete ait 3000’ne yakın eserler Bizans Kültürü Müzesinde yer almaktadır. İçerisinde 3 adet sergi salonu bulunmaktadır.Burada Hristiyan sanat eserlerinden bir çoğu buradan yer almaktadır. 2. Stratou Avenue bölgesine ulaşım sağlayarak müzede muazzam bir gezinti gerçekleştirebilirsiniz.
Galerius Sarayı
Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Galerius Sarayı, ismini de veren Roma İmparatoru Galerius tarafından yaptırılmıştır. Sarayın tamamı ayakta olmasa da sadece zemin mozaikleri ve birkaç duvarları bulunmaktadır.Günümüzde ören yeri olarak geçen Sarayı mutlaka ziyaret edip mimari kalıntılarını görmelisiniz.
Selanik Şemsiyeleri
Selanik şehrinin simgesel anıtı olan Selanik Şemsiyeleri,Yunan heykeltıraş Georgios Zangolopoulos tarafından 1997 yılında tasarlanıp inşa edilmiştir. Şehrin önemli anıtlarından biri olan bu şemsiyeler geceleri bulunduğu bölgeyi aydınlatmaktadır. Sahil kesiminde şemsiyelerin altında gezerken oldukça keyif alacaksınız.Buraya kadar geldiğinizde fotoğraflar çekmeyi ihmal etmeyin.
Selanik Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Makedonya Bölgesinde Yunanistan’da bulunmaktadır.Ülkenin en büyük ikinci şehir olan Selanik’e ulaşmak için 3 adet yol vardır. Bunlardan biri uçaktır.Direkt uçuş yada aktarmalı uçuşlar ile Selanik’e ulaşmanız mümkündür.Otobüs ile gitmek istiyorsanız,İstanbul 15 Temmuz Otogarından kalkan otobüsler sayesinde ulaşabilirsiniz.Ayrıca bu otobüs biletleri 450 ile 600 TL arasında değişmektedir. Bunların hiç birini tercih etmeyip özel aracınız ile gitmek isterseniz. İstanbul’dan Tekirdağ, Keşan üzerinden İpsala Sınır Kapısını geçerek Dedeağaç, Kavala üzerinden bu güzeller güzeli şehre varabilirsiniz.
Selanik Konaklama
Komşu ülke olması le birlikte Selanik’e haftasonu tatilleri ya da birkaç günlük kısa tatiller için oldukça ideal bir rotadır. Gezilecek yerlerin merkeze yakın olması ile birilikte merkeze yakın olan bir çok kaliteli otelleri tercih edebilirsiniz.Tatilinizi kendinizi düzenliyorsanız şehir içinde bulunan 3 yıldızlı ve 4 yıldızlı otellerde konaklayabilirsiniz. Yunanistan’ın Selanik şehrinde Akdeniz iklimi hakim olduğu için her mevsim burayı ziyaret edebilirsiniz. Seyahatinizde konaklamayı düşünüyorsanız sizler için en iyi puan ve yorum alan otelleri listeledik.
- Hotel Olympia
- Hotel El Greco
- Plaza Hotel
- Mediterranean Palace
- City Hotel Thessaloniki
- Andromeda Hotel Thessaloniki
- Hotel Queen Olga
- Astoria Hotel
- Park Hotel
- The Met Hotel