Anasayfa » Yazılar » Sedir Adası

Sedir Adası

Sedir Adası

Altın rengi kumu ile bilinen Sedir Adası, Ege Bölgesi’nde  Muğla’nın Akyaka Mahallesi’nde yer almaktadır. Muğla’nın en çok turistik yerlerinden biri olan Ada kum rengi ile Türkiye’de tek olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca sadece kumun rengi ile değil doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile de bilinmektedir.

Adanın tertemiz denizine ve koylarına kesinlikle hayran kalacaksınız.Merkezden 16 kilometre uzaklıkta bulunan adanın içerisinde tarihi tiyatro ve tapınaklar bulunmaktadır. Küçük koyda balıklar ile dolu denizde vaktinizin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Adanın çevresinde zeytin, çam, maki ve sedir ağaçları bulunmaktadır. Daha önceden adanın ismi Cedrae olarak yani Latincede sedir ağacı anlamına gelen isim konulmuştur. Sedir adası Yunan ve Helen kültürlerinin izlerini hala taşımaktadır. Bu tarihi kültürlerin yanı sıra pek çok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.Bunlar  Kedrai Antik Kenti , sur duvarları, Apollon tapınağı, kilise, antik tiyatro, agora ve kesme taşlardan yapılmış olan kuledir. Bu adanın ismi farklı kaynaklarda Aşk Adası ,Şehroğlu Adası,Balayı Adası ve Şiir Adası olarak geçmektedir. Eşsiz güzellikleri ile görülmesi gereken bu yerin bir de Efsanesi bulunmaktadır.Gelin bu efsaneye yakından bakalım.

Sedir Adası Hikayesi

Aşk için insanoğlunun yapmayacağı şey olduğunu gösteren Sedir Adası hikayesi Mısır Kraliçesi Kleopatra ile aşkı Romalı Antonius’u ziyaret etmek için yaptığı seyahatten sonra Tarsus’a varmış. Bu seyahatinde yolu bu Sedir Adasına düşmüştür ve buranın denizini çok beğenmiştir ancak bu adada bir tane bile kum tanesinin olmadığını fark etmiştir. Bunun üzerine sevgilisi Romali Antonius güzeller güzeli Kraliçesinin ayaklarına altın sermek için askerlerine emir verip, Kuzey Afrika’dan gemilerle kum getirilmesini sağlamış.Bu sebeple Sedir Adası Dünyanın en narin kumlarından oluşan plaj olmuştur.

Bu tabiki de buranın hikaye yani efsane kısmıdır.Bu kumlar gerçekten altın sarı olması jeomorforlojik kayaçlarından kaynaklanıyor. Yüzyıllar önce oluşan kayaların zamanla aşınması sonucu oluşan bu kumlar, adanın şimdiki görünüşüne kavuşmasını sağlıyor.

Sedir Adası Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Efsanesi ile de ünlenmiş olan ve turistleri kendine çekmeyi başaran bu ada Muğla’nın Ula ilçesi içerisinde, Gökova Körfezi’nde bulunmaktadır. Akyaka ve Marmaris’in arasında kıyı bölgesinde kalmaktadır.

Türkiye’de kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden olan Sedir adasına ulaşım çok zor değildir.Çamlık beldesine vardıktan sonra Çamlık iskelesinden kalkan tekneler sayesinde buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.Ancak tekne saatlerini dikkat edip, önceden bakmanız gerekmektedir. Bu teknenin fiyatları da Gidiş-Dönüş güncel bilet fiyatları için yetkili firma ile görüşün. Sabahları yoğun olan tekne seferleri öğlene doğru azalmaktadır. O yüzden burada konaklamayı düşünemezsiniz.

Sedir Adası Ziyaret Saatleri

Ege Bölgesinde görülmeye değer olunun bu yerin belirli saatlerde ziyaret edip tadını çıkarabilirsiniz.Bu saatler yaz döneminde ve kış döneminde farklılık göstermektedir. Yaz döneminde 08.30-18.30 arasında ziyaret edilebilirken,Kış döneminde 08.30–17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Sedir Adası Giriş Ücretleri 2023

Sedir adasına girişler ücretlidir ve Müzekart sahiplerine girişlerde ücret talep edilmemektedir.Adanın giriş ücreti 125 TL‘dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir