Anasayfa » Yazılar » Şanghay’da Gezilecek Yerler

Şanghay’da Gezilecek Yerler

Şanghay’da Gezilecek Yerler

Doğu Çin Denizi kıyısına kurulmuş, 23 milyonluk nüfusuyla Çin Halk Cumhuriyeti’nin en kalabalık kenti olan Şanghay, aynı zamanda Çin için önemli bir ekonomik merkezdir. Küçük bir balıkçı kasabasıyken zaman içerisinde gökdelenlerin, büyük iş merkezlerinin, önemli müzelerin olduğu bir “ekonomi ve kültür” kentine dönüşmesinde bir liman kenti olmasının etkisi yüksektir.

Şanghay’da Gezilecek Yerler

İç içe geçmiş egzotik ve modern yüzü ile kültürlerin buluştuğu bir nokta olan Şanghay’a seyahat etmek için pek çok nedeniniz var ama eğer gitmişken ünlü festivallerinden birine de denk gelmek isterim diyorsanız eylülde Gün Ortası Festivali, şubatta Çin Yeni Yılı, ekimde ise Ulusal Gün Festivalleri düzenleniyor.

Yeşim  Buddha Tapınağı – The Jade Buddha Temple

Anyuang Lu’da 1828 yılında yapılan tapınak, Şanghay’ın ünlü Budist merkezlerinden biridir. 1828 yılında orijinal tapınağa eklemeler yapılarak üç ayrı salona ayrılmıştır. Sol tarafta kalan tapınak, Dört Cennet Kralı’nın heykellerinin sergilendiği Cennet Kralları Salonu (Tian Wang Dian) olarak geçer. Ana salonda iki metre yüksekliğindeki bir platform üzerinde duran etkileyici Buddha heykeli ise, tapınağa ismini veren yeşim (jade) taşından yapılmıştır.

Yu Yuan Bahçesi- Yù Yuán Garden

Çince “Mutluluk” anlamına gelen “Yu” kelimesinden türetilmiş olan bahçenin tam karşılığı “Mutluluk Bahçesi”dir. Gerçekten de şehrin karmaşasından uzakta, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihi de burası oluyor. Yapımı 1559’ta tamamlanan bahçe yirmi bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Dış Bahçe denen kısım alanın en eski yeri, daha sonraki restorasyonlar esnasında buraya bir de ana salon olarak kullanılan Sansui Tang eklenmiş. Daha yeni sayılan iç bahçe ise 1709 yılında yapılmış, küçük göletler ve dekoratif taşlarla klasik Çin bahçelerinin tipik özelliklerini sergilemesi sağlanmış. Bahçedeki üç metre yükseklikteki doğal yeşim kayası ise mutlaka görülmeye değer.

Şanghay Müzesi

Gezilecek yerler rotanıza mutlaka müzeleri de ekleyenlerdenseniz, Şanghay bu açıdan size oldukça fazla seçenek sunan bir yer. Yazımızda bu müzelerden birkaçını size tanıtacağız. İlk olarak Çin’in en önemli klasik sanatlarının sergilendiği Şanghay Müzesindeyiz. 1952 yılında kurulan dört katlı bina, içerdiği koleksiyonlar kadar ilgi çekici güzellikte ve modern bir sanat eseri görünümündedir. İçinde tarih öncesi kültürlerden yakın döneme kadar olan eserlerden oluşan (hat sanatı, bronz ve seramik eserler, etnik azınlıklara ait eşyalar) büyük sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

The Bund

Huangpujiang Nehri’nin batı kıyısı boyunca uzanan, üzerinde çokça restoranların ve butiklerin yer aldığı geniş bir rıhtım caddesidir. The Bund rıhtımında yürüyüşe çıktığınızda çeşitli tarzlarda inşa edilmiş binaları ve Art-Deco mimarisinin etkileyici örneklerini görebilirsiniz. Her zaman turistlerle dolu olan caddenin kuzey ucunda, 1886 yılında açılan ülkenin en eski parkı Huangpu Park ve yakınlarındaki Tarih Müzesi de bu bölgede gezilebilecek yerler arasında.

Şanghay Kulesi

Lujiazui Finans ve Ticaret Bölgesi’ndeki büyük iş merkezleri ve gökdelenler, turistler için oldukça ilgi çekici mekanların başında geliyor. Çin’in en yüksek binasının da başka bir bölgede bulunması beklenemez elbette. Şanghay Kulesi 632 metre yüksekliğiyle Çin’in en yüksek, dünyanın ise en yüksek ikinci kulesi (İlki Dubai’deki Burç Halife). Binanın B1 katında bir sergi salonu yer alıyor, burayı gezdikten sonra dünyanın en hızlı asansörü sizi 118. kattaki seyir terasına yalnızca 55 saniye gibi bir süre içerisinde çıkaracak. Şanghay’ı birçok açıdan gören bu panoramik manzarayı camdan bir seyir terası içinde izlemeden Şanghay ziyareti tamamlanmış sayılmıyor, o yüzden mutlaka bu bölgeye de zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Doğu’nun İncisi Kulesi – The Oriental Pearl Tower

Şanghay Kulesi’nden sonra görmeniz gereken bir kule daha; Huangpu Nehri’nin doğu kıyısındaki Pudong Park’ta yer alan Doğu’nun İncisi Kulesi. 468 metre yüksekliğiyle en yüksek ikinci kule olma özelliğini taşıyor. İçerisinde yer alan eğlence merkezleri ve döner bir restoran sebebiyle sadece turistler değil, yerli halk için de bir cazibe merkezi olan Doğu’nun İncisi Kulesi, muhteşem şehir manzaralı seyir terasıyla her gün çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Nanjing Caddesi – Nánjing Lù

Alışveriş yapmayı sevenlerin ya da Şanghay’ın en eğlenceli caddesi neresi diye merak edilenlerin gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bir cadde Nanjing Caddesi. Şehrin ana alışveriş ve eğlence caddesi olan Nanjing’te yol boyu sıralanmış restoranlar, hediyelik eşya satıcıları, büyük ve pahalı butikler, bir dizi alışveriş merkezi ve geleneksel el sanatlarının örneklerini satın alabileceğiniz dükkanların yanı sıra her an karşınıza çıkabilecek ilginç sokak performansları da Cadde’nin ziyaretçilerine sunduğu sürprizlerden.

Halk Meydanı – People’s Square

Özellikle Şanghay’a ilk kez gelenlerin çoğunlukla şehre gezmeye başladıkları ortak nokta olarak bilinen Halk Meydanı, Şanghay Müzesi’nin de içinde yer aldığı bir park aynı zamanda. Sadece Müze de değil, 360 derecelik bir sinema salonu, sergi merkezi ve büyük bir tiyatro da parkın içerisindeki ilgi çeken ziyaret merkezlerinden. Parkta gezerken oyun oynayanlara, spor ve özellikle “Tai Chi” yapanlara sık sık rastlamanız mümkün.

Longhua Tapınağı

Budizm kültürünü tanıyabileceğiniz en güzel tapınaklardan biri olan Longhua Tapınağı, şehrin güneybatısında bir parkın içerisinde yer alıyor. Hala aktif olarak Budist törenlerinin yapıldığı Tapınak, Buddha heykelinin sergilendiği ana salonu, Dört Cennet Kralı’na adanmış Cennet Kralları Salonu gibi salonlardan oluşuyor. 402 yılı civarında inşa edilmiş ve sonrasında birçok kez yıkılarak yeniden inşa edilmiş. İki metre uzunluğundaki çan kulesi, eski el yazmaları ve kütüphanesi, Longhua Tapınağı’nın en dikkat çeken özellikleri arasında.

Xujiahui Katedrali ve Sheshan Bazilikası

Xujiahui’nin güneyinde yer alan Xujiahui Katedrali ya da bilinen bir diğer ismiyle Aziz Ignatius Katedrali, 1911 yılında inşa edilen Neo-Romanesk örneği bir katedraldir. 50 metrelik çan kulesi ve iç mekanlardaki görülmeye değer vitraylarıyla ünlüdür.

Sheshan Bazilikası ise ziyaret edebileceğiniz bir diğer dini merkez. Son yıllarda kapsamlı restorasyonlar geçiren Bazilika, hala önemli bir hac yeridir.

Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi

Kendi kategorisinde Çin’deki en büyük müze olan ve her sene iki milyondan fazla ziyaretçi alan Şanghay Bilim ve Teknoloji Müzesi 2001 senesinde açılmıştır. Bilime ve teknolojiye ilgi duyan, ilginç deneyler izlemek isteyen ziyaretçiler burada neredeyse bütün bir günlerini harcayabilirler çünkü Müze ziyaretçilerine interaktif sergiler, teknolojik bilim tiyatroları, robotlar ve hayvanlar temalı sergiler gibi ilgi çekici birçok alternatif sunuyor.

Şanghay Doğal Tarih Müzesi

Gezilecek yerler listesine müzeleri eklemeyi seven müze müdavimleri için bir diğer önerimiz Şanghay Doğal Tarih Müzesi. 1956 yılında açıldıktan ve ülkenin en büyük müzelerinden biri olan Doğal Tarih Müzesinde, hayvan ve bitki örneklerinden oluşan 240 bini aşkın eserli koleksiyonu yer alıyor, üstelik bu koleksiyonda geçmişi 140 milyon yıl öncesine dayanan örnekler de mevcut.

“Şanghay’da Gezilecek Yerler” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir