Anasayfa » Yazılar » Samsun’un Meşhur Yemekleri

Samsun’un Meşhur Yemekleri

Samsun’un Meşhur Yemekleri

Çetin dalgaları ile Karadeniz’in kıyılarında konumlanan Samsun, klasik Laz mutfağından biraz daha farklı tarifleri ile kendi kültürünü oluşturmuş vaziyettedir. Samsun’un meşhur yemekleri arasında başını çeken yemek kesinlikle Pide olduğunu söyleyebiliriz. Mıhlama ve diğer Laz usulü mutfağın biraz daha az kullanıldığı Samsun’da insanlar genellikle köy yerlerinde Ispanak çorbası gibi besinleri tüketiyorlar. Tütünün harman olduğu şehir Samsun’da meşhur yemeklerinden ziyade ondan daha çok konuşulan tütünü ile bir numaradır. Özellikle ilçelerinden biri olan Havza’nın köy kesimlerinde her evin bir tütün bahçesi bulunurdu. Evin arka kısmına donatılan tütün tarlaları Samsunluların hem geçim kaynağı, hemde keyif yapma alanıydı. Yasak geldikten sonra artık böyle olmasa’da Samsun mutfağı Karadeniz yöresinde nadir rastlayabileceğiniz tatları barındırmaktadır.

Meşhur Samsun Pidesi (Favori)

Buraya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken muazzam bir lezzettir Samsun Pidesi. Merkez kesimde yaşayan Atakum ilçesindeki ahalinin her sabah fırından çıkan sıcak pidelerle evine gelip kahvaltı yapmasıyla meşhurdur. Bu güzel pidelerin sırrı Havza’nın bir köyünden gelmekte. En mütevazi ve küçük gözüken dükkanlardan en şaaşalı olanlarına kadar lokum gibi pidelere şahit olabilirsiniz. İçerisine şeker katılmış gibi bir tadı olan Pideyi Samsun Pide Evi, Samsun Pide Ataşehir ve Yıldız Pide Salonu restoranlarında yemenizi tavsiye ederiz. Samsun yemekleri deyince akla ilk olarak gelen yemek kesinlikle Pide olmaktadır. Karadeniz yöresinde’de bir o kadar meşhur olduğu doğru olsa’da kesinlikle Samsun’daki uygulanan tarif bir başkadır.

Katık Böreği

Yarma buğdayından yapılan böreğin ikinci gözde olması gayet normal. Karadeniz mutfağına yakışır bir yemek olan Katık Böreği, Samsun’da sıkça yapılanlar arasındadır. Çokta sağlıklı bir yemek olarak geçmese’de her hafta yada her ay evde yapılabilir. Fırında içine dere otu ve sıvı yağ konulmuş yarma buğdaylarının pişirilmesi sonucunda ortaya çıkan Katık Böreği doyurucu özelliği ile sahur vaktinde Samsunluların bir numaralı tercihidir.

Nokul

Margarin ile yapılan “Lokum gibi Nokul” içerisine aynı zamanda sirke koyulması ile hafiften Japon mutfağındaki Sushi’ye dahi benzediği söylenebilir. Samsunda her restoranda bulamasanız’da güzel yapan Evcim Pastanesi kesinlikle Nokul yemek için favori seçim olacaktır.

Mantının Hallicesi: Haluçka

Görünüş olarak mantıya bir çok yönden benzeyen Haluçka, tamamen el emeği göz nuru açılan hamuru ile Samsun sofralarında yer ediniyor. Hamurun içine bildiğimiz mantı gibi açıp içine koyduğumuz kıymayı koyuyoruz ve özel hazırlanmış salçalı suyun içine atıp çok güzel bir lezzet şölenine sahip olan Haluçka Çorbası olmuş oluyor.

Hem Sağlıklı Hem Lezzetli: Kıymalı Pırasa

Türkiye’de tarım alanlarında yetişen süper besinlerden Pırasa’nın kıymalı halini gözler önüne seriyoruz. Samsun’da ev yemeklerinin şahı olan Kıymalı Pırasa, Havuç ve Salça ile lezzetlenince uzaktayken ayrı bir özlenen yemek oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir