Anasayfa » Yazılar » Samsun Gezilecek Yerler

Samsun Gezilecek Yerler

Samsun Gezilecek Yerler

Samsun, Türkiye’nin orta Karadeniz bölgesinde yer alan tarihe damga vuran önemli ve özel şehirlerimizden biridir. Türkiye’nin otuz büyükşehir ilinden biri olma özelliğindedir. Samsun’un belki de en önemli ve tarihi özelliği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsuna demir atmasıdır. Türkiye’nin Cumhuriyet ve kurtuluş zaferinin önemli başlangıç noktasıdır. Bu nedenle, Samsun gezilecek yerler arasında ilk yeri Bandırma vapuru müzesi alır. Tarihe dokunmak ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk başlangıç anını hissetmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken yerdir.

Samsun Tarihi Gezilecek Yerler

Türkiye’nin tarihi mirasları ve doğa güzelliği ile her noktası ayrı şekilde harmanlanmış güzelliğe ve kültüre sahiptir. Samsun ili de eski çağların kültür yansımaları ile günümüze ışı tutmaktadır. Doğal parkları, kültürel mirasları vb. özellikleriyle turizmi ayakta tutmaktadır. Samsun tarihi gezilecek yerler; Bandırma Vapuru, Samsun Atatürk Anıtı, Onur Anıtı, Amisos Mezarları, Samsun Amazon Heykeli, Tekkeköy Mağaraları vb. noktalardır.

Bandırma Vapuru

Tarihin izlerini ve kokusunu taşıyan Bandırma vapuru, tarihe tanıklık eden bir vapurdur. O zamanlar 9.Ordu müfettişi olan Gazi Mustafa Kemal ve askerleri İstanbul’dan Samsun’a getiren gemidir. 1878 yılından suya indirilen Bandırma vapuru, Kurtuluş mücadelesinde tarihi bir önem sahiptir. Bandırma vapuruna girişler ücretsiz şekilde yapılmaktadır. Müze içini gezerken, Atatürk’ü hissedebilirsiniz. Tarihin o kokusunu içinize çekerken, Atatürk’ün o an neler düşündüğünü anımsayabilirsiniz. Sergilenen giysiler, fotoğraflar ile tarihi günümüze yansıtır. Türkiye tarihinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Amazon Köyü

Amazon adasında yer alan Amazon köyü, daha sonraki dönemlerde yapılan yapay köydür. Amazon adası Samsun’un merkezindeki Batı Park’ta 50 bin metrekare bir yere sahiptir. Parkın 2.5 dönümlük alanı ise Amazon köyü olarak inşa edilmiştir. Amazon adını, Antik yunan döneminde adı Themiskira olan, şu an Samsun’un Terme ilçesi tarihte Amazonların yaşadığı yer olarak bilinir. Antik yunan tarihinde Herodot, Terme ovasında erkeklerden hoşlanmayan kadın savaşçıların yaşadığından bahseder. Kadın savaşçıların adı ise Amazon’dur. Adı buradan gelir. Köyde, Amazon Balmumu heykelleri, günlük eşyaları vb. Amazon tarihini günümüze yansıtır. Amazon köyü Samsun gezi noktasında, antik tarihe uzanabilirsiniz.

Amisos Tepesi

Eski adı Baruthane Tepesi olan, Amisos tepesinin tarihi M.Ö 3. Yüzyıla değinir. 1995 yılında çeşitli kazı çalışmaları sonucu keşfedilmiş ve koruma altına alınmıştır. Ayrıca, Tümülüslerde yer alan mezar odalarının, henüz korunmaya alınmadan önce define çalışmaları sırasında soyulduğu tespit edilmiştir. Mezar odalarının bu nedenle hasara uğradığı da belirtilir. Eski çağlara uzanan yapısı ve kültürü ile Amisos tepesi görülmeye değer noktalardandır.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yer alan bir sit alanıdır. Mağaralarının geçmişi, eski tarihlere uzanır. Eski ve tarihi kültürel miras özelliği ile gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerdendir. Tekkeköy mağaralarına, Samsun merkezden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Sit alanı bölgesinde, küçük küçük mağaralar yer alır. Ayrıca, eski bir Rum evi restore edilerek müze haline dönüştürülmüştür. Müzede, Arkeoloji kazısı esnasında mağara bölgesinde bulunan eşyalar sergilenmektedir.

Samsun Gezilecek Müzeleri

Samsun, Türkiye tarihi ve eski çağlara dayanan kültürel miraslara sahip bir bölgedir. Bu nedenle, çeşitli özelliklere ve farklılıklara sahip müzeleri bulunur. Her birini gezemeyebilirsiniz, fakat tercih edeceğiniz birkaç noktayı ziyaret edebilir ve tarihe dokunabilirsiniz.

Gazi Müzesi

Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a ilk defa geldiği, Mantıka Palas oteli, restore edilerek 1940 yılında müze olarak açılmıştır. Gazi Müzesi içerisinde, Atatürk ve arkadaşlarının toplantı anılara dair her şey sergilenmektedir. O zamanlar kullandıkları eşyalar vb. sergilenir. Gazi Müzesi’nde, Atatürk’ün ve arkadaşlarının Cumhuriyet tarihinde dönüm noktası kabul eden anlarına tanıklık edebilirsiniz. Kent merkezinde yer alır, müzeye girişi ücretsizdir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Tarihi dokunuşları sevenlerin Samsun’da ziyaret etmekten hoşlanacağı yerlerden biridir. Müzede eski çağlara ait; Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, Osmanlı ve Roma dönemlerine ait eserler sergilenir. Samsun’a gittiğinizde ziyaret edebileceğiniz bir müze noktasıdır.

Samsun Gezilecek Diğer Yerler

Samsun’da gezilecek ve yapılacak aktivite noktaları tabii ki kişisel zevklerini doğrultusunda değişiklik gösterir. Samsun; Tarih, kültürel miraslar ve eğlence vb. kişisel tercihlerini doğrultusunda tercih edebileceğiniz noktalara sahip bir yerdir.

Nebiyan Dağı

Nebiyan Dağı, Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yer alır. Dağ yüksekliği 1224 metre civarındadır. Samsun’un turizm noktaları arasında yer alan Nebiyan Dağı’nda, dağcılık, yamaç paraşütü vb. spor aktiviteleri de yapılmaktadır. Ayrıca Nebiyan Dağı Ormanları, yaylası vb. doğal güzelliklere sahiptir. Samsun’da doğal bir ortamda, mola vermek için güzel bir gezi noktasıdır.

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu’na doğa severler için, tabii ki kaçınılmaz bir kültür ve doğa mirası diyebiliriz. Şahinkaya Kanyonu Kızılırmak üzerinde bulunur. Kızılırmak üzerinde yer alan en dar ve uzun geçit olarak da bilinir. 325 metre yüksekliğine sahip kanyonun, uzunluğu ise 2,5 km uzunluğundadır. Samsun’a uğradığınız mutlaka, doğanın eşsiz görüntüsü içinde bu manzarayı ziyaret etmelisiniz.

Kızılırmak Deltası

Kızılırmak Deltası’nda yer alan Kuş Cenneti, eşsiz manzarası ve mevsimsel kuşlarının yer aldığı doğası ile görülmesi gereken yerlerdendir. İçinde bulunduğu mevsime göre, kuş türleri ve manzarası farklılık gösterecektir. Bu nedenle gideceğiniz mevsim doğrultusunda, kuş türlerini araştırabilirsiniz. Kuşbakışı manzarası ile sevdikleriniz ile güzel bir Samsun hatırası da çektirebileceğiniz güzel noktalardan biridir.

Sevgi Gölü

Samsun’un merkezinde yer alan Sevgi gölüne kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gölü gezerken güzel manzarasında fotoğraf çekebilir ve kısa bir mola verebilirsiniz. Samsun Sevgi Gölü, son zamanların uğrak ve turizm yerlerinden biri olmuştur. Göl içinde kuğuları seyredebilir ve keyifli bir mola verebilirsiniz. Akşamüzeri de rahatlıkla gezebilirsiniz. Yapılan ışıklandırma düzenlemesi ile farklı bir atmosfer yakalayabilirsiniz. Kısa bir yürüyüş sonrası keyifle çayınızı yudumlayacağınız bir Samsun noktasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir