Gür ormanları, zengin bitki örtüsü, gölleri ve nehirleriyle birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Sakarya, bu coğrafi özellikleri nedeniyle tarih boyunca büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Sakarya’nın köklü geçmişi Hititler’e kadar dayanmaktadır. İçinde Sakarya’nın da yer aldığı Bitinya (Bithynia) olarak bilinen bölge önce Roma’nın daha sonra da Bizans’ın eline geçmiş, on dördüncü asırda Orhan Gazi tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katılmış ve bölge giderek ticari bir merkez haline gelmiştir.
Sakarya’da Görülmesi Gereken Yerler
Sakarya’ya gidip bu tarihi dokunun izlerini ve Marmara Bölgesi’nin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için hazırladığımız Sakarya’nın Gezilecek Yerler Listesi’ne mutlaka göz atmanızı öneririz.
Maden Deresi ve Şelalesi
Karadeniz kıyısındaki Karasu ilçesinde yer alan Maden Deresi, kaynağını Çam Dağı’ndan alarak kuzeye doğru 30 kilometre boyunca ilerler. Bölge daha önce maden alanı olduğundan hala pek çok tünel mevcuttur. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği bu güzel mesire alanının görülmeye değer bir de şelalesi bulunmaktadır. Kamp yapmak için elverişli olan alanda aynı zamanda çeşitli balık restoranları da hizmet vermektedir.
Sakarya İl Ormanı
İl merkezine 12 kilometre uzaklıkta, Arifiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan 1030 dekarlık ormanlık bölge, 2011 tarihinde Tabiat Parkı statüsü kazanmıştır. Sapanca Gölü’ne olan yakınlığı hem manzarası hem de bitki örtüsü açısından bölgeye zenginlik katmakta olup, doğa yürüyüşlerine çıkmak ve sportif faaliyetlerde bulunmak için, Sakarya gezilecek yerler alternatifleri arasında sıkça tercih edilen güzel bir mesire alanıdır.
Justinianus Köprüsü (Beşköprü)
Meles Çayı üzerinde yer alan bu taş köprü, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 558-560 yılları arasında yaptırılmıştır. İmparatorun ismiyle anılan köprü 365 metre uzunluğundadır ve 12 tane kemeri bulunur. Doğu Roma Dönemi’ne ait görkemli bir anıtsal yapı olan Justinianus Köprüsü, 2018 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne alınmıştır.
Acarlar Longozu
Longozlar, derelerin taşıdıkları kumların bir set meydana getirerek derenin ağzını kapatması sonucu kıyıda oluşan oldukça özel bir ekosistemdir. Bu ekosistemin varlığını devam ettirmesi için en gerekli koşul ise bol sudur. Acarlar Longozu, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan önemli bir turizm merkezi çünkü buradaki longoz, büyüklüğü ve tek parça olmasıyla Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir yapıya sahip. Uzunluğu 7,5 kilometre olan ve genişliği yer yer 1250 metreye kadar çıkan Acarlar Longozu, 1. Derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.
Longoz, 2300 civarı bitki türü çeşitliliğine sahip, en dikkat çekici olanları ise göreni büyüleyen lotus çiçekleri. Yaban hayvanları açısından da oldukça zengin olan Acarlar Longozu, kesinlikle gezip görmeniz gereken bir doğa harikası.
Doğançay Şelalesi
Sakarya, doğayla iç içe olabildiği alanları seven kişiler için gerçekten de cennetten bir köşe gibi. Geyve ilçesi Maksudiye köy sınırları içerisinde yer alan Doğançay Şelalesi de işte böyle yerlerden biri. Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikteki şelale, 2013 senesinde “Tabiat anıtı” statüsü kazanmış.
Şelaleye uzunca bir yürüyüş parkurunun ardından ulaşabiliyorsunuz, bu nedenle hazırlıklı gidilmesinde fayda var.
Sakarya Kent Park
Çark Deresi’nin yanı başındaki Eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikası arazisine inşa edilen ve 160 bin metrekarelik bir alanın yeşillendirilmesiyle oluşturulan bir rekreasyon alanı Sakarya Kent Park. Şehrin tam merkezinde oluşu Park’a ulaşımı fazlasıyla kolaylaştırıyor. Park’ın ortasında yapılan gölet ve onun üzerindeki adacıklarla bağlantı iki tane köprüyle sağlanmakta.
Sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda tesisteki sportif faaliyet alanlarını kullanmak için de her gün pek çok kişi tarafından ziyaret edilen Sakarya Kent Park’ta zaman zaman konserler gibi halka açık etkinlikler de düzenleniyor.
Serdivan Planetaryum
Son yıllarda ülkemizdeki sayıları giderek artan Planetaryum’lar, özellikle çocukların hoşça vakit geçirecekleri, eğlenirken bilgi sahibi olabilecekleri yerler. Sakarya’daki Serdivan Planetaryum da eğer buraya çocuklarınızla birlikte geldiyseniz, Sakarya’da gezilecek yerler listenizde mutlaka ilk sıralarda olmalı. Peki nedir bu Planetaryum?
Sakarya Müzesi
1910-1915 yılları arasında Binbaşı Baha Bey tarafından yaptırılmıştır. 17 Haziran 1922’de Mustafa Kemal Atatürk’ün annesiyle birlikte burada üç gün konaklamış olması sebebiyle müze “Atatürk Evi” olarak da adlandırılıyor.
Sakarya ili ve çevresinde yapılan kazılardan elde edilen Roma ve Bizans Dönemi’ne ait buluntular ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait etnografik eserler müzede sergilenen koleksiyonları oluşturmaktadır. Bu etnografik eserlerin arasında Atatürk’ün kullandığı eşyalar da yer almaktadır. Müze haftanın her günü açık olmakla birlikte ücretsiz olarak gezilebilmektedir.
Deprem ve Kültür Müzesi
Adapazarı Belediyesine bağlı Kavaklar Caddesi’nde yer alan Deprem ve Kültür Müzesi, 1967 ve 1999 yıllarında meydana gelmiş ve şehirde derin izler bırakmış depremlerin anısına açılmıştır. Ziyaretçilerine deprem gerçeğini unutturmamak amacıyla fotoğraf, tablo ve belgelerden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapan Müze’de, aynı zamanda suni deprem yaratan titreşimli bir stant da bulunuyor.
Poyrazlar Gölü
Bozulmamış doğası, gölün ve ormanın birlikte oluşturdukları manzarası ve zengin faunası ile tam bir tabiat parkı. Sadece dışarıdan gelenlerin değil, bölge halkının da özellikle bahar aylarında piknik yapmak için gözde mekanlarından olan Poyrazlar Gölü, aynı zamanda yaban hayatını gözlemlemek isteyenler ya da bisiklet, balıkçılık, trekking gibi sportif faaliyetleri yapabilecekleri açık bir alan arayışında olanlar için de oldukça ideal. Doğa fotoğrafçılarının yakalamayı en sevdiği karelerin başında da gölün çevresinde sıkça rastlanan su kuşları geliyor.
Uzun Çarşı
Sakarya gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bir yer Uzun Çarşı. Sakarya’nın en işlek çarşılarından biridir ve tarihi, Adapazarı’na göç eden ilk muhacirlere kadar dayanır. Ticari konularda öncü olan göçmenler, burada da gıda ve giyim üzerine pek çok satış mağazası açmışlardır. Bölgenin ruhunu yansıtan havasıyla Uzun Çarşı bugün de alışveriş denince, özellikle yerli halkın vazgeçemediği adreslerden olmaya devam ediyor. Mis gibi kahve kokuları eşliğinde Sakarya’ya özgü zanaatlerin de yer aldığı Uzun Çarşı’da gezerken, tarihi bir çarşıda olduğunuzu her an hissedeceksiniz.