Anasayfa » Yazılar » Saat Kuleleri Türkiye İçin Ne İfade Eder?

Saat Kuleleri Türkiye İçin Ne İfade Eder?

Saat Kuleleri Türkiye İçin Ne İfade Eder?

Var olan tek gerçek ölçü birimi zamandır. Türk toplumu da bunun farkında olacak ki Anadolu’nun içlerine kadar yapılmış saat kuleleri görürsünüz. Peki bu saat kulelerinin hikayesi nedir? Ne amaçla yapılmışlardır?

Saat kuleleri varlıklarını 13 yüzyıl İngiltere’sinden bu yana görmekteyiz. Saatleri ilk önce saray ve kiliselerine iliştiren insanlar uyumlarını sevmiş olacak ki daha sonraları saatler için özel kule inşa etmiş bulundular. Türk toplumundaki saat kuleleri ise yoğunluk olarak Sultan 2. Abdulhamit ile birlikte inşa edilmeye başlandı. Tahta geçişinin 25. yılında verdiği fermanla Anadolu’nun içlerinde özellikle vilayet ve sancaklarda bir çok saat kulesi inşa ettirir. Zaman içerisinde saat kuleleri şehirlerin simgeleri haline gelir.

Türkiye’nin Saat Kuleleri Nelerdir?

İşte zaman içinde şehirleri simgeleştiren ve insanlar tarafından buluşma noktaları haline de gelen bazı saat kuleleri ve yapılış tarihleri:

Dolmabahçe Saat Kulesi: 2. Abdulhamit tarafından yaptırılmış aynı zamanda basınç ölçmesi için de kullanılmıştır.

Adana Büyük Saat Kulesi: Yapımına 1881 yılında başlanmıştır, 1882’de tamamlanmıştır.

Bilecik Saat Kulesi: Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından 1907 yılında yaptırılmıştır.

Kastamonu Saat Kulesi: 1885 yılında yapılmıştır. Bu saat kulesi sürgün kule olarak da anılır. Yapıldığı ilk dönemde İstanbul’da bulunan saat daha sonraları sürekli yanlış zamanda çalması üzerine Kastamonu’ya sürgün edilmiştir.

Amasya Saat Kulesi: 1866 yılında inşa edilmiş, bir depremde büyük hasara uğradıktan sonra restore edilerek yeniden kullanıma açılmıştır.

Adana Saat Kulesi: 1882 yılında yapılmıştır. 32 metre boyu ile Türkiye’nin en uzun saat kulesi olarak anılır.

Muğla Saat Kulesi: 1885 yılında Muğla’da yaşamış Rumlar tarafından yapılmıştır.

Akçakoca Saat Kulesi: Akçakoca Camisinin minaresine sonradan eklenen saat ile saat kulesi olmuştur. Yapımı 1954 yılıdır.

Bergama Saat Kulesi: İzmir’in Bergama ilçesinde bulunur. 1865 yılında inşa edilmiştir.

Çınarcık Saat Kulesi: Yalova’ya bağlı Çınarcık ilçesindedir. İlçenin simgesi haline gelen kule, 2005 yılında kent meydanında yaptırılmıştır.

İstanbul Üniversitesi Saat Kuleleri: 1865 yılında Fatih, İstanbul’da yaptırılmıştır.

Osmaniye Saat Kulesi: Osmaniye iline bağlı Osmaniye ilçesinde bulunur. Yapımı 1999 yılına aittir.

Tarsus Saat Kulesi: Mersinin Tarsus ilçesinde bir zamanlar Ulu Cami’nin minaresi olarak işlev görürken 1895 yılında saat kulesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir