Anasayfa » Yazılar » Rüzgar Yönleri Nelerdir ?

Rüzgar Yönleri Nelerdir ?

Rüzgar Yönleri Nelerdir ?

Turizm bölümlerinde, coğrafya alanlarında, TuristRail vizyonuna uyup sürekli gezi, seyahat yapan kişiler tarafından’da çok gerekli bir bilgi olan Rüzgar Yönleri konusuna değinmek istedik.Öncelikle Rüzgar yönlerini öğrenmeden önce rüzgarın ne demek olduğunu bilmeniz gerekiyor.Metre yada fit yüksekliğinden alçalarak yer yüzüne doğru yatay bir düzlemde giden hava akımlarıdır.Yani tam olarak değinecek olursak, çok yüksek atmosferin neredeyse son tabakasından gelen soğuk hava akımları yatay hareketlerle alçalarak sıcak tabaka yani yeryüzüne iniş yapar.

Rüzgar Yönleri Nasıl Oluşur ?

Rüzgarın tanımını öğrendik.Sıra geldi şimdi bu rüzgarlar oluşurken alçalarak yeryüzüne iniş yaparken yönlerini nasıl kazanıyor sorusuna.Aslında çok basitçe tabir edersek deniz yüzeyinin, uzun dağlık alanlarının yüzeyinin etrafında Siklon ve dönergeç şekillerinde basınç tabakaları sayesinde rüzgarlar alçalarak yatay düzlemde hareket yönünü bu basınçlara maruz kaldığında değiştirir.Aslında Rüzgar yönünü öğrenmeniz çok basittir.En basitinden Eminönü’den yada herhangi bir oyuncakçıdan aldığınız Rüzgar gülü ile öğrenme sağlanabilir.Peki bu bilgileri anlattığımızda aklınıza rüzgar yönleri kaç tanedir ? Nelerdir ? sorusu geldiğini varsayarak devam ediyoruz.

Rüzgar Yönleri Listesi ve Dereceleri

Aşağıda Rüzgar Yönlerini ve derecelerinin ne olduğunu sıralıyoruz.

Rüzgar YönüDerecesi
Yıldız000°
Poyraz045°
Gün Doğusu090°
Kesişleme135°
Kıble180°
Lodos225°
Gün Batısı270°
Karayel315°

Rüzgar yönleri bu şekilde listelenmiştir.Hepsinin derecesi ayrı ayrı matematiksel hesaplamalara dayanmaktadır.Yönler pusula açısında kaç derece gösterdiğine göre tahmin edilerek o günün yağışlı mı yoksa güneşli mi geçeceği büyük ihtimalle bilinebilir.

Lodos Rüzgarı

Haberlerde en çok duyduğumuz rüzgar türlerinden birisidir.Lodos rüzgarı Türkiye‘nin batısında daha çok aksediyor.Güneybatı kesişiminden gelen bu rüzgar türü sıcak bir dereceye sahip olduğu için sıcak rüzgarlar arasındadır.

Meltem Rüzgarı

Meltem ise Rüzgar Yönleri arasında Akdeniz bölgelerinde daha çok görülmektedir.Yataya tam paralel olması nedeni ile iki farklı rüzgar yönü daha oluşturuyor.Meltem rüzgarı çok yüksek olmayan ama Dağlar gibi çok soğuk olacak bir yükseklikte hızlı bir iniş yaparak yeryüzüne soğuk inen rüzgar türleridir.Antalya’da arkeolojik şeklinden dolayı bolca Meltem rüzgarı oluşması normaldir.

Keşişleme

Denizciler tarafından bulunup Türkiye’ye özel konulmuş bir rüzgar yönü’dür.Marmara denizinde Güneyden esen rüzgarın geliş yönündeki Keşiş dağı sayesinde bulunmuştur.Bu dağ yönünden yani Güney tarafından gelen çok sıcak bir rüzgar olarak bilinmektedir.

Gün Doğusu

Gün doğusu rüzgarı Asya tarafından dik kesişen bir rüzgar yönüdür.Bu rüzgar yönü çok nemsiz olduğu için estiği yerdeki yağmur ve kar havasını dindiriyor.

Yıldız

Aynı keşişleme rüzgar yönü gibi Türkiye’deki usta denizciler tarafından bulunan Yıldız rüzgarı soğuk rüzgarlar kategorisindedir.Karadeniz taraflarından daha soğuk derecede gelen Yıldız rüzgarı kuzey tarafından güneye doğru eser.Yaz aylarında serinletici bir rüzgar yönü olarak karşımıza çıksa’da diğer soğuk ayların hepsinde dondurucu bir hava iklimi çıkartır.

Poyraz

Karadeniz‘in meşhur rüzgar yönü olan Poyraz Kuzeydoğu cephesinden Güneydoğu’ya doğru yol alır.İnanılmaz bir hıza sahiptir ve aralarında en şiddetli, gürültülü esen rüzgar yönüdür.Poyraz rüzgarının bu denli güçlü ve sopsoğuk esmesinin sebebi Rusya tarafından gelen çok yüksek basınçtaki rüzgarın Karadeniz’de esen çok az basınçtaki rüzgarla karşılaşmasından dolayıdır.Çok büyük derecede basınç farkından doğduğu için insanları, şemsiyeleri hatta çatıları havaya uçurtan bir esiş şiddetine sahiptir.

Karayel

Kuzey batı yönünden eserek ülkemize gelen ve soğuk bir iklimi getiren rüzgar yönüdür.Balkanların ikliminden 315° ile yatay düzlemde gelen Karayel, ülkemize vardığında hem serin hemde sıcak ortası bir izlenim verir.Bu yüzden hem insanı sıcağı ile boğmaz hemde serin bırakır.Karayel rüzgarları sıcak kategorisindedir ve baba rüzgarlardır herkes sever.

Kıble Rüzgarı

Poyraz rüzgarının oluşumuna benzeyen bir yapısı vardır.Onun kadar şiddetli ve insanlara, yapılara zarar veren bir rüzgar türü değildir fakat oluşum aşaması aynıdır.Akdeniz’de bulunan çok alçak basınç ile Güney tarafından gelen yüksek basıncın ortada birleşmesi ile gözlemlenir.

Günbatısı

Çocuk Poyraz diyebiliriz bu rüzgar yönüne.Çok aksettiğinde çatıları uçurtan bir şiddete ulaşabilir.Gündoğusu rüzgarının tam tersi yönünden yani dolayısıyla Batı tarafından eser.

Bir yanıt yazın