Anasayfa » Yazılar » Roma Meşhur Yiyecekleri

Roma Meşhur Yiyecekleri

Roma Meşhur Yiyecekleri

Avrupa’nın tüm şehirlerine kıyasla en önemlisi olan Roma’nın kendine has bir çok alanı vardır. Kültürel, geleneksel, yöresel ve tarihsel alanlarının hepsi Avrupa ve dünya çapında bir numara olarak gösterilir. Milattan önceki iyon çağından beridir insanlık türlerinin hepsine hükmeden Roma imparatorluğunun çıkış yeri olan Roma şehrinin meşhur yemeklerine bayılacaksınız. Pisa kulesinden başlayıp gezerken acıktığınızda Roma’da yemeniz gereken meşhur yemekler her türden gerek tavuk gerek vejetaryen bulunmaktadır.

Roma’da Ne Yenir ?

İlk defa Roma’ya gidecekseniz ve farklı yörelerin yemekleri sizin için önemliyse, Roma şehrinde ne yiyeceğiniz hakkında mutlaka fikir almalısınız. Metropol şehir olduğu için her bölgesi farklı bir kültüre ev sahipliği yapıyor.

1. Pastırmalı Şinitzel (Saltimbocca alla romana)

Et delisi olanlar için tasarlanmış olan yemek Saltimbocca Alla Romana, bir etin nasıl marine edilip pişirileceğini öğretir nitelikte tada sahip. Alışık olduğumuz et pişirme tekniğinden farklı olarak hem adaçayı ile marine edilmiş hemde tamamen ölmeyecek şekilde pişirilmiş. Üstüne Kafe de Paris rengine benzeyen sosu ile inanılmaz bir lezzet şöleni, edinebileceğiniz tecrübe ortaya çıkıyor. Özellikle bu yemek Via Della Croce ve Lugaretta caddelerinde daha meşhur.

2. Cacio e Pepe (Peynirli ve Karabiberli Makarna)

Peynirli ve karabiberli deyince şimdi sizin aklınıza Türklerin yaptığı basit makarna sosları gelmiştir, sakın ismin rehavetine kapılmayın çünkü bu bir İtalyan makarnası. Roma’nın tam kıvamında olan meşhur sosu Cacio e Pepe, karnınız acıktığında gerçek bir makarnanın nasıl tadı olduğunu öğrenmek istiyorsanız ilk durağınız olmalıdır. Roma’da kullanılan makarna çeşitleri özel buğdaydan yapılma ve haşlama teknikleri çok daha farklıdır.

3. Suppli Al Telefono

Adında neden telefon geçiyor olduğunu bu kültüre uzak kalmış Türkler olarak anlam veremeyebilirsiniz. Sosun telefon ile bir hikayesi var fakat konumuz tarihi değil, lezzetidir. İçinde mozzarella peyniri dolgulu dışında ise çıtır mı çıtır tavuk soslu yuvarlak şeklinde yemektir. Tadı inanılmaz.. Anlatmaya kelimeler yetmez, Roma vizenizi alıp derhal bir restoran’da tadın derim.

4. Pizza

İtalya sınırlarına girmişken pizza yemeden dönmek mi ? O vizeyi boşuna almış olmalısınız. Kesinlikle pizza ve pasta adını verdikleri makarnayı tatmadan dönmeyin bu Roma’ya ihanet olur. Yüzyıllar boyunca İtalya’da binbir farklı çeşitte yapılan pizza ve makarna, sırlı tarifleri ile ünlü şeflerin elinden çıkmaktadır.

5. Enginar (Carciofi)

Yüksek miktarda A vitamini içeren enginarın çıkış yeri Roma’da sevmeyenleri düşkünü yapacak bir tarifle yiyebilirsiniz. Bir kaç farklı pişirme tekniği ile yapılan Enginar yemeğinin tadı muazzam güzellikte olduğu için sadece et ve türevlerine değil buna’da yer vermek istedik. Enginar, zeytinyağı ve sarımsaktan oluşan üçlüsü harika bir ürün olmuş.

6. Fettucine Alfredo

Makarna sosları arasında en ünlüsü.. İtalya’nın en ünlü Romalı şefi olan Alfredo tarafından çıkartılan başyapıt günümüzde Türkiye’de çoğu makarna restoranına’da getirildi. Tavuk, krema, mozzarella peyniri üçlüsünün birleşiminden inanılmaz bir lezzet çıkmış ortaya. Hemde bunları makarna ile özdeşleşen baharat karabiberle süslediklerinde tadına doyamayacağınız ama bir o kadar’da doyurucu olan makarnayı yemiş oluyorsunuz. Şef Senyor Alfredo, karısı ile mutlu bir evlilik yaşarken çocuğu olacağını öğrenir ve heyecanlanır. O zamanlar yemeğe çok düşkün ve işini hakkıyla yapan bir şeftir. Müşterilerine en iyi lezzeti sunmak için farklı tarifler dener ve bazen başaramasa’da bazense ortaya lezzet şöleni çıkartır. Karısı doğum yaptıktan sonra yemeden içmeden tamamen kesilir ve canı artık hiçbir şey çekmemeye başlar. Hastalığa’da yakalandığı için hem onu ayakta tutacak, hemde hayata bağlayacak bir yemek yapmak isterken Fettucine Alfredo’yu bulur ve karısını mutlu eder.

7. Filetti di Baccala

Dana bonfile ve patates’den oluşan tariftir. Dışı kızarmış peynir ve patates kaplı dana bonfilenin inanılmaz tadı Roma’nın sokak lezzetlerine karışmış. Ağır yemekleri sevmeyenler için biraz hoş olmayabilir fakat sokak lezzetleri arasında mutlaka denemeniz gereken dana etli yemektir Filetti di Baccala.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir