Ankara’nın tarihi yapılarından biri olan Roma Hamamı açık hava müzesi, Roma dönemindeki antik kentlerin en vazgeçilmez hamamlarını sunmaktadır.
Ulus Meydanından Yıldırım Beyazit Meydanına kadar uzanan Çankırı Caddesi üzerinde, Ulus’tan itibaren yaklaşık 400 metre. uzaklıkta, yolun batısında, yer alır. Roma Hamam 80 x 130 metre boyutunda, taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Çankırı Caddesindeki girişi ile, sütunlu bir revak kalıntısının çevrelediği geniş bir alana yayılan ve Palaestra adı verilen beden eğitimi ve güreş yapılan yere girilmektedir. Bu kısmın sağ tarafında yer alan sütunlu yolun üzerinde dört köşeli ve yuvarlak birçok yazılı sütun bulunmaktadır.Hamam aynı zamanda açık hava müzesidir.Müze merdivenlerini çıktıktan sonra, müzenin ön bahçesi olan yere ulaşınca,bahçede ziyaretçiler için bir yürüyüş yolu oluşturulmuş ve eserler bu yolun her iki tarafında sergilenmekte. Bahçe içerisinde birçok sütun,mezar taşı, anıtlar ve lahitleri görebiliyorsunuz. Ayrıca bahçede, Roma Hamamı tarihi ve kazısı hakkında bilgiler içeren pano ve tabelalar yer almaktadır.
Açık müzenin bahçesini gezdikten sonra telleri ile çevrili olan hamamı görüyoruz.Hamam onarımda olduğu için ziyaretçi kabul etmiyor. Ön bahçeden gördüğümüz kadarıyla burada Soğukluk adı verilen havuz kısmı görülüyor. Bu bölümün yanlarında ise soyunma odaları bulunuyor. Tellerin çevresinde yürümeye devam ettiğinizde, soğukluk bölümünden sonra, sıcak bölümü yer alıyor. Hamamın arka kısmında ise tesisatın ve ısınma odaların olduğunu görüyoruz. Ön bahçeyi ve hamamı gördükten sonra Arka bahçeyi gezebilirsiniz.Burada ön bahçeden daha fazla eserler bulunmaktadır.Bu eserler sütunlar, heykeller ve mezar stelleridir.
Roma Hamamı Tarihi
Hamam III. Yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru 212-217 yıllarında Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmıştır.Bugün Roma Hamamı olarak adlandırılan bu ören yerinin bir höyük olduğu, aşağıdan yukarıya doğru Frig, Roma, kısmen de Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim gördüğü anlaşılmıştır.1937 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda, Frig ve Roma devri katları ortaya çıkarılmış. Daha sonradan 1938-1943 yıllarında da yapılan kazı çalışmaları sonucunda ise, Hamam binası tamamıyla ortaya çıkarılmış ancak tam olarak onarılmamıştır. Eskilerin Çankırıkapı dedikleri bu ören yerinde, Roma çağı binaları arasında Antik Ankyra sütunlu yolundan bir kısım, Roma çağı hamamı ve Palaestra’sına ait binalar olmak üzere iki ayrı tesis bulunuyor.
HAMAM BİNASI : Bu iki tesislerinden biri olan Hamam Binası, Tektosag Galatları’nın şehri olan antik Ankyra, Roma devrinde de Galatia’nın başkenti olması ve doğudan-batıya geçen yolların birleştiği bir noktada olması nedeniyle bu dönemde çok gelişmiştir.1937-1944 yıllarında yapılan kazılarla ortaya çıkartılan bu muhteşem anıt, biri Palaestra, öteki kapalı hamam kısımları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Günümüzde hala restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
SÜTUNLU YOL : Sütunlu yol ,Hamam binasının ve Palaestra’ nın kısmen doğusunda yer almaktadır. Antik Ankyra şehrinin kutsal alanı olan Augustus Tapınağı’nın bulunduğu yere kadar uzandığı bilinmektedir.Çünkü; yeni Ankara şehrinin gelişmesine rastlayan Cumhuriyet’in ilk yıllarında bugünkü Çankırı Caddesi yapılırken bu sütunlu cadde ortaya çıkmış ve yolun altında kalmıştır. M.S 2-3. yüzyıllarda yapılmış olduğu, tahmin edilen sütunlu yolun sütunları boz renkte damarlı mermerden olup, Korint tipte başlıkları bulunmaktaydı.
Roma Hamamı Nerede, Nasıl Gidilir?
Ankara’nın Altındağ ilçesinde Doğan Bey Mahallesi’nde ,Ulus ve Yıldırım Beyazıt meydanları arasında yer almaktadır.Bu meydanlardan yürüyerek 10-15 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.Özel araçla da Ulus kavşağı veya Yıldırım Beyazıt yönü kullanılırsa buraya ulaşım mümkün olacaktır.Toplu taşıma araçları ile gidecekseniz Çankırı caddesinden geçen otobüs ve minibüsler ile rahatça ulaşabilirsiniz.
Roma Hamamı Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü ziyaretçilere açık olan Romam Hamamı,Dini Bayramlarda saat 13:00’dan itibaren ziyaretçilere izin vermektedir.Diğer ziyaret saatleri ise aşağıdaki belirtilen tablodaki gibidir.
Yaz Aylarında | 08:30 – 19:00 |
Kış Aylarında | 08:30 – 17:00 |
Roma Hamamı Giriş Ücreti 2019
Roma Hamamı Açık Hava Müzesi için 6 TL ücret alınmaktadır.Ancak Müzekart sahiplerine ücretsiz olarak hizmet vermektedirler.