Anasayfa » Yazılar » Rize’de Yapılacak Aktiviteler

Rize’de Yapılacak Aktiviteler

Rize’de yapılacak aktiviteler

Rize’de Yapılacak Aktiviteler

Rize’de yapılacak aktiviteler aşırı sıcaklardan hoşlanmayanlar için idealdir. Tatillerinde deniz, kum ve güneş üçlemesinden artık yavaş yavaş sıkılmaya başlayanlar, muhteşem yaylaları olan Rize’yi tercih etmeye başlamıştır. 

Yazı ayrı kışı ayrı güzel olan Rize’de yapılacak aktivitelerin sınırı yoktur. Kendi tercihlerinize ve tatil anlayışınıza göre farklı birçok aktivite ile keyifli anlar geçirebilirsiniz. 

Hazırsanız Rize’de yapılacak şeyler listemize başlayalım.

1. Doğa Yürüyüşlerine Katılın!

Ülkemizde doğa ve yeşillik deyince aklımıza Karadeniz gelir. Karadeniz’de yaylalar deyinceye de Rize gelir. En az 60 yaylası bulunan bu doğa harikası şehirde, yaylaları sadece görüp Instagram’a bir hikaye atarak dönmeniz, büyük bir hata olur. Rize’de bulunan doğal güzellikleri, gerçekten hissetmeniz ve çok daha güzel fotoğraflar çekebilmeniz için son zamanlarda meşhur olan trekking turlarına katılmanız gerekir. Kaçkarların eteklerinde yapacağınız bu doğa yürüyüşleri ile gürül gürül akan dereleri ve yeşilin her tonunu görme fırsatınız olur. Rize’de kullanabileceğiniz başlıca yürüyüş rotaları şu şekildedir:

  • Gürcüdüzü – Çatak Yaylası (10 km)
  • Şorak Yaylası – Üçgöller-Balıklı Yaylası (6 km)
  • Golezana Yaylası – Eğrisu Gölü-Eğrisu Yaylası (8 km)
  • Avusor Yaylası – Ambar Gölü – Dadala Pansiyon (10 km)
  • Avusor Yaylası – Peryatak – Çamyatak – Huser Yaylası (9 km)
  • Palakçur Yaylası – Babür Geçidi – Satelef Yaylası – Körahmet Yaylası (17 km)
  • Kunt Yaylası – Ayder Yaylası (3 km)
  • Ayder Yaylası-Bebedes Şelalesi-Hazindak Yaylası (6 km)
  • Yukarı Çaymakçur Yaylası – Karadeniz Gölü – Naletleme Geçidi – Döbedüzü Olgunlar (11 km)
  • Hazindak Yaylası – Amlakit Yaylası (4 km)
  • Samistal Yaylası – Yukarı Kavron Yaylası (6,5 km)
  • Çat Yolu – Palovit Şelalesi (5 km)

2. Rafting İle Heyecanın Doruklarına Çıkın!

Rize’de yapılacak aktiviteleri merak edenler için yapılmadan dönülmeyecek aktivitelerden bir tanesinin rafting olduğu söylenebilir. Fırtına Vadisi raftingleriyle de meşhurdur. Yörede bulunan rafting tesisleri, size her konuda gerekli yardımı sağlar. Aksiyon seviyorsanız, muhakkak rafting yapmanızı öneririm. Parkurun sonunda yüzerek rahatlayabilirsiniz. Genellikle 1 km parkurlar mevcuttur. Ücretleri ise tesislere göre 50-100 lira arasında değişmektedir. Rize Günübirlik Turlar

3. Rize’nin Meşhur Lezzetlerinden Tadın!

Gelelim en çok sevdiğimiz kısma. Rize’ye geldiğinizde bu tatları denemeden dönmemelisiniz. Karadeniz denince ilk olarak mıhlama akıllara gelir. Tereyağı, mısır unu, ve kolot peynirinin muhteşem buluşmasıyla ortaya o efsane tat çıkar. Tabii etli kuru fasulye ve kavurma yine denemeniz gereken tatlar arasındadır. Derepazarı pidesi ya da Rize pidesi olarak adlandırılan lezzet de damaklarda iz bırakır niteliktedir. Bu pidenin birçok çeşidi vardır. Benim favorim tabii ki kavurmalı pide. Balık, Karadeniz deyince akla gelen yiyeceklerden biridir. Kış sezonunda bölgeyi ziyaret ettiyseniz, hamsi ile yapılan yemekleri muhakkak denemelisiniz. Yaz sezonunda ise Fırtına Vadisi’nde kırmızı benekli o müthiş alabalığı deneyebilirsiniz. Diğer tatlar ise karalahana haşlaması, karalahana sarması ve meşhur mısır ekmeği olarak sıralanabilir. Tatlılarda ise pepeçura, sütlaç ve çok garip gelecek turboyu denemelisiniz. Turbo, sanki garsonun sütlacın içine kadayıfı yanlışlıkla dökmesi sonucu çıkmış gibi bir tatlı ama deneyin beğeneceksiniz.

4. Rize’nin Meşhur Yaylalarını Görmeden Dönmeyin!

Rize’de yapılacak aktivitelerden biri tabii ki yayla ziyaretidir. Yaylalarıyla, yeşilliğiyle meşhur bir ilimiz olan Rize’de irili ufaklı birçok yayla bölgesi vardır. Doğasıyla sizleri kendine hayran bırakan yeşilin ve mavinin şehri Rize’de bazen bulutların üzerinde gün batımını izlersiniz bazen elinizde bir bardak çay ile yağmurun sesini dinlersiniz.

Görmeniz gereken yaylaların başında Pokut, Huser, Gito, Elevit, Çağrankaya, Ovit gibi yaylalar sıralanmaktadır.

5. Rize’nin Çağıl Çağıl Akan Şelalelerine Hayran Kalacaksınız!

Rize’de yapılacak aktivitelerden biri de Türkiye’nin en güzel ve debili şelalelerini görmek olacaktır. Yemyeşil ormanların, ağaçların arasından gürül gürül akan bu şelalelerin güzelliği karşısında şaşırmamak elde değil. Kaynağını Kaçkarlar’dan alan bu şelalelerin kimisi oldukça yüksek debiye sahipken kimisi de bulutlara kadar uzanmaktadır. Her biri ayrı bir güzelliğe sahip bu şelaleleri görünce Rize’nin doğasına tekrardan hayran kalacaksınız.

Rize’de görmeniz gereken şelaleler; Ağaran Şelalesi, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Bulut Şelalesi şeklinde sıralanmaktadır. 

6. Yemyeşil Çay Tarlalarını Ve Çay Fabrikalarını Gezin!

Çay deyince aklımıza tabii ki Rize gelmektedir. Ülkemizin en nemli bölgesi olması sebebiyle burada çay yetişmektedir. Çayın nasıl yetiştiğini hepimiz tabii ki merak etmekteyiz o yemyeşil çaylar nasıl oluyor da simsiyah bir hale geliyor?

Rize’de ki çayın bir diğer özelliği ise dünyada üzerine kar yağan tek çay olmasıdır. Rize’ye geldiğinizde sıra sıra uzanan o yemyeşil çaylıklara girmenizi tavsiye ederim. Neredeyse her tarafta çay bahçesi görmeniz mümkün. Gelmişken tabii ki çay fabrikası gezmelisiniz. Bir çay fabrikası ziyaret ederek çayın dalından evimize olan serüvenini izleyebilir; bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

7. Mesire Alanlarında Mangal Ve Piknik Keyfi Yapmayı Unutmayın!

Eğer hava güneşli ise mesire alanında mangal eşsiz bir keyif verir. Yemyeşil vadilerin arasından akan buz gibi suların kıyısında yer alan mesire alanlarında mangal yapmanın tadı da bir başka olur. Geziniz sırasında keyifle vakit geçirmek için mangal yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Arapdüzü, Çamlık, Isırlık Tabiat Parkı, Gürcüdüzü ideal piknik yapma ve dinlenme yerleri arasındadır.

8. Bisiklet Turlarına Katılın!

Rize’yi gezmek için tercih edebileceğiniz en eğlenceli yöntemlerden biri de bisiklet turlarına katılmak! Yaz aylarında artan turizm potansiyeliyle turist akınına uğrayan Rize’de, ziyaretçiler için düzenlenen etkinliklerin ve ulaşım kolaylıklarının sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bu etkinliklerden biri olan bisiklet turları, son dönemde yöre halkı ve turistler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Hem bisiklet kullanmayı seven hem de doğa sporlarına ilgi duyan herkes için oldukça cazip olan bisiklet turlarının belirli rotaları ve zorluk dereceleri vardır. Dolayısıyla bisiklet turları içinde sizi yormayacak ve zorlamayacak uygun bir rota bulmanız mümkün! Rize’de yapılacak şeyler nedir diye soranlar için gayet tatmin edici olan bisiklet turlarının bazı güzergâhları şu şekildedir:

  • Ardeşen – Hopa – Sarp
  • Rize merkez – Çayeli – Pazar – Ardeşen – Fındıklı
  • İyidere – Rize merkez – Pazar- Ardeşen – Çamlıhemşin
  • Ayder Yaylası – Çamlıhemşin – Ardeşen
  • İkizdere – Çamlıhemşin – Zilkale – Ayder Yaylası
  • Fırtına Deresi – Fırtına Vadisi – Elevit Vadisi – Elevit Yaylası – Kaçkar Dağları
  • Şenyuva Yaylası – Elevit Yaylası
  • Pokut Yaylası – Sal Yaylası – Dipsiz Göl

9. Yaylalarda, Ormanlarda, Dere Ve Göl Kenarlarında Kamp Yapın!

Rize’de yapılacak aktiviteler arasında kamp yapmak da iyi bir seçenektir. Yemyeşil doğası, yaylaları ve ormanlarıyla muazzam bir tabiata sahip olduğu için kampçıların uğrak noktalarından biri Rize’dir. Doğaseverler, sporcular, gezginler ve turistler tarafından her yıl özellikle yaz aylarında ziyaret edilen Rize, kamp yapmak için uygun olan birçok yeri içerisinde barındırır. Kampçılar, çadırlarını kurmak için genellikle göl kenarlarını, dağ zirvelerini, vadileri ve yaylaları tercih eder.

Birbirine yakın olan yaylaları gezmek açısından da oldukça mantıklı bir yöntem olan kamp sayesinde her yaylada veya her vadide çadır kurup konaklamanız mümkün olur. Böylece birçok yeri gezip görerek doğa ile baş başa kalabilirsiniz. Rize’de kamp için en uygun noktalar şunlardır: Verçenik Yaylası ve Buzul Gölleri, Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, İkizdere Çamlık Mevkii, Ovit Yaylası, Sal Yaylası, Samistal Yaylası, Çat Vadisi, Gito Yaylası, Anzer Yaylası, Petran Yaylası, Huser Yaylası, Yukarı ve Aşağı Kavrun Yaylası, Avusor Yaylası, Yedigöller vb.

10. Jeep İle Safari Turunu Kaçırmayın!

Rize’de yapılacak aktiviteler arasında jeep ile safari yapmak da vardır. Jeepler sayesinde normal araçların giremeyeceği engebeli arazilere girebilir, balta girmemiş dağ ve orman yollarından geçerek yemyeşil doğanın ve tertemiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz, en yüksek tepeye çıkabilir veya dere kenarında buz gibi suların yanından geçebilirsiniz. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen jeep safarisi ile Trabzon’dan Bayburt’a, Bayburt’tan İkizdere Çağrankaya Yaylası’na, İkizdere’den Rize merkeze, Merkezden Çamlıhemşin’e, Ayder ve Kavrun yaylalarına ulaşabilirsiniz. Dağ tepe demeden gezip Rize’yi ve çevresini gezip görebileceğiniz jeep safarisi parkurları aşağıda verilmiştir:

  • İkizdere – Çağrankaya – Çataldere – Kaptanpaşa – Çayeli
  • Pazar – Hemşin – Gito Yaylası – Zilkale – Çat – Elevit Yaylası
  • Çamlıhemşin – Zilkale – Çat – Elevit Yaylası
  • İkizdere – Anzer – Uzungöl
  • İkizdere – Anzer – İspir –Yusufeli (Artvin)

Rize Günübirlik Turlar

11. Yamaç Paraşütü

Rize seyahatinizde, yukarıda da görüldüğü üzere yapılması gereken birçok aktivite bulunur. Rize’de yapılacak şeyler denildiğinde, verilen en güzel cevaplardan biri de yamaç paraşütü olur. İkizdere ve Çamlıhemşin’in belirli bölgelerinde yapılabilen yamaç paraşütü, cüzi bir fiyatla gerçekleştirilir. Yamaç paraşütü, uçsuz bucaksız Karadeniz’i, Kaçkarlar’ı, yemyeşil arazileri ve tüm bunların oluşturduğu müthiş manzarayı en yüksek noktadan görebilmek için en harika yöntemlerden biri! Yamaç paraşütü için tercih edilen ilk yerler; İkizdere – Anzer Yaylası ve Çamlıhemşin – Pokut – Hazindağ yaylaları hattıdır. Çok fazla talep olmadığı için genellikle Rize merkezde yamaç paraşütü etkinlikleri düzenlenmektedir.

12. Heliski Helikopterli Kayak Turu

Türkiye’de, 2004 yılında ilk kez Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilmeye başlanan heliski, dünyanın en heyecan verici sporlarından biridir. Heliski; Ayder Yaylası’ndan, eğitimli pilotların kontrolündeki helikopterle Kaçkar Dağları’nın sarp tepelerine çıkarılan kayakçıların, zirvelerden dağların eteklerine doğru serbest stilde inmeleriyle gerçekleştirilir. Tabii bu aktiviteyi gerçekleştirebilmek için kayakla profesyonel olarak ilgileniyor olmanız gerekir. Heliski sporunu, her yıl ocak ve nisan ayları arasında Ayder Yaylası’nda yapmanız mümkündür.

13. Olta Balıkçılığı

Rize’de olta balıkçılığı son dönemlerde popüler olmaya başlamış bir aktivite olarak karşımıza çıkar. Eğer balıkçılığa merakınız varsa bu etkinliği sizlere öneririz. Zira oldukça keyifli olan bu etkinlik sayesinde hem mis gibi doğanın tadını çıkarabilir hem de nefis balıklar yiyebilirsiniz. Rize’de olta balıkçılığı yapabileceğiniz yerlerin bazıları şunlardır:

  • Çamlıhemşin – Fırtına Deresi – Fırtına Çayı
  • Çayeli – Sabuncular Deresi – Büyük Çay – Senoz Deresi – Büyük Dere
  • Güneysu – Güneysu Deresi – Potomya Çayı
  • İyidere Deresi – İyidere Çayı
  • Kalkandere – Kalkandere Deresi
  • Pazar – Hemşin Deresi – Büyükdere – Kantarlı Deresi
  • Çayeli – Çataklıhoca Deresi – Aşıklar Deresi
  • Ardeşen – Gare Deresi

14. Zipline

Zipline, Fırtına Vadisi’nde farklı bölgelerde yaygın olarak yapılan adrenalin dolu etkinliklerden biridir. Yediden yetmişe her yaş grubundaki misafirlerimizin kolaylıkla deneyebilecekleri bu aktivite; çelik halatlara bağlı bulunan sistem üzerinden, mekanik makaralar sayesinde yapılmaktadır.
Üzerinize giydirilen koşum (emniyet kemeri) ile full body olarak sıkıca bağlanırsınız ve teknik ekip son kontrollerini yaptıktan sonra çelik halatlara karabina ve makara takar. Ardından uçarcasına harekete geçersiniz. Bu aktiviteyi yapmak, herhangi bir beceri gerekmemektedir. Biraz kendinize güvenmeniz yeterli. Rize’de Gezilecek Yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir