Anasayfa » Yazılar » Rize’de Gezilecek Yerler

Rize’de Gezilecek Yerler

Rize’de Gezilecek Yerler

Yeşilin ve mavinin buluştuğu şehre hoşgeldiniz. Belediye başkanı gibi giriş yapıyorum yazıma ama şehri gördüğünüzde sizde de böyle bir sahiplenme olabilir. Rize’de gezilecek yerler listemize girmeden önce Rize ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum sizlere. Rize, ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ülkemizin yüzölçümü olarak en küçük ilçesidir. 350 bin nüfusu bulunan Rize, ülkemizin en çok yağış alan ilidir. Hatta bir söz vardır Rize’de: “Haftada iki sefer yağmur yağar biri 3 gün diğeri 4 gün sürer.’’ Rize, aynı zamanda ülkemizin en nemli ilidir. Eğer yazın sahilde güneşli bir havaya denk gelirseniz, yürümenin neredeyse imkânsız gibi geldiğini hissedersiniz.


Rize’de merkez ile birlikte 12 ilçe bulunur. Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere, Pazar; Rize ilçelerinin isimleridir. Rize’nin 6 ilçesinin sahil şeridine yani Karadeniz’e sınırı bulunur. Ama biz Rize’yi daha çok yeşilliği ile tanırız. Konuyu daha fazla uzatmadan Rize’ de yapılacaklar listemize başlayalım.

Rize’de Gezilecek Yerler Listesi

Rize’de gezilecek yerler listemize ilk olarak şehir merkezinden başlamak istiyorum. Şehri ziyarete gelen herkes, ilk önce merkezi ziyaret eder. Merkezde kaybolmanız neredeyse imkânsızdır. Bunun nedeni, Rize’nin küçük merkeze sahip bir şehir olmasıdır. Rize’nin neredeyse bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz iki caddesi bulunur Atatürk ve Cumhuriyet Caddesi, Rize’de yaşayanların tabiriyle alt cadde ve üst caddedir. Rize Çıkışlı Turlar İçin Tıklayın.

Rize Kalesi

Şehir merkezine birkaç kilometre uzakta olan tepede yer alan Kale, şehre 20 dakika yürüme mesafesinde bulunur. Yaz aylarında bu mesafeyi yürümek oldukça yorucu olabilir. Merkezden taksiler 15 lira tutar. Kaleden çıktığınızda sağınızda tüm şehir sol tarafınızda ise Karadeniz, tüm güzelliği ile sizleri karşılar. Kale’de belediyenin işletmiş olduğu bir kafe vardır. Fiyatları uygun olan bu tesiste oturup bir Rize çayı içebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 07:00 – 00:00 saatleri arasında
Giriş Ücreti: Ücretsiz.
Adres: Kale Mah. / Merkez / Rize


Ziraat Botanik Çay Bahçesi

Dünyanın en güzel çayı Rize’de bulunmaktadır. Üzerine kar yağan tek çay Rize’de yetişir. Rize’de çay içebileceğiniz duraklardan bir tanesi de burasıdır. Merkeze bir kilometre civarında olan dik yokuş, Botanik Çay Bahçesi’nde de sizi bekler. Yukarı çıktığınızda ise yemyeşil bir park sizleri bekler. ÇAYKUR’un işletmiş olduğu iki tesis burada yer alır.

Ziyaret Saatleri: 08:00 – 22:00 saatleri arasında
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Adres: Atmeydanı / Merkez / Rize

Şahin Tepesi
Şahin Tepesi ve Dağmaran, Rize’ nin bütün deniz manzarasıyla ayaklarınızın altında olduğu bir yerdir. Şahin Tepesi’nin manzarası Dağmaran’a göre şehri daha iyi görür. Rize’nin yöresel tatlarını deneyebileceğiniz restoran ve kafeler de burada yer alır. Buraya gitmeyi düşünüyorsanız, gece kahve içmeye ya da sabah kahvaltısına gitmenizi tavsiye ederim. Buradaki restoranların fiyatlarının son yıllarda çok fazla arttığını hatırlatmakta da fayda var.

Fırtına Vadisi
Sosyal medyadan fazlasıyla aşina olduğumuz tarihi köprülerin sıralandığı Fırtına Vadisi’ni Rize’de gezilecek yerler listesine eklememek en büyük yanlış olur. Çünkü merak ettiğimiz Ayder, Pokut, Gito ve Huser yaylaları, bu vadi içerisinde bulunur. Fırtına Vadisi, Kaçkar dağlarının eteklerinden oluşan bir vadidir. Bu bölgede birçok endemik bitki türü yer alır. Türkiye’de en çok kivi üretimi Fırtına Vadisi’nde yapılır. Fırtına Vadisi’nde rafting ve zipline aktivitelerini yapmanızı tavsiye ederim.

Zilkale
Yapılış tarihi tam belli olmamakla birlikte Zilkale, Trabzon Rum İmparatorluğu dönemi ile öne çıkmaktadır. Genelde başı dumanlı bu kalenin yeşilliğin içinde heybetli duruşu,  sizleri büyüler. Geçtiğimiz yıl en ihtişamlı kaleler listesine adını ilk sıraya yazdırmış bu kaleyi, mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kalenin giriş ücreti 5 liradır.

Ayder Yaylası
Ayder Yaylası diye tabir ediyoruz aslında ama burası bir yayla değil. 1300’lü yıllarda keşfedilen bu yer, turistik olmadan önce yüksek yaylalara çıkarken dinlenme amaçlı olarak kullanılıyormuş. Eskiden bölgenin kaliteli balları da burada üretilirmiş. Turizmin artması ile birlikte egsoz gazlarının zehiriyle balın kalitesi düşmüştür. Son yıllarda neredeyse bütün yeşilliğini kaybeden Ayder, artık gelen misafirleri eskisi kadar mutlu etmez. Son yıllarda oluşan Arap akımından burası da payına düşeni almıştır. Mekânlar da fiyatlarını ona göre endekslendiği için cebiniz biraz yanabilir. Ayder Yaylası Turları

Elevit Yaylası
Fırtına Vadisi içerisinde en çok önereceğim yaylalardan bir tanesi Elevit’tir. Diğer yerlere göre daha az turistik olan bu yaylada, arkadaşlarınız veya ailenizle kıyısından akan derenin sesi ile terapi almış gibi olursunuz. İçerisinde konaklama imkânları bulunan bu yaylanın evleri de ilgi çekicidir.

Elevit Yaylası Turları

Pokut Yaylası Ve Sal Yaylası
Pokut Yaylası’nı Trabzon’da diye biliyorsanız yanılıyorsunuz. Onu baştan söyleyeyim. Pokut Yaylası; son yıllarda tepeden çekilen fotoğraflarıyla sadece Rize’nin değil Karadeniz’in hatta ülkemizin bile simgesi olmuş durumdadır. Bu yaylada rüya gibi bir kahvaltı yapmanız mümkün. Mıhlama ve mısır ekmeği ile kahvaltınızı taçlandırabilirsiniz.


Pokut Yaylası’nı Rize’de yapılacaklar listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ederim. Buraya binek araçlarla çıkmak, sizler için büyük maliyetler çıkarabilir. Bunun nedeni yolların bayağı kötü olmasıdır. Arazi araçları bu noktada işinizi kolaylaştırır. Pokut Yaylası’nda konaklayabileceğiniz yerler de vardır. 

Sal Yaylası ise Pokut Yaylası’na 15 dakika yürüme mesafesindedir. Ormanın içinde bulunan büyüleyici yürüyüş parkurunda yaylalar arası bir gezintiye çıkabilirsiniz. Pokut Yaylası Turları

Gito Yaylası Ve Badara Yaylası
Son yılların yine uğrak noktalarından olan Gito Yaylası ve Badara Yaylası, konaklama imkânlarının diğer yaylalara göre daha fazla olduğu yerlerdir. Bu yaylalar, doğanın içerisinde sizlere muhteşem bir tatil imkânı sunar. Bungalov ve yayla evleri en çok Fırtına Vadisi’nde ve Gito Yaylası’nda meşhurdur. Badara Yaylası’nda zaman zaman oluşan sis, denizi ve ortasında küçük gölüyle muhteşem fotoğraflar çekmenize imkân tanır. Gito, Badara Yaylası’na giderseniz eğer Şimşir ormanlarını görmeden dönmeyiniz. Gito Yaylası Turları

Huser Yaylası ve Avusor Yaylası

Ayder Yaylası’nı aşarak dik rampalardan sonra Avusor Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Çok çekici bir yanı olmasa da bence en güzel yanı Kaçkar zirvesini çok net ve yakından görebiliyor olmanızdır. Burada bir buzul gölü olan Avusor Gölü vardır. Bir buzul gölü olan bu doğa harikası, doğa meraklıları için çok güzel ama yürümeyi sevmiyorsanız bu göle ulaşmak sizin için oldukça yorucu olabilir.


Huser Yaylası’na ise Avusor Yaylası’ndan sonra ulaşabilirsiniz. Bu yayla, 2700 rakımda yer alır. Çok ilginç ve insanı gerçekten şaşırtan bir ortamı var. Burada her şey güllük gülistanlıkken saat 5’ten sonra bir anda bulutlar toplanmaya başlar ve gün batımında o muhteşem manzara oluşur. Burada bulunan salıncaklarda sallanarak kendinizi bulutların üzerinde hissedebilirsiniz. Bu muhteşem manzaradan sonra ise dönüş yolu çok ürpertici gelebilir. O sisin içerisinden karanlıkta inmek biraz zorlu olabilir. Buna rağmen bu doğal güzellikleri gördüğünüz için kendinizi şanslı hissedebilirsiniz.
Huser Yaylası Turları

Anzer Yaylası
İkizdere Vadisi, Fırtına Vadisi’ne göre çok bakir ve turizmin çok çok yeni geliştiği sessiz mi sessiz yaylaları içerisinde barındırır. Anzer Yaylası’da daha çok ballarıyla duyduğumuz tam bir doğa harikasıdır. Anzer balı ise kilosu 1200 liralardan satılan bir kaşıktan fazla yiyemediğiniz şifa kaynağıdır.

Ovit Yaylası

Yine İkizdere Vadisi’nde bulunan yaklaşık 3000 rakımlı bir yayla burası. Ağaçların olmadığı karın yılın neredeyse 10 ay bulunduğu bir yayla. Çok yüksekte olması nedeniyle yoğun oksijen sizi etkileyebilir. Ovit Yaylası her yıl düzenlenen şenlikleri ve kayak pisti ile ilerleyen yılların Uludağ ve Palandöken’i olmaya adaydır.

Haramtepe / Çeçeva
Meşhur çaylık diye tabir ettiğimiz bu çaylık, sosyal medyadan iyice aşina olduğumuz Haremtepe köyü içerisinde bulunur. Çaylar muazzam şekilde dikilmiş ve oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Şimdilerde o kadar ziyaretçi alıyor ki artık tüm çaylığı gezmenize izin vermiyorlar. Biz ilk zamanlar gittiğimizde çaylığın sahipleri ile birlikte çay hasadı yapma imkânımız olmuştu. Size verebileceğim önemli bir tavsiye de burada tabelaları takip ederek gezmenizdir. Aksi takdirde navigasyon sizi yanlış yönlendirebilir.

Şenyuva Köyü ve Sevdaluk Ağacı
Sevdaluk dizisini hepimiz ya izlemişizdir ya da kulak aşinalığımız vardır. Şenyuva Köyü’nde çekilen bu dizi sayesinde köy, şu anda neredeyse turist köyü olmuş durumundadır. Köy içerisindeki kahvehane ise artık bir kafe havasına bürünmüştür. Hediyelik eşya satan birçok dükkân da burada ziyaretçilerini bekler.

Köyün hemen girişinde ise bölgenin simgelerinden olan Şenyuva Köprüsü sizleri karşılar. Şu anda tadilatta olan bu köprü, gelen turistlerin toplu bir şekilde zıplaması ile yıkılma tehlikesi geçirmektedir. Köprünün hemen karşısında ise Sevdaluk Ağacı bulunur. Burada muhteşem bir fotoğraf karesi yakalayarak turunuza devam edebilirsiniz. Rize Yazılarımız

Bir yanıt yazın