Anasayfa » Yazılar » Porsuk Çayı

Porsuk Çayı

Porsuk Çayı

Eskişehir’in simgesi haline gelen ve gencinden yaşlısına herkesin burada vakit geçirdiği bir yer olan Porsuk Çayı, şehrin doğal güzelliklerinden en önemli olanıdır. Sakarya Irmağı’nın en uzun kulu olması ile birlikte şehrin ortasından geçmektedir. Eskişehir’e Venedik havasını katan Porsuk Çayı halk arasında Adalar veya Köprübaşı olarak da bilinmektedir. 

Porsuk Çayı Hakkında Bilgiler

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere şehirde bulunan herkesin yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir. Ayrıca şehrin turistik yerlerinden olan Porsuk Çayı aslında şehrin çoğu yerinden geçmektedir. Bu sebeple şehre yayılmış bir güzellik olarak nitelendirebiliriz. Porsuk Çayı 488 kilometre ile Sakarya Irmağı’nın en uzun koludur. En uzun kaynağı ise Dumlupınar’ın güneyinde yer alan Ahır dağının kuzey yamaçlarından gelen Bayatçık deresidir. Dere Murat dağının kuzey yamaçlarından inen Kızıltaş suyu ile birlikte Altıntaş ovasında birleşir. Buradan sonra yatağında sürekli su bulunan akarsu bölümü Porsuk olarak bilinir. Çay Eskişehir’in içinden geçer sonra doğuya doğru uzayıp gider. Çayın sonu Sakarya’da yer alan Yassıhöyük’ün karşına dökülür. 

Çayın toplam su havzası 11.325 kilometrekaredir. Ayrıca yıllık debisi 300 milyon metreküptür. Buranın asıl kullanım amacı tarımsal bölgelere su sağlamak , evlere su temini yapmak  ve balıkçılık için kullanılır. Eskişehir Belediyesi oluşabilecek doğal afetlerden zararları azaltmak için suyun seviyesini kontrollü bir şekilde inşaat projeleri gerçekleştirmektedir. 

Porsuk Çayında ilk düzenlemeler 1948 yılında yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda ise sürekli gelişmiş ve güzelleşmiştir. En son olarak Eskişehir Belediyesi insanların burada çaya girip serinleyebilmeleri için bir plaj bile yapmıştır. Eskişehir halkı bunaltıcı yaz günlerinde buraya girerek serinliyorlar. 

Eskişehir Adalar Bölgesi ,Doktorlar Caddesi ile Şair Fuzili Caddesi arasında Porsuk Çayı’nın geçtiği yere denilmektedir. Bu Adalar bölgesinde çok fazla kafe ve restoran bulunmaktadır. Bu sayede Porsuk Çayı kenarında kafelere oturup güzel vakitler geçirebilirsiniz. 

Porsuk Çayı Tekne Turu Ücreti 2013

Şehri daha iyi görebilmek ve inceleyebilmek için Porsuk Çayında tekne turlarına katılabilirsiniz. Dilerseniz gondol turlarına katılarak da kendinizi Venedik’te hissedebilirsiniz. Burada zaman geçirmenizin en güzel yanı burada katılacağınız gondol ve tekne turlarıdır.  

Şehir TuruGondol Turu 
Kişi Başı Fiyat20 TL40 TL

Şehir turları her 15 dakikada bir düzenlenen ESBOT seferleri ile Porsuk Çayı üzerinde güzel dakikalar geçirebilirsiniz. Gondol turlarında en fazla 4 kişi binerek tur yapabilirsiniz. Yukarıdaki gördüğünüz ücretlere 6 yaş üzerindeki çocuklar dahildir. Gondol turları sefer saatleri  hafta içi 10:00-18:00 ve hafta sonu 10:00-19:00 arasında düzenlenmektedir. 

Porsuk Çayı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Porsuk Çayı Eskişehir’in ortasında 450 kilometrelik bir alanda bulunmaktadır. Ayrıca bu çay  Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinden de geçmektedir. Eskişehir’e adım attığınız andan itibaren Porsuk Çayını görmemeniz imkansızdır. İlk olarak göreceğiniz olan bu çaya ulaşım oldukça kolaydır. Eskişehir’e kalkan otobüsler ve uçaklar ile gelebilirsiniz. Özel aracınız ile gidecekseniz İstanbul’da oturuyorsanız 3 saat süren bir yolculuk ile rahatça ulaşabilirsiniz. Ankara’dan gidecek olanlar ise 2 saat 45 dakika süren bir yolculuk süresi ile rahatça Eskişehir’e gidebilirsiniz. Özel araçlar için merkezde çok fazla park yeri olmadığından merkeze varmadan bir otoparka aracınızı bırakırsanız rahat bir şekilde Porsuk Çayı etrafında dolaşabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir