Anasayfa » Yazılar » Osmaniye Gezilecek Yerler

Osmaniye Gezilecek Yerler

Osmaniye Gezilecek Yerler

Batısında Adana, doğusunda Kahramanmaraş ve Gaziantep ve güneyinde İskenderun ile komşudur. Türkiye’nin 80. ili olan Osmaniye, daha önce Adana iline bağlı idi. 1996 yılında çıkan kanunla tekrar il oldu. Tarihin derin şehri Osmaniye köklü bir geçmişe sahiptir. Osmaniye gezilecek yerler açısından oldukça güzel bir ilçedir.

Osmaniye’nin tarihi M.Ö 3000 yılına dayanmaktadır. Hitit, Pers ve Roma imparatorluklarının egemenliğinde kalan şehir, daha sonra Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Osmaniye halen Akdeniz’in önemli ticaret merkezlerinden biridir.

Osmaniye Hakkında Bilgiler

2018 yılı verilerine göre Osmaniye nüfusu 534.415 olarak belirlenmiştir. Kadirli, Sumbas, Düziçi, Bahçe, Toprakkale, Hasanbeyli ve il merkezi olmak üzere 7 ilçesi bulunmaktadır. Ayrıca 9 belde ve 161 köy Osmaniye iline bağlıdır.

İklimi ve Bitki Örtüsü

Dağlık ve ovalık kesimlerde iklim farklı özellik gösterse de Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle ildeki yayla kültürü gelişmiştir. İrili ufaklı 50’ye yakın yaylası bulunmaktadır.

Maki bitki örtüsünün yaygın olduğu ilde yüksek bölgelerde iğne yapraklı çam ormanları daha yükseklerde ise ardıç, köknar, gürgen, meşe ve sedir ağaçları bulunmaktadır. En zengin bitki örtüsü, Toros ve Amanos dağlarında bulunur.

Coğrafi Özellikleri

Osmaniye ilinde Yarpuz, Karaçay, Sumbas, Sabun, Savrun, Hamıs ve Kalecik çayları bulunur. Berke, Aslantaş, Mehmetli ve Kabak adında 4 baraj gölü vardır. Osmaniye ve Düziçi ovaları ve Arılıkaş göleti Osmaniye ilindedir.

Osmaniye’nin güneyinde körfezden doğu yönüne doğru uzanan Amanos dağları, kuzeybatıda Toros dağları ve doğuda Dumanlı ve Düldül dağları yer almaktadır.

Osmaniye’de Gezilecek Yerler

Köklü bir tarihi geçmişi olan Osmaniye, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sonunda Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı sancaklarının egemenliğinde yaşayan Osmaniye, dünya savaşı sırasında İngiliz ve Fransız işgaline uğramıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1933 yılına kadar il olan Osmaniye, Adana ilinin ilçesi haline getirilmiştir. 1996 yılında çıkan iller kanunu ile tekrar il statüsüne kavuşmuştur.

Zorkun Yaylası

Amanos dağlarının eteklerinde yer alan Zorkun yaylası, Çukurova yöresinin ve Osmaniye’nin en büyük yaylasıdır. Osmaniye gezilecek yerler listemizde en üst sırada yer almaktadır çünkü muhteşem bir tabiatı bulunmaktadır. Çam, sedir ve köknar ağaçlarıyla kaplı yaylada sosyal tesisler ve kamp alanları bulunmaktadır. Yaz aylarında nüfusu artan yaylada ahşap ve farklı mimari tarzdaki evlere rastlanır. Kasabı, manavı, fırını, bakkalları ve bir de jandarma karakolu bulunmaktadır.

Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri

Osmaniye gezilecek yerler hakkında yazımıza devam ediyoruz. İl merkezine 4 Km. mesafede olan Karaçay şelalesi, gizli bir cennet gibidir. Çevresinde piknik yapmaya müsait alanlar ve bir de restoran bulunmaktadır. Yüksekliği 25-30 metre civarında olup belli bir yere kadar araçla gidilebilir. Daha sonraları 2.5 saat kadarını yürümek zorundasınız. Bu sebepte çok fazla teçhizat almamanız, yanınızda su ve yiyecek  bulundurmanız önerilir. Oradaki su içilebilir ama hazır suyu tercih ediyorsanız yanınızda su bulundurun. Yürüyüş oldukça zorlu ama şelaleye ulaştığınızda buna değdiğini düşüneceksiniz. Bu arada kamp yapmak isterseniz uygun alanlar da mevcuttur.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Kadirli ilçesi, Kızyusuflu köyünde bulunan müze, Karatepe’nin kuzeyinde bulunmaktadır. Karatepe, Hitit döneminde bir hudut karakolu olarak inşa edilmiştir. O dönemde yaptıran imparatorun adından dolayı Asativadaya adını almıştır. Tepenin zirvesinde yanmış iki bina bulunmaktadır. Bu iki yapının saray olduğu tahmin edilmektedir. Güneybatı ve kuzeydoğu yönlerinde iki kapısı bulunmaktadır. Güneybatıdaki kapıda iki aslan heykeli bulunmaktadır. Taş kabartmaları, Finike ve Hitit hiyeroglif yazıları bulunur. Kapı içinde yaklaşık 3 metre boyunda Fırtına Tanrısı heykeli bulunmaktadır.

Müzenin etrafı ormanla kaplıdır. Karatepe Aslantaş denmesinin sebebi, Aslantaş adını taşıyan diğer yerlerden ayırt edilmesi için bu isim konmuştur. Müzenin 2 Km. güneyinde Kum Kalesi adı verilen yer Haçlılar tarafından yaptırılmış ancak kale baraj gölü suları altında kalmıştır. Osmaniye gezilecek yerler listemizde sırada Haruniye Kaplıcaları var.

Haruniye Kaplıcaları

Ceyhan nehrinin kıyısında ağaçlarla kaplı bir alanda bulunan Haruniye Kaplıcaları, temiz havası ve doğal güzellikleri ile tam bir şifa merkezidir. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan kaplıcalar, il merkezine 57 Km. mesafededir. Düldül dağı eteklerindedir. Kaplıca suyunda Kalsiyum, florür, sülfür, sülfat, karbordioksit, bikarbonatlı termal su ve magnezyum bulunmaktadır.

Kaplıca Suyunun Yararları

  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
  • Deri rahatsızlıklarını geçirir.
  • Sinirsel hastalıklara, kadın hastalıklarına, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Beslenme bozukluklarını giderir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Birbirinden farklı kuşların mekanı olan Kırmıtlı Kuş Cenneti Osmaniye- Kadirli yolu üzerinde bulunur. Kastabala vadisindedir. Yalıçapkını kuşlarının buluşma noktası olan kuş cennetinde gece balıkçılı ve Alaca Yalıçapkını kuşları gibi 250 kuş türü bulunmaktadır.

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye gezilecek yerler listemize muhteşem kalıntıların ve kalesinin olduğu Kastabala Antik Kenti ile devam edelim. Cevdetiye beldesi ve Karatepe müzesi yolu üzerinde bulunan Kastabala- Hierapolis antik kenti, Osmaniye ilinin 12 Km. kuzeybatısında bulunmaktadır. Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin tam ortasında bulunmaktadır. yapılan kazılar ve araştırmalar neticesinde antik kentin güneyde Ceyhan, kuzeyinde Karatepe ve batısında Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin olduğu geniş bir alanda olduğu anlaşılmıştır. Antik kentte, savunma amaçlı yapılan kale ve sütunlar günümüze dek gelebilmiştir. Antik kentin kuzey ve güneyinde kiliseler, tiyatro, hamam ve dükkanlar olduğu belirlenmiştir.

Toprakkale Kalesi

Tarihi milattan önce 2000′ li yıllara dayanan kale, Adana- İskenderun yollarının birleşim noktasındadır. Osmanlı döneminde Kınık Kalesi olarak bilinen kale, Abbasi Halifesi Harun Reşit tarafından yeniden yaptırılmıştır. 12 burcu bulunan kalenin gece ışıklandırılması yapılmış ve ziyaretçilere açık hale getirilmiştir.

Gafarlı Taş Köprü

Sumbas ilçesi Gafarlı köyündeki Kesik Su deresi üzerine kurulmuştur. Basık sivri kemerli olup tek gözlü bir köprüdür. Taşıyıcı bölümü düzgün kesme blok taşlarla örülmüştür. Kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır.

Ağcabey Cami

Osmaniye gezilecek yerler yazımızda son durağımız Ağcabey cami. 1489- 1490 yılları arasında Dulkadiroğulları beyliği döneminde yaptırıldığı bilinen cami, 1809 yılında Ağcabey isimli bir kişi tarafından yeniden yaptırılmıştır. Caminin minaresi korunarak cami kısmı Adana vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından orijinaline uygun olarak yeniden yaptırılmış ve hizmete açılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir