Anasayfa » Yazılar » Olympos Gezi Rehberi

Olympos Gezi Rehberi

Olympos Gezi Rehberi

Olympos gezisi için hazırlığımızı yapmadan önce kısaca nerede bulunduğunu ve nasıl bir yer olduğunu öğrenmeliyiz. İnsanların ilgi odağı haline geldiği zaman ise bir kısmı turizme açılmıştır. Olympos, Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Antalya’da bulunan Kumluca ilçesine bağlı tarihi bir kenttir. Bu güne kadar sayısız hem yurt içi hemde yurt dışından birçok kişi burayı görmeye gelmiştir. Ünlenen Olympos Antik Kent korunarak bu günlere getirilmiştir. Aynı zamanda arkeolojik sit alanıdır ve antik kentte bir yandan denetim altında kazı çalışmaları da devam etmektedir. Olympos adını Tahtalı Dağ’dan almıştır. Tarihsel değerinin çok fazla olmasıyla birlikte konumundan dolayı başka bir tarihi yolla birleşmektedir. Bu tarihi yol Likya Yolu’dur. Muğla’nın Fethiye ilçesinden geçer. Uzun bir şekilde tarihi yol yürüyerek kamp yapmayı sevenler bu yolu sıkça tercih ederler. Yazları 40 derece sıcaklığa ulaşan bu bölge için şunu söylemeliyiz ki, Olympos’a gidecekseniz bahar ayları çok daha uygundur. Böylece daha rahat hareket edebilirsiniz. Ancak burada çok dikkat etmeniz gereken bir konu var. Bu konu bölgenin deniz kaplumbağaların yaşam alanları arasında yer almasıdır. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemleri vardır. Türkiye’de bu mayıs-ağustos aylarıdır. Olympos’da yumurtlama zamanı, yumurtaların olduğu bölgede denize girmek, güneşlenmek ve balık tutmak yasaktır.

 Olympos adının bu kadar bilinmesi ve tanıdık gelmesinin bir diğer nedeni ise birçok mitolojik hikayelerde yer almasıdır. Özellikle şehirlerden gezmeye gelecek ziyaretçiler kendilerini bol oksijenin içinde bulacaklardır. Genellikle doğa ve tarih için gelirler. Uzun süreli otelde kalacak olan kişiler ise daha merkezi bir yerde konaklayarak günübirlik gelmeyi tercih ederler. Bu onlar için sorun olmaz çünkü Antalya’ya 1,5 saat uzaklıkta bulunmaktadır. Burada gezilecek, görülecek yerlerin sayısı çok fazladır. Gecesi ayrı, gündüzü ayrı görülecek yerleri olan mucizevi bir yerdir. Özellikle sabah erken saatlerde Çıralı Sahili’ne gidecek olursanız yeni çıkan minik deniz kaplumbağalarını görebilirsiniz. Hatta hayvan severler yumurtadan çıkış ve denize gidiş bölümünde deniz kaplumbağalarının yanında oluyorlar. Denize kadar gitmekte olan yavrulara da yardımda bulunuyorlar. Sizlerinde sabah saatlerinde orada olup buna eşlik etmek isteyebilirsiniz.

Nerede Kalınır Nereler Gezilir.

Olympos Antik Kenti’ne gittiğimiz zaman birbirinden farklı çok sayıda yer bulabilirsiniz. Kalacak yer seçimi yaparken düşünmeniz gereken iki şey vardır. Gezimi ne şekilde yapacağım diye kendinize sorarak buna cevap verebilirsiniz. Dağ tırmanış için mi? Denize girmek ve gezmek için mi? geldim sorularına cevap vermelisiniz. Deniz kıyısındaki ağaç evler konaklamak için ideal olacaktır çünkü konum olarak çok güzel yerdeler. Denizden uzakta kalsalar da çok rahat ve ucuzlar. Bu ağaç evlerin ya da ağaç evlerden oluşan pansiyonların işletmecileri  hep oranın yerlisi olduğundan daha samimi bir ortamda tatilinizi sürdürebilirsiniz.. Yerlilere ait olan bu minik pansiyonlar ve ağaç evlerin ucuz ve samimi olmasının diğer nedenleri ise denize yürümek istemeyen insanların olması, çevre köylerden elaman alıyor olmaları ve yiyecek için gerekli olan malzemeleri yine çevre köylerdeki tarlalardan direk alıyor olmalarıdır. Bu çevrede kamp alanları da bulunmaktadır. Kamp alanlarında kalanlar genellikle çadır ile tura çıkmış olanlar veya tatili daha ucuza getirmek isteyen insanlardır. Köy içinde büyük oteller bulunmamaktadır. Büyük otellerde kalacak kişiler genellikle Antalya’yı tercih ederler ve Olympos’u görmek için 1,5 saatlik bir yolculuk yaparlar.

Olympos Gezi Rehberi

Antalya’da kalanların birçok kalma seçeneği bulunmaktadır. Lüks otellerdenpansiyonlara kadar kalacak yer bulanlar için Tahtalı Dağ’a çıkmak zor olmayacaktır. Teleferik ile çıkılan Tahtalı Dağ’ın manzarası harikadır. Çevresinden birçok yürüyüş yolu geçer. Dağ tepesinden bütün Antalya’yı ve Olympos’u görmek mümkündür. Olympos’un iç bölgesinde kalanlar ise kafalarını yukarı kaldırdığında hemen dağ ile göz göze gelirler. Dağ çıkmanın bir diğer yolu ise trekking yapmaktır. Zor bir yolculuk olsa bile manzaralar ve yol üstünde görülmeye değecek tarihi kalıntılar bulunur. Bu yol yürüyerek 1.5 saati bulabilir. Köy içinde kalınacak olan yerler hakkında kafanızda çok sessiz, geceleri ne yapacağız gibi soru işaretleri bulunmasın. Aksine uzakta pansiyon veya otelde kalmak bizim Olympos’un eşsiz gecesini görmemizi engeller. Bütün günümüzü denize girip, yürüyüş yapıp, tekne turuna çıkıp, antik kenti gezdikten sonra harika bir şekilde günün yorgunluğunu üstünüzden atabileceğiniz şeyler de bulunmaktadır. Kamp ve ağaç evlere yakın mesafede olan Yanar Taş’ları gidip izlemek ve orada yıldızları seyretmek size eşsiz bir duygu yaşatacaktır. Son olarak, Olympos içindeki yerlerde her türlü eğlence bulunmaktadır. Bura her kalınacak yerin kendine göre bir eğlence ortamı bulunmaktadır. 

Bir yanıt yazın