Anasayfa » Yazılar » Notre Dame Katedrali Tarihi

Notre Dame Katedrali Tarihi

Notre Dame Katedrali Tarihi

Tarihi ile ziyaretçilerini büyüleyen Parisşehrinin sembolü haline gelen Notre Dame Katedrali, Fransa’nın en değerli dini yapısı olarak kabul edilir. Tam adı Notre-Dame de Paris olan Katedral, bu kadar popüler olması da mimarisi kadar Victor Hugo’nun en önemli eserlerinden olan “Notre Dame’ın Kamburu” sayesindedir. Katedralin ana giriş kapısının önünde bulunan Orta Yol , Paris şehrinin tam merkezi olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan da şehir için oldukça önemli bir tarihi yapıdır. Gotik mimarisinin en önemli yapılarından bir olarak bilinmektedir. Ayrıca Dünyanın ilk gotik katedrallerinden biridir.Bu özelliği sayesinde her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır. Seine Nehri kıyısında bulunan tarihi katedrali mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Notre Dame Katedrali Yangını

Tarihi ve dünyada eşi benzeri olmayan Katedral 15.04.2019 tarihinde restorasyon çalışmaları sırasında çıkan bir yangın sonucu alevler içinde kaldı. İtfayecilerin uzun süren operasyonu sonucunda içerisinde ki bir çok eser kurtarılmayı başarıldı.Ancak Katedralin üst kısmı yangın nedeniyle tamamen çökmüş durumda. Yangının henüz sebebi bilinmiyor ama restorasyon çalışmalarında olan bir hata yüzünden olduğu düşünülüyor.

Fransa’nın başkenti olan Paris’in simgesi haline gelen bu katedralin sonunun böyle olması gerçekten içleri açısı.Dün gece herkes bu yangını izlerken çok üzüldü. Her dinden insan burada dualar edip katedral için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Son gelen haberler Fransa’nın zengin insanlarından oldukça yüklü bir miktarda bağış alınıp, Notre Dame Katedrali tekrardan inşa edilecektir. 

Notre Dame Katedrali Tarihi

Notre Dame Katedrali tarihi aslında daha inşa edilmeden önce başlamıştır. Dünya’da ilk gotik katedral olma özelliğini taşıyan tarihi yapının M.S. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.Ayrıca mimarı da tam olarak bilinmemektedir. Katedral inşa edilmeden önce bulunduğu yerde Roma Şapeli bulunuyormuş. 1163 yılında Paris’in psikoposu Sully’ bu katedralin sürekli hayalini kurarmış ve Papa 2. Alexander tarafından da bu katedralin  inşa edilmesi için destekte bulunmuştur.Daha sonradan ise inşasına başlanan katedral 170 yıl süren bir süreç sonucunda inşa edilmiştir. Yapımı 1334 yılında tamamlan katedral, Gotik mimarisinin en önemli örneklerinden biri olmuştur. Bu önemli katedral bir çok önemli olaya tanıklık etmiştir. Jeanne Darc’ın yargılanması, De Gaulle’ün cenazesi ve Napolyon’un taç giyme töreni gibi tarihi önemli anlardır. 

Fransız Devrimi sonrasında Notre Dame Katedrali ilgilenmedikleri için tahrip olmuş. Ancak Victor Hugo’nun burayı şehrin merkezi olarak görmesi ve 1831 yılında eserinde bahsetmesinden dolayı oldukça popüler olup,tekrardan eski ününe kavuşmuştur. Tarihi yapı daha sonradan 1864 yılında 23 yıl sürecek bir restorasyon çalışmalarına girmiş ve o günden beri bir çok yerli yabancı turiste ev sahipliği yapmıştır.

Notre Dame Katedrali’nde Bulunan Eserler

Şehrin simgesi olan Katedralin dış mimarisi gibi içinde bulundurduğu bir çok eserle de ön plana çıkmaktadır. Hayranlıkla bakacağınız iç mekanında bulunan heykeller ve pencereler sizleri oldukça büyülemektedir. Gelin içerisinde bulundurduğu görkemli eserlere yakından bakalım.

Gülpencereler 

Kuzey,Güney ve Batı cephesinde yer alan Gülpencerelerden Kuzey cephede bulunan 21 metre, Batı cephesinde 13 metre yüksekliğinde yer almaktadır.Güney cephesinde ise Eski Ahit’ten tasvirler,Meryem Ana tasvirleri ve Hz.İsa heykelleri yer almaktadır. Pencereler renkleri ile gelen ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir.

Meryem Ana ,Çocuk Heykeli, Pieta Heykeli ve Mayıs Resimleri 

İçinde barındırdığı en önemli eserlerden biride Meryem Ana ve Çocuk heykelidir. Katedralin koro mahallinin girişinde yer alan heykeller 14. yüzyılda yapılmıştır. Ziyaretçilerin en çok etkileyen heykeller ayrıca Notre Dame de Paris olarak da bilinmektedir.

Pieta Heykeli, Rönesans heykeltıraşı Michelangelo Buonarroti’nin başyapıtlarından bir tanesidir.Heykeltıraşın aynı temaya sahip heykellerinden ilk olanıdır. Fransız Kardinal Jean de Billheres’in isteği üzerine yapılmıştır. Michelangelo’nun imzaladığı tek eseridir.

Katedralin duvarlarını süsleyen Mayıs Resimleri ise Charles Le Brun tarafından yapılmıştır. Bunlara “Mayıs” resimleri denilmesinin nedeni Paris’in esnaflarının her yıl 1 Mayıs gününde katedrale bu tabloları tek tek hediye etmesinden gelmektedir.

Hazine Dairesi

Katedral’in güney cephesinde bulunan Hazine Dairesi içerisinde kutsal eşyalar ,antik el yazmaları gibi dini eserlere yer vermektedir. Ayrıca burada yer alan Dikenli Taç ve İsa’nın Çarmıhı’ndan alınan bir parça her Cuma ziyarete açılıyor ve en çok dikkat çeken eserler arasında yer almaktadır.

 Taçkapılar ve Kuleler

Batı Cephesi, merkezinde, Gül penceresi etrafında yer alan bir çok eserler bulunmaktadır. Bu gül penceresinin merkezinde ise yukarıda da bahsettiğim gibi Meryem Ana ve Çocuk heykelleri yer alıyor.

Katedralin Batı Cephesi’nin gül pencerenin hemen altında bulunan üç görkemli taç kapı göz alıcı güzellikteki taçların üzerinde yer alan Yahudi Krallarının 28 adet heykelleri bulunmaktadır.Kapıların üzerinde bu heykellerin nasıl yapıldığına hayret edeceksiniz.Ziyaretinizde mutlaka bu eserleri görmeniz gerekmektedir.

Oymalı Koro 

18.yüzyılda Kral XIII.Louis’in isteğiyle yapılmış olan oymalı koro koltukları arkasında bulunan kabartmalar Meryem Ana’nın hayatından anıları kabartmalar sayesinde aktarılmaktadır. Koltuğun arkasında bulunan kabartmalar bir çok hikayeye değinmektedir. Ayrıca kilise içerisinde bulunan XIII.Louis’in heykeli ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

Notre Dame Katedrali Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Paris’in Seine Nehri’nin yanı başında bulunan Notre Dame Katedrali şehrin merkezinde olduğu için ulaşım oldukça kolaydır.Buraya ulaşmak için en çok toplu taşıma araçları tercih edilmektedir.Metro ile gidecekler  St. Michel Notre Dame İstasyonu’nda inerek, rahatça gidebilirler.

Notre Dame Katedrali Çevresinde Konaklama

Tarihi yapının çevresinde konaklayabileceğiniz bir çok otel vardır.Ancak sezonun yüksek olduğu dönemlerde ise buralarda oda bulmak imkansız olabiliyor.  Katedrale çok yakın olan, en iyi puan ve yorum alan otelleri sizler için listeledik.Aşağıdaki listeden dilediğiniz oteli seçip konaklayabilirsiniz.

La Pipistrelle Hotel

Hotel Le Place d’Armes

Hotel Simoncini

Hotel Parc Beaux Arts

Melia Paris Notre Dame

Hotel Saint-Louis en L’Isle

Hotel Le Royal

Hotel Parc Belair

Hotel Parc Plaza

Hotel Empire

Notre Dame Katedrali Ziyaret Saatleri

Yılın her günü ziyaret edebileceğiniz Katedrali her gün saat  07:45 ile 18:45 arasında ziyaretçilere hizmet vermektedir.Ancak Katedral kule ve hazine dairesi bölümleri farklı saatlerde hizmet vermektedir.Kule için  Nisan-Eylül döneminde 10:00-18:30 saatleri arasında, Eylül-Ekim döneminde ise 10:00-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Katedral Cumartesi ve Pazar günleri kapanış saati 19:15’e kadar sürmektedir.

Notre Dame Katedrali Giriş Ücretleri

Notre Dame Katedrali’ne girişler herkes için ücretsizdir. Ancak içerisinde bulunan Hazine Dairesi ve kule için ücret alınmaktadır. Kuleye çıkmak için 10 Euro , Hazine Dairesine giriş için 2 Euro ödemeniz gerekmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir