İç Anadolu Bölgemizde yer alan turistik bir cennet olan Niğde, Kapadokya’sı ve mutfağı ile bilinen bir ilimizdir. Kültürel ve tarihi geçmişi ile zengin bir şehirdir. Görülmesi gereken yerler olduğu kadar yenilmesi gereken çok fazla lezzet bulunmaktadır. Anadolu’da bulunduğu için çok çeşitli bir mutfağı vardır. Niğde’ ne yenir diye merak ediyorsanız sizler için yöresel yemeklerini listeledik.
Niğde’nin Yöresel Yemekleri
Niğde’ye gittiğinizde ne yesem diye düşünmeye gerek kalmadan aşağıdaki listeden damak zevkinize hitap eden lezzetleri bulabilirsiniz. Niğde’nin yöresel yemeklerine yakından bakalım.
Niğde Tava
Niğde denilince akıllara ilk gelen yemek olan Niğde Tava, mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Kuzu veya koyun etlerin kuş başı olarak doğranıp, biber, domates ve kuyruk yağı ile yapılan harika bir lezzettir. Geniş saclarda ve tepsilerde yapılan yemek gelenekselliğini devam ettirmektedir.
Kıyma Dürümü
Çok fazla dürüm çeşidi olan Niğde’de Kıyma Dürümü bunların arasında en çok bilineni ve tüketilenidir. Tavada hazırlanan kıymaların üzerine beş adet soğan, karabiber ve tuz ile hazırlanıp dürüme sarılan bir lezzettir. Öğlen yemeklerin vazgeçilmezidir. Niğde’de ne yenir diye düşünüyorsanız cevabı belli.
Söğürme
Az malzeme ile yapılıp çok lezzetli olan Söğürme, yeşil biber, kuzu eti ve arpacık soğanı ile yapılır. Yemeğin püf noktası uzun uzun pişirmektir. Ayrıca üzerine kekikte ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz. Niğde’ye yolunuz düştüğünüzde mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.
Ayva Boranası
Et yemeklerin oldukça fazla olduğu Niğde’de farklı bir lezzet olan Ayva Boranası, isminden de anlayacağınız üzere ayva ile yapılmaktadır. İncik etinin pişirilip yıkanan ve haşlanan ayva ile birlikte pişirilir. Kokusuna ve lezzetine doyamacağınız bir yemektir.
Çılbır
Kahvaltıların vazgeçilmez yemeği olan Çılbır, Niğde’de oldukça meşhur bir yemektir. Protein deposu olan bu yemeğin hazırlanışı oldukça basittir. Evde rahatça yapabileceğiniz bu lezzeti kaynar suda kısa süre pişirilen yumurtaları dilerseniz kızarmış ekmek üzerine alıp afiyetle yiyiyoruz.
Mangır Çorbası
Yöresel bir lezzet olan Mangır Çorbası, yöre halkı tarafından bilinip yapılan bir lezzettir. Yapımı oldukça kolay olan yemek, yufkaların küçük kare şeklinde kesip, unla karıştırarak, tavuk suyu ile birlikte haşlayıp yapılır. Seyahatiniz de bu lezzeti hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz.
Etli Bamya
Sebzelerin bile etsiz yenemediği Niğde’de oldukça meşhur olan bir yemek olan Etli Bamya, akşam yemeklerin vazgeçilmez yemeklerindendir. Bamyaların üzerinde kuş başı doğranmış etlerin eklenmesi ile yapılan yemek üstüne maydanoz ve limon suyu da eklenince vazgeçilmez bir lezzet haline geliyor. Niğde’de ne yenir sorusuna cevabı kesinlikle etli bamyadır.
Mazaklı Köftesi
Normal bildiğimiz köftelerin aksine oldukça farklı olan Mazaklı Köftesi, yöre halkı tarafından çok sevilen bir yemektir. Köftelik bulgur,kıyma ve irmiğin karıştırılması sonrasında eklenen yumurta, maydanoz ve kuru nane ile mis gibi köfteler hazırlanıyor. Sonradan soğan ve salçayla tatlandırılmış bir tencere suyun içine pişmeye bırakıyoruz. Hazır olduktan sonra afiyetle yiyiyoruz. Lezzetli mazaklı köfteleri mutlaka denemeden bu şehirden ayrılmayın.
Niğde Gazosu
Yemek olmasa da Niğde denilince akıllara gelen bir tat olan Niğde Gazozu yörede ve Türkiye’de oldukça meşhurdur. Yazın sıcaklarında içinizi ferahlatacak olan Niğde Gazozunu hala denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Sizlere nostalji yaşatacak olan bu lezzeti Türkiye’nin her yerinde bulabilirsiniz.
Kaymak Tatlısı
Çok fazla yemeklerden bahsettik şimdi sıra Niğde’nin tatlılarına geldi. Geniş bir malzeme listesi ile yapımı zahmetli ama yemesi çok lezzetli olan Kaymak Tatlısı, pirin,yumurta, süt, şeker, yoğurt, sirke ve ayçiçeği yağı ile yapılan eşsiz bir lezzettir.
Beyaz Kiraz Reçeli
Niğde’de yetiştirilen bir ürün olan beyaz kiraz, reçel yapmak için oldukça uygundur. Kahvaltı sofraların vazgeçilmezi olan reçel yöre halkı tarafından yaz-kış bolca tüketilmektedir.
Halveter
Bir diğer popüler tatlımız da Halveter, aslında un helvasına oldukça benzese de içine pekmez konulması ile birlikte farklı olmaktadır. Yapılışı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar keyiflidir. Yörenin en sevilen geleneksel tatlıları arasında yer almaktadır.