Anasayfa » Yazılar » Nevşehir’de Gezilecek Yerler

Nevşehir’de Gezilecek Yerler

Peri Bacaları Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve Peri Bacaları ile ünlü olan Nevşehir, büyük şehirlerden sonra en çok turist alan ilimizdir. Hem yurt içinden hem de yurt dışından neredeyse yılda 3 milyon turist almaktadır. Özellikle Ürgüp ilçesine daha fazla turist alan Nevşehir, doğal zenginlik açısından Türkiye’nin ne kadar güzel olduğunu gözler önüne sermektedir.

Nevşehir’de Görülmesi Gereken 11 Yer

Ülke içinde kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri olan Nevşehir, hem yapı hem de doğal olarak çok farklı bir güzelliğe sahiptir. Nevşehir’de görülmesi gereken yerlerin büyük bir kısmı Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Ayrıca fazla turist alan bir bölge olduğu için bu yerlere ulaşım zor değildir.

Peri Bacaları

Kapadokya Bölgesin’de oluşan Peri Bacaları, yalnızca Türkiye’de bilinen bir yer değil, uluslarası bir mirastır. Toprak tabakalarının yağmur ve rüzgar tarafından aşınması sonucu oluşmuştur. Resmi olarak Göreme Milli Parkı içerisinde yer alır ve Kapadokya’nın kayalık alanlarına uzanmaktadır. Aynı zamanda Kapadokya ve çevresinde bölgeye ait güvercinlerle ünlüdür. Eski çağlarda bu bacaların arasında evler bulunduğu için hala günümüzde yapılan kazılar sonucunda tarihi eserlere rastlanmaktadır. Bu insan yerleşimi ve köyleşme Paleolitik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Peri Bacaları, binlerce yıl süren medeniyetlere ev sahipliği yapan bir bölge olduğu için tarihsel olarak çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin en güzel alanlarından olmasının sebeplerinden biri de, çok iyi bir şekilde korunmuş olmasıdır. Günümüzde hala bakanlık tarafından bakımı çok iyi yapılmakta ve korunmaktadır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Yine doğal güzelliği ile ünlü olan Kapadokya’da bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’in en önemli yeraltı şehirlerinden biridir. Nevşehir’in gezilecek yerleri dediğimizde aklımıza ilk gelen alanlardan biridir. Ihlara Yolu’nda bulunan Kaymaklı Köyü’nde yer almaktadır ve tahmin edildiği gibi adı bu köyden gelmektedir. Yerin tam 20 kilometre altına kadar giden bu şehir UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alan güzelliklerden biridir. Hititler ve Frigler dönemine ait birçok izi, eseri barındırdığı gibi aynı zamanda bu devletlerin yaşam şekillerine dair oldukça yararlı bilgiler vermektedir. Normalde 8 katlı bir şehir olsa da 4 katı ziyarete açıktır. Restorasyon sırasında kullanılan teknolojik imkanlar ile en alt katta bile bir oksijen sorunu olmamaktadır. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde, şarap mahzeninden kiliselere kadar birçok farklı yapı görebilirsiniz.

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

Nevşehir’in Hacıbektaş semtinde bulunmaktadır ve diğer yapılar gibi ismini bulunduğu yerden almaktadır. Yaklaşık 60 yıldır müze amacıyla ziyarete açılan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Alevilik ve Bektaşilik kültürünü çok önemli bilgiler vererek yansıtan bu türbe UNESCO’nun Geçici Miraslar Listesi’nde yer almaktadır ve yakında Dünya Mirasları Listesi’ne gireceği tahmin edilmektedir. Türk düşünür Hacı Bektaş Veli tarafından inşa ettirildiği için mimari olarak İslami izler taşımaktadır. Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzelerden biridir.

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’nın görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri de Güvercinlik Vadisi’dir. Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Uçhisar ile Göreme civarlarında bulunan Güvercinlik Vadisi, 4 kilometrelik bir alana sahiptir. Burada yürüyüşe çıktığınızda, kırmızı şeritleri takip ederek Kapadokya’nın eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. Vadide mini bir şelale de bulunmaktadır. Aynı zamanda 4 kilometrelik alanı yürümek istemiyorsanız bisiklet turu yapabilir ve daha az yorularak manzarayı izleyebilirsiniz. Vadide içme suyu bulunmadığı için dışarıdan gelen turistler kendi içme sularını yanlarına almaktadır.

La Maison Du Kilim

Kültürel olan birçok eşyaya sahip olan Nevşehir, kilimleriyle de ünlü bir ilimizdir. Bu sebepten dolayı Nevşehir’in gezilecek yerleri arasında yalnıza doğal alanlar değil, mağazalar ve dükkanlar da bulunmaktadır. Yörenin kültürüne ait figürleri içinde barındıran, el dokuması olan birçok kilimi civarlardaki kilimcilerden satın alabilirsiniz. Bu mağazalardan en ünlüsü ise La Maison du Kilim’dir. Uçhisar’ın merkezinde bulunan bu mağazanın aynı zamanda kendisine ait küçük bir hosteli bulunmaktadır.

Turasan Şarapçılık

Nevşehir’de bulunan Kapadokya, şaraplarıyla ünlü bir yerdir. Türkiye’den birçok kişi sene içerisinde buraya sadece şarap almak için bile gelmektedir. Turasan, 1940’lı yılların başından beri şarap üreten ve artık bu işte profesyonel hale gelen firmadır. Nevşehir’de bulunan bu mağazasında şarapları deneyebilir, satın alabilirsiniz.

Hill Spa

Doğal güzelliklerle dolu bir tatilin en güzel tamamlayıcısı da tabi ki spalardır. İşinde uzman olan kişiler tarafından yönetilen Hill Spa aynı zamanda bir oteldir ve turistlere çok iyi bir hizmet sağlamaktadır. Kapadokya’da bulunan Hill Spa’ya gitmek istiyorsanız aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Pancarlık Vadisi

Pancarlı Vadisi, Ürgüp’ün Ortahisar Bölgesi’nde bulunan geniş bir vadidir. Başta bitki olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapar. Çok fazla bilinmediği için Ürgüp’ün diğer yerleri kadar turist almamaktadır. Aynı zamanda vadi üzerinde Pancarlık Kilisesi de bulunmaktadır. Kısacası burayı ziyaret ettiğiniz zaman hem eski Hristiyan kültüründen bir şeyler öğrenebilir, hem de yeşillik ve kayaların içinden Ürgüp’ün güzel manzarasını görebilirsiniz.

Nevşehir Müzesi

Nevşehir ilinin en önemli sembollerinden biri olan Nevşehir Müzesi, içerdiği tarihi eserler ile eskiden yaşamış birçok medeniyeti gün yüzüne çıkarmaktadır. Nevşehir Müzesi içinde Kapadokya’da yapılan tarihi kazı ve çalışmalarda çıkarılan önemli eserler sergilenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir