Anasayfa » Yazılar » Lviv Gezilecek Yerleri ve Yapılacak Şeyler

Lviv Gezilecek Yerleri ve Yapılacak Şeyler

Lviv Gezilecek Yerleri ve Yapılacak Şeyler

Ülkemizin son dönemlerinde Ukrayna’nın Türkiye ve daha bir çok ülkeye vizesiz seyahat izni sağlamasından sonra Lviv oldukça popüler olmuştur. Ukrayna’nın başkenti Kiev’den sonra hemen arkasından gelen Lviv, ülkeye seyahat eden turistlerin başlıca durağıdır. Şehrin adı size tuhaf gelse’de aslında Aslan kelimesine eşittir.

Lviv Hakkında Bilgiler – Tarihi

Ukrayna’nın popülaritesi artan kültür başkenti olarak söylenebilir. Ülkemizdeki şehirlerin tarihine göre kıyaslayacak olursak fazla eski değil. En azından Antik çağa ve neolitik döneme dayanan eserleri hiç yok. Fakat Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait Ukrayna’nın Lviv şehrindeki etkilerini mimari yapılarından görebiliyorsunuz. Birkaç asır Osmanlı himayesinde kalmıştır. Ukrayna’daki kültür mirasını ve geçmiş tarihini tek bir şehirden öğrenecek kadar içinde tarihi eser barındırıyor. Dünya çapında kültür zenginliği çok olan şehirler arasında listeye girmeyi başarmış. Lviv aslında ülkenin diğer şehirlerine benzemiyor. Avrupa ve Rönesans döneminin baskın bir etkisi şehrin her yerinde söz konusu. Sokaklarında, sanatçılarında, geçmişteki ünlü şahsiyetlerinde ve en önemlisi’de turistik mimari eserlerinin %95’lik kısmı Avrupa‘nın aynası gibi. 1.000.000 kişiye yaklaşan nüfusu yüz ölçümünün büyüklüğüne göre kalabalık hissine kapılmanızı engelliyor. Şehrin para birimi ise Türk lirasına oranla daha ucuz olan Grivna‘dır.

Lviv’de Gezilecek Yerler

Ukrayna’nın kültür mirasını üstlenen Lviv gezilecek yerler konusunda bir numaralı şehir. Gece hayatı başkent kadar hızlı olmasa’da tarihi mekanları kaymak gibi akıyor desek yeridir.

1. Belediye Binası

Şehrin belediye binası gezilir miymiş ya ? Diyorsunuz kendi kendinize biliyorum. Ama bu belediye binası biraz farklı. 1852 yılında kurulan binanın birde uzun uzadıya bir kulesi var. Lviv ışıklarını ufka kadar görme imkanı sağlayan Belediye binasına giriş sadece 5 Grivna. Zaten ülkemizin para birimi sayesinde Grivnaları ne kadar harcadığınızın çokta önemi yok. Her şey burada ekonomik kriz nedeniyle ucuz fiyatlandırılmış. Bu sebepten dolayı Lviv’in bütün gezilecek yerlerini gezip yöresine has yemeklerini’de tatmayı unutmayın.

2. Lviv Tarihi Müzesi

16. ve 18. Yüzyıllarda yapılan tarihi eserleri bünyesine kattığı Lviv Tarihi Müzesi ikinci durağınız olabilir. Yazımızda çokça vurguladığımız “Kültürel Miras” şehri Lviv’in bu meşhur müzesine gidip tarihi hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. 300.000 eserin bulunduğu Lviv tarihi müzesine giriş ücreti ise sadece 2 Grivna.

Ziyaret SaatleriHafta SonuHafta İçi
Sabah Açılış10:0010:00
Akşam Kapanış22:0022:00

Akşam geç saate kadar müze halka açık bir şekilde girişleri açık bırakıyor. İnanılmaz düşük bir giriş ücreti ile içeri girip 1700 ile 1900 yılları arasında koleksiyona katılan eserleri görebilirsiniz.

3.Neptün Heykeli

Tanışmaların Lviv’deki en güzel mekanıdır. Neptün heykelinin efsanesi halk arasında yaygın olarak bilinmektedir. Etrafında gençler ve evlenmek isteyenler tanışmak için otururlar, hoş ve güzel sohbetler ederler. Tamda İnstagram’da fotoğraf çekmelik bir yerdir. 10 Metre uzunluğundaki Neptün heykeli Lviv Pazar Meydanında bulunuyor. Özellikle fotoğraf çekmek için gidiyorsanız kesinlikle etkinlik zamanında buraya uğrayın. Sebebi ise Neptün heykelini herhangi bir etkinlik ve festival olduğunda şık ve komik kıyafetlerle giydiriyorlar.

4. Ermeni Kilisesi (Lviv Armenian Church)

Virmenska caddesinde olan Ermeni kilisesi, Lviv’deki soylu Ermenilerin ibadet etmesi için kurulmuştur. Tasarımında ve içindeki koleksiyonlarında 5 asırlık geçmiş vardır. Saat sabah 10’da açılan Kilise gece 05:30 sularında kapanıyor. Neredeyse bütün gün ziyarete açık diyebiliriz (Gece uyumayanlar hariç). Buraya girmek için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. 1345 yılında inşa edilen kilise kesinlikle gitmeniz gereken turistik yerlerden bir tanesi.

5. Lviv Opera Tiyatrosu

Avrupa’da tasarım alanında en güzel ve lüks tasarıma sahip Opera tiyatrosudur. İç tasarım ödülü alan Opera Tiyatrosu Lviv’in düzenli olarak opera koroları düzenlenildiği ve halk tarafından yüksek rağbet gören bir yerdir. Büyük tiyatronun bahçesinin ortasında görsel şölen yaratan fıskiyeler var. Kesinlikle Ukrayna’ya değilde Avrupa yöresine has bir mimariye sahip. Çatısında üç tane mitolojik tanrıları benimseyen heykeller oturtulmuş.

6. Lychakiv Mezarlığı

Mezarlığa girmeden önünde ölü bir halde yatmış kadın heykeli yapılmıştır. Dikkatleri yoğun bir şekilde üzerine çeken bu kadın heykeli tek başına Lviv gezilecek yerler arasına girmeyi başarıyor. Aslında mezarlıklar bir turistik yer olarak kabul edilemez. Ama burası sadece bir mezarlık değil, anıtların ve fresk taşlarının olduğu tarihsel bir alan. Kültürel mezarlık diye literatürlere geçen Lychakiv Mezarlığı, 25 metre uzunluğunda Ukrayna anıtı ve şirin ve ilginç mimarisi ile Baczewski Şapeli ile ünlenmiştir. Mezarlıkta yatan ünlü ve önemli isimler arasında hala keşfedilmeyenler bile var.

7. Rynok Meydanı (Gezilmesi Gereken İlk Yer)

Şehrin kalbi desek doğru olur nitelikte özellikler taşıyor. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe ve Lviv eski şehir anlamına gelen “Lviv Old Town” Lviv’in merkez yeridir. 213 Fit yükseklikten şehrin her yerine göz gezdirebileceğiniz ve seyahat planını yapabileceğiniz yer burasıdır. Editörün önerisi ile ilk gezilmesi gereken yeri burası olarak kararlaştırırsanız diğer destinasyonları planlamanız daha rahat olacaktır. 360 derece şehrin panorama görünümü ile çok güzel selfie’ler sizi bekliyor.

8. İtalyan Avlusu

Lviv’deki İtalyan Avlusu Avrupa etkisinde ne denli rol oynadığını gösteriyor. Ukrayna normalde Rönesans mimarisine alışık bir yer değildir. Lakin Lviv hepsinden farklı bir konsepte sahip. Meşhur kahvesini elinize alın ve sevgiliniz, eşiniz, dostlarınız yada aileniz ile birlikte burada vakit geçirin.

Lviv’de Yapılacak Şeyler

Burada yapılacak etkinlik ve aktiviteler sadece mimarisiyle sınırlı değil. Daha önce Lviv kahvesini hiç denemediyseniz mutlaka 10 Grivna gibi ortalama 5 TL fiyata alıp için.

  • Rynock meydanına gidip şehri bir göz gezdirin. Burada arkadaşlarınızla çılgın bir selfie çekin.
  • Katedralna Caddesi üzerinde Svit Kavy restoranına gidip kaliteli ve damak tadınıza uygun bir kahve söyleyin.
  • Tarihi ve kültürel bilgi edinmek için Lviv tarih müzesini ziyaret edin.
  • Neptün Heykelinde akşam saatleri etrafında aldığınız kahveyle oturup Lviv yerlileri ile kaynaşmaya, tanışmaya çalışın.
  • Şehrin el emeği göz nuru yapılan yöresel yemeklerinden Kumpel’i deneyin. Sadece Kumpel ile kalmayıp en azından damağınıza uygun her yemeği tatmaya çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir