Anasayfa » Yazılar » Konya Mutfağı

Konya Mutfağı

Konya Mutfağı

Ülkemizin yüz ölçümüne göre en büyük şehri olan Konya, tarihte büyük olaylara ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Hem tarihi hem de kültürü ile bilinen Konya, Anadolu topraklarında olduğu için çok geniş yelpazede yemek çeşidi bulunmaktadır. Pek çok kültürü içinde barındırdığı için Konya mutfağında farklı lezzetler bulunmaktadır. Damak zevkinizi hitap eden lezzetleri denemelisiniz. Gelin bu meşhur yemeklere yakından bakalım. 

Konya’nın Meşhur Yemekleri

Konya’nın eşsiz lezzetlerini listelediğimiz meşhur yemekleri buradan bulup sizlerde farklı yemekleri öğrenip deneyebilirsiniz.

Etli Ekmek

Konya denilince akıllara ilk gelen yemek olan Etli Ekmek, herkes tarafından bilinen bir lezzettir. Ancak bu yemeğin lezzetini alabilmeniz için kesinlikle Konya’da yemeniz gerekmektedir. Şehrin simgesi haline gelen etli ekmek, lahmacuna benzetilse de kesinlikle farklı bir lezzettir. İncecik hamur üzerine kıyma, soğan, domates ve biber ile taş fırınlarda pişirilip, servis edilir. 

Çebiç

Yöresel bir lezzet olan Çebiç, Konya mutfağında oldukça popüler bir yemektir. Ziyafet sofralarının vazgeçilmezi olan yemek, bulgur pilavının üzerine tandırda pişmiş kuzu eti eklenmesi ile servis edilen lezzettir. Konya’ya yolunuz düşerse mutlaka denemeniz gereken bir meşhur yemektir.

Mevlana Böreği

Mevlana’sı ile ünlü olan Konya’nın Mevlana Böreği de oldukça meşhurdur. Üçgen şeklinde hazırlanan yufkalar arasına kıyma,soğan ve maydanoz konması ile yapılan güzel bir lezzettir. Kıtır,kıtır yiyebileceğiniz bu böreği Konya’da hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz.

Fırın kebabı

Yapılması çok zahmetli olsa da yemesi bir o kadar keyifli olan Fırın kebabı, eğer lezzetli olmasını istiyorsanız, kesilen koyun veya kuzunun 7-8 saat bekletilmeli.Daha sonra yüksek ateşte bir bu kadar saat pişmesi beklenir. Yemeğin felsefesi ne kadar çok et o kadar lezzettir. Çok fazla etin kullanılması ile birlikte yumuşayan fırın kebabı yemek için meşhur restoranları tercih etmelisiniz. 

Düğün Pilavı

Türkiye’de çok fazla yapılan bir yemek olan Düğün Pilavı, Konya’da kendine has hazırlanışı ile yöresel bir yemek olmuştur. Yemeğin hazırlanışı daha önceden haşlanmış olan kuzu etlerini Konya usulü yapılan pilav üzerine biraz nohut ve kuş üzümü eklenmesi ile hazırlanan bir lezzettir. Özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. 

Su Böreği

Herkes tarafından bilinen bir börek olan Su böreği, kahvaltıların vazgeçilme öğünüdür. Konya’da ki su böreğin en önemli özelliği yufkalar el açması ile olur. Mutlaka Konya’da denemeniz gereken yemek olan su böreğin yanında güzel bir tavşan kanı çay ile tüketmelisiniz.

Akşehir Yahnisi

Konya yöresinde bilinen bir lezzet olan Akşehir Yahnisi, çok sevilen bir yemektir. Lezzetli bir et yemeği olan yahninin hazırlanışı, Kuşbaşı doğranmış etler ile haşlanmış nohut ile yapılan bir yemektir. Ayrıca yanında pilav ile servis edilir.

Papara

Tam bir geri dönüşüm yemeği olan papara, bayat ekmeklerin değerlendirmesi ile ana yemek olarak sofralarda olan bir yemektir. Genellikle ramazan ayında sofralarda olan yemeğin hazırlanışı,kızartılan ekmeklerin tabağa dizilmesi ile özel sosu ve yoğurt ile servis edilir. Dilerseniz maydanoz ve karabiber dökerek de yiyebilirsiniz. 

Bamya Çorbası

Geleneksel bir lezzet olan Bamya Çorbası, Konya’nın özel günlerinde vazgeçilmez bir yemektir. İpe dizilen bamyaların kurutulması ile kuş başı doğranmış etler ve limon suyu ile çorbaya lezzet verir. Doyulmaz bir lezzet olan çorbayı hemen hemen her restoranda bulup içebilirsiniz. 

Sacarası

Sıra Konya’nın tatlılarına geldi. Geleneksel bir tatlı olan Sacarası, ana yemeklerden sonra tüketilen oldukça popüler bir lezzettir. Hazırlanışı iki sac arasında olduğu için bu isim verilmiştir. Ancak günümüzde bu geleneksel yöntem çok fazla kullanılmamaktadır. Bu yöntem ile yapılan sacarası çok lezzetli bir hal almaktadır. 

Dilber Dudağı 

Herkes tarafından bilinen bir tatlı olan Dilber Dudağı, Konya’nın meşhur yemekler listesine girmektedir. Şerbetli tatlılar arasında en lezzetli olanı dilber dudağı, hamurların parçalanıp,içerisine bol ceviz konularak hazırlanıyor. Fırında kızartıldıktan sonra şerbet dökülüp servis ediliyor. Konya mutfağında bilinen bir lezzettir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir