Anasayfa » Yazılar » Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Kırşehir, Hititler döneminden beri var olup o dönemlerde adı bilinmemektedir. M.Ö 2.yy’da Aquae Saravenas ( Akova-Saravena) adıyla bilinen bölge daha sonra Makissos ( Macissos) adıyla bilinmiş. 527-568 tarihlerinde Roma İmparatorluğu döneminde kent yeniden kurularak Jüstinianopolis adını almıştır.

Türkler, kır ortasında var olan bu şehre Kır Şehri adını vermiş daha sonra bir harf oynatılarak Kırşehir olmuştur.

Nüfusu ve İklimi

2019 yılı verilerine göre ilin nüfusu 243.407 kişi olarak belirlenmiştir. 2017 yılında Kırşehir nüfusu ani bir artış göstermiş ve bu durum merak uyandırmıştır. Bunun nedeninin Irak, Afganistan ve Suriye’den göç almasının olduğu belirlenmiştir.

Kırşehir’de Karasal iklim hüküm sürer. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçer. Yazın yağan yağış miktarı az, kış ve ilkbaharda daha fazladır.

Coğrafi Yapısı ve Bitki Örtüsü

Güney ve güney batısında Kızılırmak, kuzey ve kuzeydoğuda Delice Irmağı, batı ve kuzey batıda Kılıçözü deresi ve doğuda Seyfe gölü çöküntü alanı ile çevrili Kırşehir dağları, vadileri ile güzel bir ilimizdir.

Ormanlık alanı bulunmayan Kırşehir’de genel bitki örtüsü bozkırdır. İklimi ve insan faktörlerinden dolayı ormanları yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ama bazı bölgelerde ormanlık arazilerde iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bir iki bölgede meşe, karaçam ve sedir ağaçlarından oluşan ormanlık bölgeler bulunmaktadır.

Kırşehir’de Görülemsi Gereken Yerler

Kırşehir tarihi açıdan önemli bir şehirdir. Dünyanın ilk astronomi okulu Kırşehir’de bulunmaktadır. Bu da bu ilimizi daha da kıymetli yapmaktadır. Yani diyebiliriz ki astronominin merkezi Kırşehir’dir. Tarihi eserleri, güzel doğası ve termal su kaplıcaları ile görülmesi gereken yerlerdendir.

Cacabey Medresesi

Sadece Kırşehir’in değil dünyanın da kıymetlisi olan bu muhteşem eser, dünyanın ilk astronomi okudur. Sadece bu özelliği ile değil yapının içindeki birbirinden güzel ayrıntı da medreseyi ayrıcalıklı kılmaktadır. 1272 yılında Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, dönemin Kırşehir Valisi Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır.

Medresenin kuzey cephesinde Cacabey kümbeti, güney batısında minaresi vardır. Bu yapı Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan en güzel yapılardan biridir. Cacabey medresesinin bir özelliği astronomi okulu olması nedeniyle minaresinin roket şeklinde yapılmış olması ve yine roket şeklindeki sütunceleridir. Bu sütunceler roketin ateşleme ve fırlatma halini temsil etmektedir.

Medresenin yapımında kesme taş ve moloz taşı, minaresinin yapımında sırlı tuğla kullanılmıştır. Avlunun ortasında yıldızları incelemek için bir roket kuyusu ve üzerinde aydınlık feneri bulunmaktadır. Medresinin bir güzel özelliği de hemen hemen her yerinde Kur’an-ı Kerim surelerinin yer aldığı kitabelerin bulunmasıdır.

Cacabey Medresesi, gerek astronomik önemi ve gerekse köklü tarihi nedeniyle dünya üzerinde eşi ve benzeri bulunmayan bir hazinedir.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Bölgeden çıkan eserlerin sergilendiği müzede, kazı çalışmasında çıkartılan tarihi eserler ve yine kazı çalışması sırasında çekilen fotoğraflar sergileniyor. Müzenin çevresinde Japon eseri çok güzel bir bahçe ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü bulunmaktadır.

Japon Bahçesi

Kırşehir Gezilecek yerler listemizde Ahi Şehri Kırşehir ilinin yapısı gereği fazla yeşillik örtüsü bulunmadığından Japon Bahçesi mini bir cennet gibi. Japon bahçesi olarak bilinse de kazıların onursal başkanı Prens Mikasa Anı bahçesi adı altında ziyarete açık. Bahçeyi Prens Takahito Mikasa açmış. Bahçenin içinde yapay göller ve Japonların muhteşem bitki örtüleriyle donatılmış. Özellikle ağaçların çiçek açtığı zamanlarda giderseniz muhteşem bir ortamda bulunmanın keyfine bakabilirsiniz. Parka giriş ücretsiz olup, müze için çok küçük bir ücret alınmaktadır. Ayrıca müze kartta geçerlidir.

Ahi Evran Camii ve Külliyesi

Ahi Evran, 1171-1261 yılları arasında yaşamış, 32 farklı esnaf ve sanatkarın lideri olup 13.yüzyılda toplum önderlerinden biridir.

Tarihi ve manevi değeri bulunan külliye, 1482 yılında Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran adına yaptırılmıştır. İçinde bir cami ve türbe bulunmaktadır. Külliye, Kırşehir merkezdedir. Önceleri zaviye olarak kullanılan yapı daha sonra cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kesikköprü ve Kervansarayı

Kırşehir Gezilecek yerler listemizde çok eski bir köprü var. Kırşehir’de, Kesikköprü köyünde , Kesikköprü’nün yanındaki bu kervansarayın 1248 yılında Kırşehir valisi Cacabey tarafından yaptırıldığı üzerindeki kitabede belirtilmiştir.

Kervansaray, orta avlu etrafındaki hücre ve revaklardan oluşmuştur. Kesme taştan yapılan kervansarayın güneyinde kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapısında kabartmalı geometrik motifler bulunmaktadır.

Kırşehir Müzesi

1936 yıllarında ilk kuruluş çalışmalarına başlanmış ancak devam etmemiştir. 1975 yılında Kırşehir Valiliğince eski eserlerin korunması için komisyon kurulmuş ve 1980 yılında Kırşehir Müze Müdürlüğü oluşturulmuştur.

1996 yılından sonra çalışmaların hız kazandığı müzede sikke, arkeolojik ve etnoğrafik kazılarda ortaya çıkan 3300 üzeri civarı eser bulunmaktadır. Arkeoloji bölümünde Asur, Osmanlı, Roma ve Selçuklu döneminden kalma eserler ve İslami eserler sergilenmektedir. Etnoğrafya bölümünde ise Ahilik ve Ahi Evran tanıtımı üzerine eserler bulunmaktadır.

Seyfe Gölü

Kırşehir Gezilecek yerler kapsamındaki son durağımız olan ve Kırşehir’in kuzeydoğusunda, sulak, sazlık ve bataklık alandan oluşan Seyfe Gölü, 187 kuş türünün barındığı bir güzelliktir. Dünyanın en büyük flamingo topluluklarından biri Seyfe Gölü’nde yaşamaktadır. Sonbaharda leyleklerin toplandığı, ördeklerin konaklama merkezidir. 1990 yılında Tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiş ve gölde yaşayan 27 kuş türü Uluslararası kuş koruma konseyi tarafından koruma altına alınmıştır.

Kırşehir Termal Sular ve Kaplıcalar

Kırşehir Gezilecek yerler listemizde Kırşehir’in doğal zenginlikleri de yer alıyor. Kırşehir,termal sular ve kaplıcalar bakımından en zengin illerden biridir. Terme kaplıcası, Karakurt Kaplıcası, Bulamaçlı kaplıcası, Mahmutlu kaplıcası, Keman Savcılı Ilıcası ve Avcı içmecesi, sosyal tesis ve konaklama imkanlarıyla hizmet vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir