Anasayfa » Yazılar » Kırıkkale Gezilecek Yerler

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kırıkkale önceleri Ankara’ya bağlı olup 1989 tarihinde ayrı bir il olmuştur. Küçük pek kalabalık olmayan şehir klasik bir Anadolu şehridir. Coğrafi konum bakımından iller ve bölgeler arası geçiş ve karayolu bağlantılarının yoğun olduğu kavşak noktasında yer almaktadır. Bu durumda şehrin ulaşım konusunda önemli olduğunu göstermektedir. Tarih içinde köklü geçmişe sahip şehir hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımından gezilmeyi hak ediyor.

Kırıkkale’de Gezilecek Yerler

Kırıkkale adı merkezin yakınında bulunan Kırık Köyü ve günümüzde şehrin ortasında kalmış olan Kaletepe’nin ilk sözcüklerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Kırıkkale şehrinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda milattan önceden kalma arkeolojik bulguların olduğu göstermekte ve şehrin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Sulu Mağara

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan mağara bir fosil mağarası olup yatay şekilde gelişmiştir. Mağaranın bir diğer özelliği de yarı doğal yarı yapay olmasıdır. Bir kısmı maden ocağı olarak açılmış olan mağaranın doğal olan bölümü ise üç katlı rölyef sisteme aittir. Mağaranın uzunluğu 285  metredir. Doğal ve yapay kısımları birbirine bağlayan küçük geçitler Hristiyanlığın ilk dönemlerinden kalma taşlarla örülüdür.

Ceritkale Kaya Mezarları

Ceritkale köyünde yer alan kaya mezarları araştırmalara göre demir çağından kalma oldukça eski tarihe sahiptir. Geniş bir vadi içinde yer alan mezarlıklar vadinin doğu tarafında yer almaktadır. Bu çok eski çağlardan kalma yeri mutlaka görmelisiniz.

Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü’nün tam yapım tarihi bilinmemekle birlikte 1200’lü yıllarda yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Köprünün tarihteki önemine gelecek olursak 1402 tarihinde gerçekleşen Ankara Savaşı sırasında Kızılırmak nehrini geçmek amacıyla Timur’un ordusunun bu köprüden geçtiğine inanılması.

Silah Sanayi Müzesi

Kırıkkale’nin merkezinde yer alan Silah Sanayi Müzesi 1990 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin kuruluş sebebi de değerli tarihi eşyalarımızın depoda eskimesinden ziyade sergilenerek milli kültüre sahip çıkmaktadır. Aynı zamanda milli birliği oluştururken bu kültürün yeni nesile aktarılmasının da sağlanması amaçlanmaktadır. Müzede sergilenenler arasında II.Dünya Savaşı döneminden kalma eserler ile birlikte İstanbul’un Tophane semtindeki silah fabrikasından eserler de yer almaktadır. Müzede 299 kadar eser sergilenmekte olup hepsi de kronolojik sırayla sunulmaktadır. Tarih bilginizi artırmak ister veya çocuklarına tarihi öğretmek isterseniz burası tercih edilmesi gereken yerlerden.

Hasandede Camii ve Türbesi

Hasandede Camii merkez ilçeye bağlı olan Hasandede kasabasında yer almaktadır. Caminin hemen yanında da türbe yer almakta olup yapı 1605 senesinde inşa edilmiştir. Camiye ait minarenin yanındaki türbe Hasandede’ye aittir. Hasandede Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük çaba sarfetmiş şehirde ve tüm Anadoluda saygı duyulan bir kişi haline gelmiştir. Diğer türbeler ise Hasandede’nin çocukları adınadır. Cami ve türbenin mistik havası sizi etkileyecektir.

Tarihi Kırıkkale Evleri

Kırıkkale’nin tarihi evleri 1500’lü tarihlerden beri burada yer almaktadır. Bu evler çoğunlukla iki kattan oluşur ve çatıları üçgen şeklindedir. Evler Kırıkkale’nin genel iklim şekline göre özel malzemelerden yapılmıştır. Yapı malzemesi olarak ahşap ve kerpiç maddeleri tercih edilmiştir. Ankara’nın Beypazarı evlerini andıran görünümleriyle tarihi evler dikkat çekmektedir.

Karaahmetli Tabiat Parkı

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kızılırmak Nehri üzerinde yer alan Kapulukaya Barajının yanında bulunmaktadır. Bitki örtüsü bakımın çoğu bozkırdan oluşan tabiat parkın bir kısmı tarım alanı küçük bir kısmı da ağaçlandırmaya ayrılmıştır. Tabiat parkın ormanlık alan ve vadilerle çevrilmiş sulak alanlardan oluşmaktadır. Kırıkkale’nin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir.

Koçubaba Camii ve Türbesi

Kırıkkale’de çok sayıda cami yer almakta olup merkez ilçeye bağlı Koçubaba köyündeki bu cami de önemli değerler arasındadır. 15. Yüzyıl civarında yapılmış olan cami ve türbe günümüze bazı onarımlar geçirerek ulaşmıştır. Türbe onarım sonucunda ilk halinden biraz farklılaşmış olsa da sivri kubbesiyle halen güzelliğini korumaktadır.

Yahşihan Merkez Gar Binası

Ankara ile Kırıkkale arasında ulaşımı sağlayan demir yolu hattı üzerindeki Yahşihan Gar Binası 1927 tarihinde yapılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarının mimari özelliklerini taşıyan tren garı Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’da bulunan cephaneyi ve savaş için gerekli diğer malzemeleri Ankara’ya ulaştırmış olması bakımından önemlidir.

Tayyar Bey Konağı

Şehrin Balışeyh ilçesine bağlı bir köyde bulunan Tayyar Bey Konağı oldukça geniş yer kaplayan bahçeli bir alana sahiptir. Konağa giriş doğu cephesinde yer alan ahşap kapıyla sağlanmaktadır. Konağın hemen yanında ana malzemesi taş olan ve akar durumda suyu olan bir çeşme yer almaktadır. Konak tamamen simetrik ölçülerle yapılmış olup göze güzel gelmektedir. Tipik İç Anadolu malzemesi olarak yapımında taş ver kerpiç birlikte kullanılmıştır.

Keskin İlçesi Bedesten

Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan bedesten 19. Yüzyıldan kalma yan yana dizilmiş tek katlı bitişik yapılardır. Genel olarak üçgen çatılı ve ahşaptan yapılmış bu dükkanların pencereleri de ahşap kepenkten oluşmaktadır. Dükkanların içi ve dışı arasındaki uyum dikkat çekmektedir. İçerideki döşemeler ve tavan işlemesi dış yapı gibi ahşaptan yapılmıştır.

Hasandede Göleti

Kırıkkale’nin Hasandede beldesinde yer alan gölet kış aylarının soğuk ve sert geçtiği dönemlerde buz tutarak eşsiz görüntüler sergilemektedir. Tepeler arasında gizlenmiş gölet saklı kalan yerlerden.

Kızılırmak Havzası

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak Kırıkkale’den de geçmekte olup görülmesi gereken önemli yerlerdendir. Kırıkkale’nin derelerinden su toplayarak Bafra’ya dökülen bu güzel nehir görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Büklükale Ören Yeri

Kırıkkale Ankara yolu üzerinde yer alan Büklükale Ören Yeri Kızılırmak nehrinin daraldığı noktada yer alıyor. Roma döneminden kalıntıların bulunduğu yerde yapılan kazı çalışmaları sonucunda eski çağlardan kalma büyük bir şehrin varlığı tespit edilmiştir. Burası dört farklı tarih çağına tanık olmuş önemli yerlerden birisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir