Anasayfa » Yazılar » Kelebekler Vadisi Hakkında Bilgiler

Kelebekler Vadisi Hakkında Bilgiler

Kelebekler Vadisi Hakkında Bilgiler

Türkiye denilince akıllara gelen bir yer olan Fethiye  Ölüdeniz beldesinde yer alan Kelebekler Vadisi , manzarası ve doğal varlıkları ile adeta elmas niteliğini taşıyan bir bölgedir. Kelebekler Vadisi boyu 350 metre olan sarp kayalıklarla çevrili olan vadi, yüzlerde kelebek çeşidine ev sahipliği yapan vadinin en önemli kelebek cinsi ise Kaplan Kelebeğidir. Vadiye dökülen şelale ,Faralya Köyü içinde kaynağı yer alan ve 50 metrelik yükseklikten dökülmektedir. Şelale vadiye harika bir manzara katmaktadır.Şelaleden dökülen sular ise Akdeniz Denizi’ne karışmaktadır. Buna ek olarak vadideki doğal yaşamı koruma amaçlı başlatılan işlemler sayesinde bir çok kelebek türü hala hayatta kalmakta ve burada popülasyonlarını sürdürmektedirler.

Kelebekler Vadisi’nin oluşumu yüzyıllara dayanmaktadır. M.Ö. 400 yıllarda Likya döneminde yerleşimlerini  bu vadi tepesinin hemen arka tarafında kurulmuştur. Diğer dönemlerde sonra ise Bizans,Roma ve Osmanlı İmparatorluğu sırasında da bu vadiler teras görevini görmüştür.Kelebekler Vadisi’nin ilk turist olarak hizmete 1987 yıllında geçmiştir. Bu dönemlerde burayı değerlendirmek için ağaç dikmeye karar vermişlerdir.Ancak bölge verimsiz olduğu için ağaçsız halde kalmıştır.Günümüzde Kelebekler Vadisi görüldüğü üzere cennet özelliğini kazanmıştır.

Vadi bulunduğu şekli ve izole konumu nedeniyle çevre kirliliğinden korunan bu bölge adeta doğal park görünümünü almaktadır.Kelebek Vadisi’nin bu özelliği sayesinde kelebek yaşam alanı olarak halen korunmasını sağlamaktadır. Kaplan kelebekleri dünyanın farklı bölgelerinde de görülmelerine rağmen sürüler halinde dolaştıkları dünyada tek yer Kelebekler Vadisi bölgesidir.

Vadinin içinde Akdeniz’in nemli ve bunaltıcı hava sıcaklığı etkilemez. Gündüz saatlerinde esen rüzgarlar ve gece boyunca sarp dağların arasından geçen meltemler vadiye olumlu bir hava etki eder. Sonbahar döneminde yaz ayı gibi hissedildiği bölgede bahar aylarında çok daha güzel olmaktadır. Burayı gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle bahar dönemini tercih etmelisiniz. Dünya Miraslarını Koruma Vakfı tarafından korunan vadi içerisinde yer alan Baba Dağı, aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak geçmiştir.

Kelebekler Vadisi Aktiviteler

Kelebekler Vadisinde sadece manzarası ve havası ile değil yapılacak bir çok etkinlik sayesinde burayı gezerken eğlenceli saatlerde geçireceksiniz.

Doğa Gezisi ve Tırmanma

Kelebekler Vadisinde içeriyi 900 metre patikayı takip ettikten sonra 100 metrelik bir yamaç tırmanışı sizi bekliyor olacak. Ayrıca bu gezi için rahat ayakkabılar ve uygun ekipmanlar tercih etmelisiniz ve bölgede hakim olan sıcak Akdeniz ikliminin olduğunu unutmamalısınız.

Dalış

Eğer Dalış meraklısıysanız bu etkinlik tam da sizlere göre.Vadi koruma alanı olduğundan dolayı burada dalış etkinliklerine katılarak bir çok deniz canlısını burada görmeniz mümkündür.

Kelebek Turu

Vadinin içerisinde olan 80’e yakın kelebek çeşitlerini gezerken görebileceğiniz harika bir etkinlik.Turun en önemli yanı ise Kaplan Kelebeklerini de bu turda sizlere eşlik edecektir.Vadinin derinliklerine ne kadar çok ilerlerseniz, daha fazla çeşitte kelebekleri görme şansınız  çok artmaktadır. Çünkü buradaki kelebekler kuytu ve nemli gölge ortamları sevmektedir. Bu turda en önemli uyarı ise yüksek ses çıkarmamanız gerekmektedir.Yüksek sesten dolayı kelebekler ölebileceği için bu gezide olabildiğince alçak ses çıkarmanız gerekmektedir.

Yedi Koylar Turu

Kelebekler Vadisine yakın olan beldeleri bu tura katılarak görme fırsatı yakalayabilirsiniz.Bu yerler Akvaryum,Şövalye adası, Kızılada ,Samanlık, Hillside , Dalyan, ve Çalış Plajıdır. Dilediğinizi bölgeyi seçebilirsiniz ve böylece gün içinde pek çok koyda yüzme şansını yakalayabilirsiniz.

Kamp Yapmak

Kelebekler Vadisinde , kamp ve turizmin Türkiye ve dünyadaki en iyi noktaları olarak görülmektedir. Türkiye’nin en iyi kamp yerleri arasında Kelebekler Vadisi de yer almaktadır.

Kamp alanında konaklamak çok kolay ve otellere göre daha az maliyetlidir. Kamp alanında konaklama yaptığınız sıralarda kahvaltıyı nerede yapacağım diye düşünüyorsanız ,sabah 08.00 -10.00 arasında açık büfe kahvaltı servisi verilmektedir. Akşam yemekler ise 20.00-22.00 arasında yenilebilir. Kamp alanlarında göre çıkan yemekler gayet lezzetli ve kalitelidir.Çoğu kampçılar kamp yaparken yemekler büyük dert olmuştur ancak buradaki hizmetler sayesinde kamp yapmak çok eğlenceli bir hal alacaktır.

Kelebekler Vadisi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz beldesinde yer alan Kelebekler Vadisi ulaşımı sanılanın aksine kolaydır. Fethiye otogarından buraya ulaştıktan sonra Ölüdeniz’den sonra kalkan tekneler sayesinde buraya varabilirsiniz.Vadinin tekneleri mevsimlik olarak kalkma saatleri farklılık göstermektedir.Eğer bu seferleri kaçırırsanız da heme üzülmeyin tekne taksiler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Buraya seyahat edecekseniz vadinin adının Güdürümsu olduğunu bilmenizde fayda vardır.Buraya gelirken bu isimle buraya ulaşabilirsiniz.Burayı kesinlikle ziyaret etmeniz gerekiyor, turistik gezilerin ilk duraklarından birisidir.

Kelebekler Vadisi Konaklama

Kelebekler Vadisinde konaklama sadece kamp yada oranın işletmeleri tarafından olmaktadır.Kamp yapmak istemeyenler içinde Kelebek Vadisi yakınlarında her bütçeye uygun bir çok otel bulunmaktadır.Aşağıda listelediğimiz otellerden birini seçerek burada konaklayabilirsiniz.

  • Seaview Faralya Butik Otel
  • Faralya Limon Hotel
  • Liberty Hotels Lykia
  • Ocean Blue High Class Hotel
  • Akdeniz Beach Hotel
  • Ölüdeniz Resort by Z’Hotels
  • White Otel
  • Magic Tulip Otel
  • Manaspark Otel Ölüdeniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir