Anasayfa » Yazılar » Kayserinin Gezilecek Yerleri

Kayserinin Gezilecek Yerleri

Kayserinin Gezilecek Yerleri

Milattan önce 3000 yıllarına kadar uzanan köklü tarihi ile Kayseri, insanın içine işleyen tarihi ile meşhurdur. 60 Asrı aşkın insanlık tarihinin en uzun yaşanıldığı bu belde’de Kayseri gezilecek yerler çok fazladır. Sabah kahvaltısından tutun meşhur mu meşhur pastırmalarına kadar karnınızı bir güzel doyururken Frigya tarihine kadar gideceksiniz. Anadolu uygarlıkları zamanında yapılan tarihi eserler binlerce yıldır burada ayakta duruyor. 5300 yıllık bazı tarihi eserlerin ve arkeoloji kazılarında çıkan gömüler ve antik unsurlar Kayserinin hazinesi konumunda.

Kayserinin Gezilecek Tarihi Yerleri

Çok eskilere kadar dayanan tarihinde Kayseri bir çok medeniyet ve krallık değiştirmiş. İnsanların neredeyse hiçbir zaman boş bırakmadığı ilimizde kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan antik şehri bile var. Gözlerinizin kamaşacağı ve sizi binlerce yıl gerisine götürecek Kayserinin tarihi yerleri ile karşınızdayız.

Soğanlı Vadisi

Etrafındaki dağlık yerlerin tepelerinden gördüğünüzde ne kadar muhteşem bir doğa harikası olduğunu anlayacaksınız. Erciyes’e yaklaşık olarak 1.5 saat uzaklıkta olan Soğanlı Vadisi, Kapadokyanın getirdiği muazzam şeylerden biridir. Vadinin içindeki Peri Bacaları Nevşehir’dekine nazaran biraz daha farklı. Esrarengiz ve fantastik görünüme sahip asırlık Peri Bacalarını bünyesinde tutan vadide insanlar yüzyıllar boyunca yaşamış. Anadolu Uygarlığı medeniyetlerinin izi her taşında rastlanıyor. Aynı zamanda Hristiyanlık inancına sahip Roma İmparatorluğu ve Malazgirt’den önce burada yaşayan toplumlar tarafından inşa edilen tarihi iki kilisesi var. Vadinin içinde yürüyüş yapıp kendinize bir parkur çıkartabilirsiniz.

Kubbeli Kilise

Hayatınızda görüp görebileceğiniz en farklı kilise olabilir. 1530 yılında günümüzdeki yapısıyla aynı olan kilise sanki taştan yapılmış gibi duruyor. İlk başta bir kaya parçası gibi dursa’da yaklaştıkça önemli bir şey olduğunu anlıyorsunuz. Kubbeli Kilisenin içinde Roma imparatorluğundan kalma Fresk taşları vardır. Dış kısmındaki duvarlarda sembolik işaretleri dikkatle incelemeniz tavsiye edilir. Soğanlı Vadisi içinde bulunuyor çok uzak bir mesafede olmamakla beraber parkur yaparken durağınız olmalı.

Döner Kümbet

Şehrin merkezinde konumlanan Döner Kümbet, Kayserinin gezilecek yerleri arasında önemli yere sahip. Tıpkı bilim kurgu filmlerindeki insan kapsüllerine benzeyen bir mimari yapısı olduğu için dikkat çekiyor. Hemen karşısındaki Seyyid Burhanettin Türbesi’de Müslümanlar için bir diğer destinasyon durağı. Sağ ve sol olmak üzere iki tarafında yaklaşık 900 yıllık Kartal sembolü olan taşlar yerleştirilmiştir. Çok eski olduğu Kartal fresklerinin silik görünüşünden bellidir.

Ali Dağı Yer Altı Şehri

Erciyes dağı ile Ali Dağı, Kayserinin meşhur dağlarından ikisidir. Ali Dağı yüksekliğine nazaran binlerce yıllık tarihiyle ön plana çıkıyor. Henüz 2016 yılında Bizans İmparatorluğuna ait yer altı şehri olduğunu buldular. Belediyenin öngörülü çalışmaları ile şehrin tamamı gün yüzüne çıkmıştır. Definecilerin hazine ve gömü bulmak için Ali Dağı Yer Altı Şehrini geceleri sıkça ziyaret ettiği bilinmektedir. Burası keşfedilmeden önce insanlar halk arasında böyle bir yerin varlığını zaten konuşuyorlardı. 6. Yüzyıla ait olduğu bilinen ilginç şehrin koridorlarında yürümelisiniz. Dağın kalbinde bulunan şehrin içinde gezinirken kendinizden geçeceksiniz. Muhteşem bir tarih kokan Ali Dağı Yer Altı Şehri, bu ilin en önemli tarihi eseridir. Koskoca Osmanlının ve Selçuklunun yönetiminde olduğu Kayseri’de halkın arasında gizli bir şehir keşfedildi. Esrarengiz ve son derece gizemli gözüken şehre giriş için iki kapı bulunuyor. Yer altında yaşam sürdüren halk sadece evler değil ibadethaneler bile kazmışlar.

Hunat Hatun Külliyesi

Selçuklu Devleti 1078 yılında Kayseriyi fetih etmeden önce Hristiyanlık inancı hakimdi. Çok kısa bir sürede genç ve çocuk kesimin buradan faydalanması için resmen bir yaşam alanı kurulmuş. Şehrin 18. Yüzyıla kadar en önemli yapısı Hunat Hatun Külliyesidir. Kayseri’deki gençler İslam ilmihalini öğrenene kadar burada yatılı olarak kalıyordu. Şimdilerde ise Kayseri’nin turistik yerleri ünvanına transfer oldu.

Kayseri Kalesi

1700 yıllık bir tarihi olan Kayseri Kalesi bir diğer Kayseri gezilecek yerler arasına girecek destinasyon bölgesidir. Kayserinin Anadolu Uygarlıklarından sonra bilinen en eski yapısıdır hatta ve hatta Kayseri şehri kurulduğundan beri dememiz mümkün. Milattan sonra 300 yıllarında olası savaşlara karşı Roma İmparatorluğu tarafından çekilen surlardır. Roma’dan sonra fetih edildiği Bizanslılar, hemen ardından Türkler günümüze kadar bu surları aktif olarak kullandı. Yani buda demek oluyor ki Türklerin ve ondan önceki yüzyıllar boyunca yaşayan medeniyetlerin savaş izleri buradadır. 11. Yüzyılda artık çok büyük zarar gören kaleyi Alâeddin Keykubad restore edip kaleye kendisinin restore ettirdiğine dair kitabe koymuştur.

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Bir diğer deyişle Selçuklu Müzesi olarak’da biliniyor. 1205 yılında bu müzenin yapım çalışmalarına başlanmış ve bir yıl sonra 1206 yılında hastane hizmeti vermek için açılmıştır. Yüzyıllar boyu Kayseri’de hasta dertlilerin devası olan Gevher Nesibe Darüşşifası günümüzde Tıp Tarihi Müzesidir. Balmumundan yapılma heykelleri ile müzenin içi önceki tarihiyle aydınlatılmış. Koridorlarını karış karış gezerken Osmanlı tarihine “Darüşşifa” zamanında olduğunuzu hissedeceksiniz. Kapalı renk tonları ve eski usul havası ile ecdadımızın tıp alanında nasıl şifa verdiğini görsel olarak öğretiyor.

Mimar Sinan’ın Doğduğu Ev

Şuanın teknolojisi ile karşılaştırıldığında bile akıllara durgunluk veren Osmanlı eserlerinin sahibi Mimar Sinan Kayseri’de doğmuştur. Evini bir turistik yer haline getirip Kayseri’de önemi arttırıldı. Hayatı boyunca yaptığı eserleri okuduğunuzda bunları yapmaya bir ömür yeter mi ? Diye kendinize soruyorsunuz. Yer altında katı olan ve toplamda 3 katlı evin her yerinde Mimar Sinan’ın portreleri, tarihinde ve hayatındaki önemli bilgileri temsil eden tablolar yer alıyor. Restore edilirken hiç dokunulmayan yerleri’de anlamanız rahatlıkla mümkün. Büyük mimarın evine gidip mutlaka yaşantısını anlamalısınız. null

Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi

Her ne kadar Türklerin yönetiminde olsa’da o zamanın adil bir işleyiş vardı. Kayseri’den hemen elini eteğini çekmeyen Hristiyanlar tarafından 1402 yılında kurulmuştur. Lakin kurulduğu zamanda bile fazla kullanılmıyordu. Surp Krikov Lusavoric Ermeni Kilisesi Ağa Mındigyan’ın ölmeden önceki vasiyeti ve ölümü ile 1859 yılında restore edildi.

Kayserinin Gezilecek Diğer Turistik Yerleri

Tarihi yapılarının tamamını bitirdik sanmayın, zira bir bu kadar daha var. Biz sizlere Kayseri’ye gittiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerleri önceliğe alarak yazdık. Fakat uzun bir süre burada tatil yapacaksanız ve gezmeden duramıyorsanız Erciyes’in her karışına ayak basabilirsiniz.

Erciyes Dağı

Kayseri Erciyes, futbol takımından tutun okul isimlerine kadar girmiştir. Ağrı Dağından sonra Türkiye’nin en büyük ikinci dağı Erciyes dağıdır. 3916 metre yüksekliğe kadar uzanıyor. Yaklaşık 4 kilometre olan Erciyes Dağı, eteklerindeki karlı havası ile duvar kağıdı olur nitelikte. Şehrin merkezinden yaklaşık 1 saatte Erciyes Dağına ulaşabiliyorsunuz.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Adana ile Kayseri arasında bir konumda bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri 30 metreden 100 metreye uzanıyor. Kayseri’den 150 kilometre uzaklıktadır ve yaklaşık 3 saat içerisinde ulaşım mevcut. Engebeli arazilerden geçtiğiniz için aracınızla dikkatli gitmelisiniz.

Şehir Merkezi – Cumhuriyet Meydanı

Kayseri’ye gelmişken şehrin meydanını gezmeden olmaz. Gezeceğiniz yerlerin planını yapmaya buradan başlayabilirsiniz. Gezi rotasını şehrin merkezinden yapmanız her zaman daha iyi olacaktır.

Kayseri’de Yapılacak Şeyler

  • Meşhur yemekleri ve tarihi yapısı ile güzelliklerle dolu olan yaşam şehri Kayseri’de mutlaka meşhur mantısını yiyin.
  • Pastırmasının ve sucuğunun meşhur olduğunu bilmeyen yoktur. Aynı mantısı gibi Soğanlı Kapadokya Restoran’da yapabilirsiniz.
  • Ali Dağı Yer Altı şehrinde sanki oranın ahalisi gibi tur atın.
  • Eteklerinin soğuk ve insana huzur veren görüntüsüyle Erciyes Dağının zirvesine çıkın.

“Kayserinin Gezilecek Yerleri” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir