Anasayfa » Yazılar » Kastamonu Meşhur Yemekleri

Kastamonu Meşhur Yemekleri

Kastamonu Meşhur Yemekleri

Karadeniz Bölgesinde bulunan Kastamonu, Türkiye’nin turizm cennetlerinden biridir. Sahilleri, tarihi yerleri ve geniş kanyonları ile Kastamonu yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Hem gezilecek yerleri ile hemde mutfağı ile ünlü olan Kastamonu’nun meşhur yemekleri listemize birlikte göz atalım.

Kastamonu Yöresel Yemekleri

Sizleri hayran bıraktıracak Kastamonu, kendi ürettiği ürünleri ile mutfağında ayrı bir lezzet haline geliyor. Şehrin kültürü ve tarihi çok gelişmiş olduğundan dolayı bu özelliği mutfağına da yansımaktadır. Çok çeşitli yöresel yemeklere sahip olan şehirde damak zevkinize hitap edecek çok lezzet bulunmaktadır. Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve İnebolu kestanesi gibi bilinen ürünleri mutfakta hamarat Kastamonu kadınların elinde adeta bir sanat eseri oluyor. Sanat eserlerine dönüşen bu lezzetleri hep birlikte inceleyelim.

İnebolu Simidi

Normal bildiğimiz simitlerin aksine karlı olan İnebolu Simidi, susamsız olarak yapılır. Simit bu yöreye özgü bir lezzettir. Kastamonu’da sabah kahvaltıların vazgeçilmez bir ürünü olmuştur. İlçede bulunan her taş fırından rahatça alabileceğinizi bu lezzeti denemeden sakın ayrılmayın. Şehrinize döndüğünüzde bu lezzeti arayacaksınız.

Simit Tiridi

Yukarıda bahsettiğimiz İnebolu Simidinden yapılan lezzetli Simit Tiridi, parça parça kesilip alt kısma konulduktan sonra fırında pişirilerek ardından üzerine kemik suyu ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Bu lezzeti her restoranda bulup deneyebilirsiniz.

Patates Paçası

Meşhur Taşköprü sarımsağı ile yapılan yöresel lezzet Patates Paçası, püre haline getirilen patateslerin nişasta, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılıp fırını veriliyor. Dilerseniz ocakta da yapabilirsiniz. Gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. 

Köle Hamuru

Yapılışı biraz zahmetli olsa da harika bir lezzet olan Köle Hamuru, ocak üstünde sürekli hamurların karıştırılması yapılan bir yöresel yemektir. Yanına pekmez,ceviz ve toz şeker ile tüketebilirsiniz. Kastamonu’nun meşhur yemeklerinden biri olan bu lezzeti denemeden ayrılmayın.

Püryan Kuyu Kebabı 

Kastamonu yöresinin en meşhur kebabı olan Püryan Kuyu Kebabı, yapımı çok zahmetlidir. Tuğladan örülmüş 1.5 metrelik oluşturulan kuyuda kuzu çengelle asılarak pişirilmeye bırakılır. Daha sonradan pilavın üzerine kesilerek servis edilir. Bu yemeği et restoranlarında bulunup deneyebilirsiniz.

Banduma

Hindi etinin ve hamur işini bir arada buluşturan bir yemek olan Banduma, Kastamonu yöresine özgü bir yemektir. Yapılışı hindi etinin pişirilip hazırlanan yufkaları suya batırıp,üzerine ceviz ile hindi eti serpiştirilir. Kastamonu’nun meşhur yemeklerinden en önemli yemeğidir diyebiliriz.”

Ekşili Pilav

Mercimek ve ince bulgurun pişirilmesi, yanına soğan ve tereyağ hazırlanması sonucunda yapılan yöresel bir yemektir. İsminden de anlaşılacağı gibi hafif bir ekşi tat vardır. Ancak yemeği bir kere yediniz mi sürekli isteyeceksiniz. Yemeğin tek kötü yanı ağır ateşte pişmesidir. 

Çekme Helva

Çok yemeklerden bahsettik, şimdi sıra tatlılara geldi. Kastamonu’ya özgü olan bir tatlı olan Çekme Helva, yörenin en çok bilinen ve tüketilen tatlısıdır. Yapılışı zor olsa da yemesi bir hayli kolaydır.Ağızda dağılan yapısı ve lezzeti ile bu tatlıya bayılacaksınız. Hemen hemen şehrin her yerinde bulunup deneyebilirsiniz.

Cırık Tatlısı

Lokma tatlısı ile benzerlik gösteren Cırık Tatlısı, lokmadan farklı olarak hamur kıvamı boza gibi olduğunda yoğurulup hazırlanan bir tatlıdır. Özel günlerde yöre halkı tarafında çokça yapılır ve konu komşuya dağıtılır. Denemeniz gereken lezzetlerin arasında yer almaktadır.

İncir Dolması

Tam bir lezzet şöleni olan İncir Dolması, kuru incirlerin suda pişirilip içlerine dövülmüş ceviz içi konulup hazırlanan bir tatlıdır. Tatlıyı üzerine kaymak dökerekte servis edebilirsiniz. Geziniz sırasında mutlaka bu tatlıyı denemelisiniz. 

 Kaşık Helvası

Her ne kadar Ege yöresine ait olduğunu bilsekte Kaşık Helvası, Kastamonu’da da bir hayli meşhurdur. Un ile pudra şekerinden yapılır. Normal helvaya göre farkı da budur. Bol tereyağ ile kavrulan helvai kaşık şekline getirilerek servis edilir ve afiyet ile yenilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir