Anasayfa » Yazılar » Kariye Müzesi Gezi Rehberi

Kariye Müzesi Gezi Rehberi

Kariye Müzesi Gezi Rehberi

İstanbul’un Edirnekapı ilçesinde yer alan Kariye Müzesi, önemli müzeler arasında yer almaktadır. Müze çok önemli bir tarihi sahip olmasında dolayı yerli ve yabancı pek çok turisti kendine çekmektedir.  Günümüze gelene kadar çok birçok amaçla kullanılan Kariye Müzesi gezi rehberimiz de tarihine yakından bakalım.

Kariye Müzesi Hakkında Bilgiler

Kariye Müzesi, Doğu Roma imparatorluğu döneminde Hz.İsa için İmparator Justinianos tarafından 527-565 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Constantinus surları dışında kaldığı için kent dışı anlamına gelen Khora denilmiştir. Khora Kilisesi olarakta bilinen müze, o yıllarda önem kazanması ile birlikte önemli kişilerin gömü alanı olarak kullanılmıştır. Kilise 711-843 yılları arasındaki dönemde tahrip olmuştur. Bu dönemin sonunda Kiliseye baş rahip olarak atanan Mikhael Synkellos kiliseyi yeniden inşa etmiştir. Ancak günümüze bu dönemden sadece kilisenin alt kısmı ulaşmıştır. Uzun çalışmalar sonucunda kilisenin 5 ayrı yapım sürüce geçirdiği bulunmuştur. Çok fazla yıkılıp tekrardan inşa edilen kilise, 14.yüzyılda son kez inşa edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

Osmanlı imparatorluğunun İstanbul’u fethetmesi ile birlikte Khora Kilisesi camiye dönüştürülmüştür. Ayrıca yanında bir medrese yapılmıştır. Türklerin egemenliğinde olduğu için kilise dışındaki manastır yapıları zamanla yıkılmıştır. Kilise camiye dönüştürüldüğü dönemde mozaikler açılıp kapanabilen bir sistem sayesinde korunmuştur. Müzenin en önemli etmenleri olan mozaikler çok fazla turisti kendine çekmektedir. Her mozaiğin ayrı bir anlamı ve önemi vardır. Müzeyi ziyaretinizde sizleri kendine hayran bıraktırcaktır. Cumhuriyet döneminde 1948 yılında restorasyon çalışmaları ile müze onarılıp 1954 yılında ziyaretçilerine kapıyı açmıştır. Daha hala bile müzede çözülemeyen çok fazla detay vardır. Müzeye giderseniz mutlaka sesli rehber eşliğinde gezin. Kariye Müzesi gezi rehberimiz de nasıl ulaşım sağlanacağını ve nerede olduğuna bakalım.

Kariye Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Edirnekapı’da yer alan Kariye Müzesi, pek çok ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Ulaşım her yerden rahatça sağlanmaktadır. Metrobüs ile gidecek olanlar Edirnekapı durağında inerek müzeye yürüyerek rahatça ulaşabilirsiniz. Eğer yürümek istemiyorsanız  Suriçi’ne giden minibüslere binerek gidebilirsiniz. Tramvay ile gidecekler de Edirnekapı durağında inerek 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olduğu için rahatça gidebilirsiniz. 

Kariye Müzesi Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü açık olan Kariye Müzesi, hafta içi ve hafta sonu ziyaret saatleri aynıdır. Ziyaret saatleri dönemsel olarak değişmektedir. Saatler aşağıdaki tablodaki gibidir.

Yaz DönemindeKış Döneminde
9:00-19:009:00-16:30

Kariye Müzesi Giriş Ücreti 2023

Müze giriş ücreti herkes için aynıdır. Kariye Müzesi Giriş Ücreti : ücretsiz‘dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir