Yemyeşil obaları, yükseldikçe soğuyan yağışlı ve engebeli dağları ile Karadeniz, her ilçesinde doğal güzellikler barındırıyor. Şivesi ile günümüzü neşelendiren Lazları, her derde deva denen kaplıcaları, çetin dalgaları ile denizi bölgede bir çok farklı aktivite ve etkinliğin önünü açmakta. Karadeniz bölgesinde gezilecek yerler sizler için her ile yayılarak anlatılmıştır. Bu yazıdan sonra kendinize harikulade bir Karadeniz turu yapacak ve Karadeniz turunda mutlaka gezip görmeniz gereken yerleri kolaylıkla planlayacaksınız.
Karadeniz Bölgesinde Gezilecek Yerler Listesi
Çay tarlaları ve yemyeşil bitki örtüsü ile Karadeniz’in en popüler turistik bölgelerinin listesi.
1. Ayder Yaylası (Rize)
Listenin başına yerleşmiş olmasaydı içimiz rahat etmezdi. Rize’nin meşhur Ayder Yaylası henüz 18. Yüzyıla kadar kimsenin gelip geçmediği tekin bir yayla idi. 1940 yıllarında keşfedilen yayla, insanı kültürün doğası ile birleşmesiyle büyülüyor. Yaylanın her alanına piknik kuran turistler, Rize’deki yerli halk ve Karadeniz ile birleşen manzarasına karşı yöreye has kahvaltı ile çok keyifli anlar yaşıyorsunuz.
2. Havza (Samsun)
Tütün tarlalarının başkenti olan Samsun’da sadece bu tarlalar değil ünlü olan birde kaplıcaları var. Havza, sıcağa karşı bağışıklığı olan yerli Havzalı insanlarının yer altından gelen suyla üretilmiş kaplıcaları ile Karadeniz bölgesine şifa dağıtıyor. Havza’nın kaplıcalarına yakın olan Atatürk anıtının çevresinde bir ev kiralayıp her imkanından faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda buraya geldiğinizde lokum kıvamında meşhur pidesini’de mideye indirmeyi unutmayın.
3. Abant Gölü (Bolu)
Mutfağın şehri Bolu’da adeta saklı bir cennet olan Abant Gölü ise Karadeniz’in en güzel yerleri arasında. Ayrıca sadece Abant değil, yakınındaki her biri farklı özellikte olan Yedi Gölleri’de unutmayalım. Bolu’ya geldiğinizde Karadeniz turu sırasında mutlaka gezilecek yerler listesine ekleyin.
4. Boztepe (Trabzon)
Bütün Trabzon’u tepeden göreceğiniz Pierreloti alanında tesislerde konaklayabilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde bembeyaza bürünen atmosferini akşamüstü battaniyeye sarılı bir şekilde ailenizle izlemek güzel bir duygu.
5. Safranbolu (Kastamonu)
Biraz da tarih görelim öyle değil mi ? Manzara konusunda bölgedeki diğerlerinden biraz aşağı kalsa’da tarihiyle yukarı çıkıyor. Safranbolu evlerini ve terk edildiğinden beri el değmemiş Yörük Köyü sokaklarında gezerken sizi Karadeniz’in köklü geçmişine götürecek.
6. Ordu’nun Dereleri (Ordu)
Uğruna türküler söylenen, ağıtlar yakılan derelerinde yıkanmak, suyun gidiş yönüne doğru yol alan balıklarını izlemekte Karadeniz’in bir parçasıdır. Derelerin yamacında kurulup ailenizle bir güzel piknik yapın.
7. Atatepe (Artvin)
Artvin’in yüksek dağlarının ardında olabildiğinin en yükseklerine kurulmuş Atatürk heykeline ayrılan yerdir. Burada uzaktan puslu görünen dağların eteklerine kadar seyredebiliyorsunuz. Şehrin manzarası, kalbi resmen burada yatıyor.
8. Amasya Kalesi (Amasya)
Şehrin merkez kısmında olan kale, Amasya’ya yükseklerden bakmak için en ideal yerdir. Gezilecek çok yeri olmasa’da bu kaleye climbing yaparak çıkıp manzarayı izleyebilirsiniz.
9. Gölyanı Yaylası (Giresun)
Fındıkların ülkemizin dört bir yanına yayıldığı şehir Giresun’un yaylalarında şirin kasabalar bulunmaktadır. Onlardan biri’de Gölyanı yaylasıdır. Gerçekten yaylalarında çizgi filmlerdeki Heidi gibi koşup evleri ziyaret edesi geliyor insanın.
10. Boğazkale (Çorum)
Çorum’un hem arkeolojik kazılarda ortaya çıkan tarihi antik kenti, hemde bu antik kentin doğayla birleşmesi burayı dayanılmaz bir yer yapıyor. 12. Yüzyıl’dan beri insanlık tarihi süre gelmiş Boğazkale’de güneşin yeşilliklere yüzünü çevirdiği yeri sizde görün.
11. Ballıca Mağarası (Tokat)
Sarkıtlarının bal renginde olması nedeniyle ismini alan mağara içinde altın sarısı bir atmosfer barındırıyor. Ayrıca Tokat’ın tabiatındaki en gözde yerdir. Buraya girdikten sonra oldukça temkinli davranmak zorundasınız. Belediyenin doğru verdiği karar ile Ballıca Mağarası içinde doğanın kendi oluşturduğu sarkıtlara ve güzelliklere zarar vermek yasaktır.
12. Hamsiköy (Trabzon)
Karadeniz bölgesinin kültürünü, iklimini, atmosferini ve insanlarını görmek istiyorsanız başka bir yer aramanıza gerek yok. Burada bir otel kiralayın ve biraz zaman geçirin.
13. Santa Harabeleri (Gümüşhane)
1800 yıllarında Osmanlı imparatorluğunun çöküş zamanlarında inşa edilen Santa, savaşlar görüp harabeye dönmüştür. Lakin o kadar güzel bir bölgeye kurulmuş ki bu harabeler arasından yeşilin en güzel tonu karşımıza çıkıyor. Harap olmuş evlerin cam arasından seyre dalacağınız oksijen kokan Gümüşhane, turda listeye eklemeniz gereken diğer ilimizdir.