Anasayfa » Yazılar » Kapalı Çarşı Gezme Taktikleri ve En İyi Rehberi !

Kapalı Çarşı Gezme Taktikleri ve En İyi Rehberi !

Kapalı Çarşı Gezme Taktikleri ve En İyi Rehberi !

Büyük metropol şehrin yüzyıllardır en önemli ticaret yerlerinden birisi Kapalı Çarşı’dır. İstanbul’un deniz kıyısına yakın Beyazıt’ta yer alan bu önemli ticaret yeri son dönemlerde turistler tarafından inanılmaz bir ilgi görmektedir. Kapalı Çarşı, içerisindeki güzellikler arasında rahatlıkla kaybolabileceğiniz bir labirent gibi tasarlanmıştır. Günümüz teknolojisi sayesinde ışıklandırmalar ve dükkan sahiplerine sorduğunuzda yolunuzu rahatlıkla bulabiliyor olsanız’da sormazsanız kaybolma ihtimaliniz çok yüksektir. Fatih Sultan Mehmed Han zamanında kurulan çarşının tamamen üstü kapalı bir ticaret hanı olmasıyla İstanbul’un bu zamanlarında ticaretin merkezi olmasa’da hala hatırı sayılır bir payı vardır.

Kapalı Çarşı İçindekiler

Kapalı Çarşı ilk başta tüm kategorideki dükkanların bulunduğu bir yerdir. 64 adet sokağının her birinde farklı ticaret dükkanları bulunmaktadır. Beyazıt tarafından girdiğinizde ilk karşınıza çıkan altın ve gümüşçü dükkanları olmaktadır. Bu kuyumcular ülkemizin meşhur altın bozdurma yerleri olarak bilinir. Evhamlı havasıyla eskileri anımsatan bir ambiansa sahiptir. Kendinizi Osmanlı halkından birisi olarak hissetmeniz içten bile değildir. Biraz daha alt sokakların ara yollarına girdiğinizde içinize sinen kahve kokusuyla karşılaşırsınız. Arkadaşınıza 40 yıl hatır kitleyebileceğiniz kahve mekanlarında Kapalı Çarşının havasına kapılmışken Türk kahvesi içmek ayrı bir keyifli oluyor. Aynı zamanda bu mekanların hemen yanında bilerek yerleştirilmiş gibi eski çömlekçi ve eskici dükkanları’da bulunmaktadır. İnanılmaz bir tatlılığa sahip dükkanların içinde tahta, taş, özel maden oymaları, tesbihler, bir çok dini ve Osmanlı’dan esinlenme sanatsal figürleri görebilirsiniz. Fakat artık günümüzde Kapalı Çarşı’nın en büyük özelliği, turistleri kendisine çekmesindeki odağı deri giyimdir. Burada dünyaca ünlü markaların kendi orijinal ürünlerinden neredeyse daha kaliteli ürünlerini bazı yerlerde %100 gerçek deri halini bulabilirsiniz. Fiyat arttıkça ürünün kalitesi ve deri oranı’da artmaktadır.

Kuyumcuları

Kuyumcular hemen hemen her sokakta olsa’da Beyazıt girişindeki sokak tamamen kuyumcu sokağıdır. Altın alırken yada döviz bozdururken kesinlikle bütün dükkanları deneyin ve çarşının içini tamamen gezin. Bu çarşının içinde herkes farklı fiyat verir. Bir yerde gördüğünüz ürünü 500 Türk Lirasına alabilirken diğer yerde 3500 Türk Lirasına satın alabilirsiniz. Gümüşistan adını verdikleri sadece gümüşçü dükkanlarının olduğu bir yer dahi vardır.

Hediyelik Eşya Dükkanları

Burayı gezerken ruhunuzu dinlendirecek dükkan türleridir. Aynı zamanda tatil için geldiyseniz ailenize yada sevdiğinize götürebileceğiniz bir çok hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Herkesin ilgisini çeken el yapımı oymalar ve tespih türleri başlıca rağbet gören ürünler arasındadır. Genellikle bu dükkanlar ara sokaklarda bulunurlar.

Deri İmitasyon Dükkanları

Makalemin altında’da yazdığım gibi, burada deri imitasyonu kalitesi hat safhadadır. Bazı yerlerde İnstagram’da gördüğünüz 80 TL’ye iki çift ayakkabı satan sayfalardan bahsetmiyorum. Onlardan’da var fakat baktığınızda direkt olarak anlıyorsunuz.

Kapalı Çarşı Haritası

Kaybolmamak için birebirdir. Aslında haritaya bakarak’da nereden yol bulabileceğinizi öngörmek biraz zor olabilir. Kapalı Çarşı içinde kaybolmamak için doğru yöntem dükkandakilere yani oranın yerli sakinlerine sormaktır.

Kapalı Çarşı Ziyaret Saatleri

Sabah erken saatlerde açılmasının yanı sıra geleneği asla bozmayıp akşamda erken saatlerde kapanmaktadır. Sabah 08:30 saatinde Kapalı Çarşı açılmaktadır. Kapalı Çarşı saat 19:00’da ise ziyarete kapanıyor. Gelenler genellikle öğlen ve ikindi vaktinde ziyaret ettiği için saat 16:00 gibi en yoğun saatlerini yaşamaktadır.

Kapalı Çarşı Nerede ?

Kapalı Çarşı, İstanbul üniversitesine çok yakında ve Beyazıt semtinde bulunmaktadır. Konum olarak Eminönü ve Fatih olmak üzere iki ilçeye’de çok yakındır. Fatih ilçesine bağlı olmasına rağmen uzunluğu dolayısıyla bir çok semtin içinden geçer. İsterseniz İstanbul Üniversitesinin yakınlarındaki girişten, isterseniz’de sahil tarafındaki kapıdan giriş yapabiliyorsunuz. Tercih olarak büyük kapı olan İstanbul Üniversitesi tarafındaki kapı çokça tercih edilmektedir. Aynı zamanda bu üniversitenin hemen doğusunda 3 dakikalık mesafede bir çarşı daha bulunmaktadır.

Nasıl Gidilir ?

Buraya gitmenin en kolay ulaşım yolu kesinlikle tramvay kullanarak gitmektir. Hem trafik derdini çekmezsiniz hemde kısa yoldan çok daha hızlı bir şekilde hedefinize ulaşırsınız. Taksim yönünden, Eminönü yönünden yada İstanbul’un herhangi bir ilçesinden en yakın tramvay durağına bağlanıp Beyazıt durağında iniyorsunuz. İndikten sonra önünüzü tramvay durağına verip dönercilerin bulunduğu yere yani karşıya geçip sola dönün ve ardından yürümeye devam edin. Maksimum 50 metre yürüdükten sonra bir büfe ve sağa gidiş göreceksiniz, sağa başınızı çevirdiğinizde direkt olarak Kapalı Çarşının büyük Beyazıt girişi karşınızda olacak.

Kapalı Çarşı’dan Ne Alınır ?

Her Türk vatandaşı gibi sizinde bunu kendinize sorduğunuzu ve kandırılmak istemediğinizi bildiğim için bu başlığı açtım. Kapalı Çarşı’da ne meşhur ? ve buradan ne alınmalı ? Diye sorularınızı duyar gibiyim. 20 Yıllık İstanbul serüvenimde en çok gittiğim yer burasıydı diyebilirim. Burada kandırılmamak için gerçekten zeki olmanız gerekiyor, çünkü her gün binlerce turistin akınına uğrayan yer gerçek anlamda pazarlama konusunda çok gelişmiş durumdadır. Pırlanta almadan önce bir daha düşünün derim. Burada altın, pırlanta ve gümüş tarzı pahalı şeylerden uzak durmanız her zaman için iyi olacaktır. Sebebi ise turist akını olduğu için insanlar yüksek fiyattan ürünlerini satışa koysalar’da oluk oluk satmaktadır. Buradan peki ne alalım Emin ? Diyorsanız kesinlikle ünlü markaların çakma deri ürünlerini alabilirsiniz. Yalnız %100 deri olduğunu ve satıcının sizi kandırmadığını anlamanız için biraz bilgili olmanız lazım. Gerçekten çok kaliteli ürünler satanlar var ama turistleri çakmakla ayakkabıyı yakıp gerçek deri diye kandıranlar’da var. Kapalı Çarşı’da FBI ve CIA tarafından aranan, kendi fabrikasında gerçek deri ile ünlü markaların ürünlerini orijinalinden çok daha sağlamını ve kalitelisini yapan birinin olduğunu biliyor muydunuz ? İşte size hayat kurtarıcı tavsiyem buradan giyime odaklanmanız’dır. Yada bir diğer tercih ise burada dini sanat eserlerini, tesbihleri, her yerden bulamayacağınız eski usul eşyaları alabilirsiniz. Aynı zamanda Çanta ve Ayakkabı ilk tercihiniz olmalı.

Kapalı Çarşı Çakma (İmitasyon) Çanta ve Ayakkabı

Burada gerçek deri ayakkabı ve çanta alabilirsiniz. Gerçek anlamda dünyanın öbür ucundan Türkiye’ye gelip imitasyon Gucci, Prada, Louis Vuitton alan turistler oldukça çoğunluktadır. İnanılmaz bir kalitede ürettikleri için Türkler bu işin ustası olmuş diyebiliriz. Lakin ayakkabıyı ve çantayı alırken gerçek deri olduğunu anlamanız için çakmakla yakmalarına ve yanmamasına inanmayın. Bu onların yaptığı bir illüzyondur. Gerçek deri olduğunu anlamanız için çok kaliteli dükkanlardan köşe bucak yerde olmayan ve çarşıda kendisini kanıtlamış meşhur yerlerden almalısınız. Gerçek deri ayakkabı veya çanta en az 300 TL’den başlamaktadır ! 500 TL olanlar yarı deri, 800 – 1500 TL arasındakiler ise neredeyse tamamen deridir. 300 – 500 TL arasındakiler ise genellikle sadece belli başlı yerleri deri oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir