Anasayfa » Yazılar » KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER

KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER

kapadokya' da yapılacak en iyi aktiviteler

1.Balon turu

KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER arasında ilk sırada bütçenize uygunsa Kapadokya’da balon turuna katılmak gelir.190-250 Euro arasında değişen ücretler ödeyerek binebileceğiniz balonlar, Türk Lirasının son yıllarda değer kaybetmesi nedeniyle oldukça maliyetli bir aktivite halini almıştır. Balon turunda en az 100-150 balonla aynı anda havalanıyorsunuz. Balon yükseldikçe siz de dağları, vadileri ile büyüleyen Kapadokya manzarasına, yüksek bir noktadan bakmanın tadını çıkarıyorsunuz. KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELERi at turu ve ATV turu ile çeşitlendirebilirsiniz.

Balona binmeye karar verdiğinizde, hangi firmayı seçerseniz seçin, bineceğiniz günden önce rezervasyon yaptırmanız gerekir. Uçuş yapacağınız günkü program, aşağı yukarı her şirket için aynıdır. Şirketlerin servisleri sizi kaldığınız otelden alarak ofislerine götürür. Burada kahvaltınızı yaparsınız. Uçuş onayı verildikten sonra balonların kalkacağı alana araçlarla gidilir. Uçuş öncesi bilgilendirme yapıldıktan sonra balonlar hazırlanır ve sepetlere binilir. Kemerleriniz bağlanarak gerekli güvenlik sağlandıktan sonra uçuşa geçilir. İndiğiniz zaman şampanya ve atıştırmalık bir şeyler ikram edilir. Alkol kullanmıyorsanız, alkolsüz şampanya açarak size özel ikram yapılır. Şirketler tarafından katılım belgeleriniz verildikten sonra sizi araçlarla otelinize bırakırlar.

2.Gündoğumunda Balonları İzleme

“Kapadokya’ya mı geldiniz?” o zaman en az bir kere gün doğumundan önce kalkarak manzaranın tadını çıkarmalısınız. Kapadokya’ya gelip de gün doğumunda, en az 100 – 150 sıcak hava balonunun aynı anda havalanışını izlemeden dönerseniz olmaz. Balonlar, birçok otelin yakınından geçer. Otelinizin konumu buna uygunsa direkt otelinizden seyredebilir ya da Güvercinlik Vadisi, Kızıl Çukur Vadisi, Uçhisar Kalesi, Aşıklar Tepesi’nden  balonları izleyebilirsiniz. Hava şartlarının uygun olması durumunda, gün içerisinde de balon uçuşları yapılabilir. Elbette o balonlardan birinin içinde siz de varken gün doğumu çok daha efsane bir deneyim olur ama balona binseniz de binmeseniz de bir sabah uyanıp görüş açısı güzel tepelerden birine çıkıp balonları mutlaka izleyin.

3.Atlı Safari

Persçe “Güzel Atlar Diyarı” anlamına gelen Kapadokya’da yapılacak en güzel şeylerden birisi at sırtında bir gezintiye çıkmaktır. Atlı safari düzenleyen çok sayıda yer var. Kapadokya’da; günlük veya birkaç günlük atlı turlar, atlı dolunay turları düzenlenir. Günlük turlarda Kızılçukur Vadisi, Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Bağlıdere ve Kılıçlar Vadisi gibi en ikonik yer şekillerinin görüldüğü vadiler gezilir.

4.ATV Safari

Kapadokya vadilerini; trekking, hiking, flora yürüyüşü, at turu, atv safari, jeep safari, bisiklet turu yaparak gezebilirsiniz. Bunun yanı sıra vadilerde kamp yapmak, Kapadokya’nın büyük resmini görmenizi sağlayacak ve tatilinizi daha anlamlı kılacak etkinliklerdir. Trekking, hiking, bisiklet turu, kamp ve jeep safari için Kadost ATV safari turlarını tercih edebilirsiniz. Hem bölge hakkında bilgiye sahip hem de ATV konusunda kendini geliştirmiş bilinçli kişilerle turlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aynı vadilere farklı yollardan gidebilir ve her defasında farklı güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

5.Kapadokya’ya Gelirken Ne Getirmeli ve Bazı Tüyolar

Safariye çıkmak isteyenlere birkaç tüyo verelim:

  • Vadilere gittiğinizde yanınıza mutlaka su alın. Dönüşünüzün akşam geç saatlerde olma ihtimalini göz önüne alarak yanınızda tepe lambası bulundurun.
  • Trekking ve hiking için bileklerinizi kavrayan rahat ayakkabıları tercih edin.
  • ATV safaride açık renkli ayakkabılar giymeyin, iklim ve hava durumuna bağlı olmakla birlikte çamur olabiliyor. Kıyafetlerinizi buna uygun seçin. Elleriniz uzun süre açıkta kalacağı için yanınızda eldiven bulundurun. Tozlardan korunmak için boyunluk kullanın.
  • Gün doğumunda yapacağınız etkinlikler için yanınıza mutlaka uzun kollu kıyafetler alın.

5.Otantik Bir Akşam Yemeği Yiyin

Akşam; otantik kaya restoranlarda akşam yemeği yemek, Kapadokya’nın olmazsa olmazlarındandır. Yabancı guruplar tarafından çok fazla talep olduğundan müsait yer bulamama ihtimaline karşı her yere mutlaka rezervasyon yaptırarak gidin.  Aklınıza yatan bir mekana mutlaka gidin ve Kapadokya yöresel yemekleri olan tandır, testi kebabı, saç tava, düğün çorbası, bulgur çorbası, çömlekte kuru fasulye, çömlekte nohut ve yaprak sarma arasından menüde bulabildiklerinizi yemeden dönmeyin.

6.Güvercinlik Vadisi’nde Doğa Yürüyüşü Yapın

 Güvercinlik Vadisi, Kapadokya’da doğa yürüyüşü yapabileceğiniz en ideal noktalardan biridir. Bunun nedeni hâlihazırda düzenlenmiş bir yürüyüş parkuru ve kırmızı ile işaretlenmiş yönlendirme tabelaları olmasıdır. Böylece hiçbir tura bağımlı olmadan tek başınıza bile bu yönlendirmeleri takip ederek burada doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Parkurun girişi, Uçhisar ve Göreme arasındaki yolda kalır ve yaklaşık 4 kilometre / 2 saat kadar sürer.

7.Avanos’ta Ücretsiz Çömlek Yapım Atölyesine Katılın

 KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER arasında çömlek yapım atölyelerine katılmak da vardır. Kızılırmak Nehri’nin her iki yakasına kurulmuş olan Avanos, seramik atölyelerinin yoğun olarak bulunduğu bir yerdir. Burada toprak şekillendirilerek kap kaçak elde edilir. Hititler ’den itibaren günümüze kadar devam eden çömlek yapımı, bölgenin en önemli kültürel değeridir. Çömlek yapılırken Avanos’un dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar, elenip yoğrularak çamur haline getirilir. Çark adı verilen tezgâh üzerinde çamur şekillendirilir. İşlik atölyelerinde yapılan çanaklar, önce güneşte daha sonra gölgede kurutulur. Saman ve talaşla yakılan fırında, 800-1200 derecede pişirilir.

8.Şarap Tadımlarına Katılın

Bölge aslında Orta Anadolu’nun şarapçılık dendiğinde ilk akla gelen üzüm cennetidir. Emir üzümleriyle üretilen beyaz şaraplarının namı ise sınırları aşıp dünyada tanınmıştır. Hititlerden bu yana ekilen bağlar, üzümlerinin kalitesini ise bölgenin tüflü toprağına borçludur. Tüflü toprak hem asmaların iyi üzüm vermesini ve haşerelerden korunmasını hem de kolay oyularak mahzen oluşmasını sağlıyor. Kayalara oyulmuş mahzenler, yaz kış sabit ısılarıyla şaraba kaliteli bir olgunluk katar. Nevşehir civarında irili ufaklı birçok şarap üreticisi bulunmasına rağmen Ürgüp Turasan ile Uçhisar Kocabağ şarapçılık, Kapadokya’nın en eski ve en ünlü şarap üreticilerindendir. Kapadokya’da yapılacak 10 şeyden biri olan şarap tadımını yapmak; bol ödüllü şarap çeşitlerini denemek ve satın almak için bu firmalara uğramalısınız.

9.Yeraltı Şehirlerini Gezin

KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER konusunda araştırma yaparken atlamamanız gereken aktivitelerden biri yeraltı şehirlerini gezmektir. Bu şehirlerin derinlerinde neler mi var? Şehirler, Mısır Piramitleri gibi gizemli ve müthiş bir mühendislik zekâsıyla, matematik kullanılarak yapılmıştır. Öyle derin ki en derinlerine halen inilmemiş, sadece kaç metre olduğu konusunda uzmanlar tarafından tahmin yürütülmüştür. Yerin onlarca metre altında uzun süre çıkmadan binlerce insanın ve hayvanın nefes alabileceği kılcal hava kanallarıyla donatılmıştır. Kapıları, kime neye karşı olduğunu henüz bilmediğimiz kocaman değirmen taşlarıyla kapatılmış ve korunma tedbirleri hayret uyandırıcıdır. 

Kapadokya’da şu an bilinen 36 yeraltı şehri var. Bunlardan en büyüğü, tarihi M.Ö. 3000’lere dayanan Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehridir. Kapadokya’da yapılacaklar arasında Kaymaklı ve Derinkuyu’yu önerdiğimiz kadar Özkonak, Tatlarin, Mazı, Özlüce, Gaziemir yeraltı şehirlerini de gezmenizi öneriyoruz. Savaşlardan kaçan halkın güneş ışığına hasretini ancak yeraltı şehirlerini gezerken hissedecek, çömelerek yürürken o zamanlarda yaşamadığınıza şükredeceksiniz. Rize Kalkışlı Turlar

10.Kapadokya mutfağının lezzetlerini keşfedin.

KAPADOKYA’DA YAPILACAK EN İYİ AKTİVİTELER konusunda plan yaparken yörenin mutfağını göz ardı etmek olmaz. İç Anadolu mutfağının özünden nasiplenmiş, yöre insanının hüneriyle lezzetlenmiş yemeklerin yanında dünya mutfağından bir yelpaze de bulabilirsiniz. Yörenin kendine has tatlarını arıyorsanız, birkaç özel lezzet var ki mutlaka denemelisiniz. Testi kebabı her ne kadar yöreye dışarıdan giren bir lezzet olsa da pişmesi, sunumu tamamen Kapadokya’ya özeldir. Masanızda kırılan testiden çıkan koku, büyüleyici bir niteliktedir. Tandırı, çömleği özel pişirme yöntemleriyle oldukça zahmetli bir yemektir. Etleri uzun zamanda piştiği için oldukça lezzetlidir. Kuru fasulye gibi çok bilinen bir yemeği de Kapadokya farkıyla yiyebilirsiniz. Kebaplarının yanında ayva dolması, dıvıl, kömbe, sızgıt gibi şehir hayatına sızmamış yemeklerin tadına da mutlaka bakmalısınız. Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın