Anasayfa » Yazılar » İzmir Gezilecek Yerler

İzmir Gezilecek Yerler

izmir gezilecek yerler

Ülkemizin bulunduğu konum itibari ile en güzel yerlerde bulunan İzmir, Ege Bölgesinin en gözde şehirlerinden biridir. Verimli toprakları, tarihi ve kültürel mekanları ile tatil için oldukça ideal bir şehirdir. İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci şehri olan İzmir,sıcak kanlı insanları kendine has lezzetleri ile hoşgörülü bir kent olarak bilinmektedir. 

İzmir tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için içerisinde pek çok tarihi eser barındırmaktadır. 8.500 yıllık tarihi ile Frigya İonia, Lydia, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyetler burada yaşamıştır.Bulunduğu konum , hem denize yakın olması hem de verimli toprakları nedeniyle tarihte birçok medeniyet burası için savaş vermiştir.

Uzun yıllardır liman kenti olarak geçen İzmir,yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bir hayli çekmektedir. Ege Bölgesinin en güzel şehri sizleri bekliyor.

İzmir Gezilecek Yerler Listesi

Tarih boyunca önemli bir yere sahip olması ile birlikte gezilecek pek çok tarihi ve doğal güzellikleri bulunması nedeniyle hem tatil hem de kültür turizmi için oldukça uygun bir yerdir. Liman kenti olması ile birlikte ticaret merkezi olarak da anılan şehir, Akdeniz ülkeleri ve Ege ülkeleri arasında ürün ve yolcu taşımacılığı yapmışlardır. Her ülkeden birçok kişi buraya uğradığı içi şehrin kültürü de oldukça çeşitlidir. Çarşılardan, Saat Kulesine,Antik Kentlerden, Arkeolojik Müzesine kadar gezilecek birçok yeri bulunan İzmir Gezilecek Yerlerine yakından bakalım.

Konak Meydanı

İzmir’İn en hareketli ve canlı meydanlarından olan Konak Meydanı, içerisinde birçok önemli yerler barındırmaktadır. İzmir’in simgesi olan Saat Kulesinden Camiye kadar hepsi buradan yer almaktadır. Turistlerinde oldukça yoğun ilgisi olan bu meydanda harika fotoğraflar çekilip,güvercinleri besleyebilirsiniz.

Konak Yalı Cami

İzmir Konak Cami olarak bilinen Yalı Cami, Konak Meydanı ile özdeşleşmiş bir yapıdır. 1700’lü yıllarında inşa edildiği bilinen cami kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Günümüze kadar dayanan yapının ne yazık ki külliyesi günümüze kadar kalmamış ve yıkılmıştır. Cami hemen Saat kulesinin yanında yer almaktadır. Şehrin merkezinde olduğu için rahatça ulaşılabilir.

İzmir Saat Kulesi

Yukarıda da bahsettiğim gibi Konak Meydanında bulunan Saat Kulesi İzmir şehrin simgesi haline gelmiş bir yapıdır. İzmir’e ilk gelenlerin ilk durağı olan Saat Kulesi,en önemli tarihi yerlerden biridir. İzmir’de yaşayanların buluşma yeri olarak da bilinen bu yer yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. 

 İzmir Saat Kulesi Padişah Abdülhamit’in tahta çıkmasının 25. yıl olması sebebiyle 1901 yılında inşa edilmiştir. Fransız mimar tarafından tasarlanan kule 25 metre yüksekliğindedir. Çevresinde dört adete çeşmesi ve taş işçilikteki ince detaylar ve mimari yapısı ile saat kulesini önemli bir gezi durağı yapmaktadır. 

Tarihi Asansör

Konak ilçesi sınırlarında yer alan Tarihi Asansör, Karataş semtinde bulunan tarihi bir binadır. Asansör  1907’de Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından 58 metrelik kot farkını aşmak ve 155 basamaklı merdiveni çıkmamak için inşa edilmiştir. Ancak günümüzde bu amacın dışında dinlenme ve eğlence yeri olarak kullanılmaktadır. Burada kulenin en tepesinden İzmir’İn harika manzarasını seyredebilir ve burada dinlenebilirsiniz. 

Kemeraltı Çarşısı

İzmir’İn eski tarihi yaşatan ve kültürünü yansıtan önemli alışveriş merkezlerinden olan Kemeraltı Çarşısı her dönem kalabalık olması ile birlikte İzmir’in önemli yerlerinden biridir.  Kurulduğu ilk zamanlarda sadece bir sokak boyu hizmet veren çarşı Mevlevi Sokağı olarak bilinmekteydi. Daha sonradan 17. yüzyılda burası genişletilip günümüzde ki halini almıştır. Sevdiklerinize ve ailenize çok güzel hediyelik eşyalar bulabileceğiniz çarşıda gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Kadifekale

Modern yerleşim yerlerin arasında bulunan antik bir yapı olan Kadifekale, Büyük İskender’in bir ağacın altında uyuduğunun söylendiği yerdir. Osmanlı zamanından önce Yunanlıların elindeyken bu kaleye Pagos ismi verilmişti. Kalenin inşaatı MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender’in emriyle Generali Lysimachos tarafından yapılmıştır. Rivayete göre Büyük İskender burada uykuya daldığı zaman rüyasında  gördüğü iki koruyucu ruhlar,kendisinden yeni İzmir  kentini uyuduğu tepenin üzerinde kurulmasını talep eder. Bulunduğu konum itibari ile burada kurulan şehir herkes tarafından istediği için tarih boyunca birçok savaşa tanıklık etmiştir.

Kale kıyı şeridine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.Şehrin manzarasını rahatça izleyebileceğiniz bu yerde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir’in Tepecik ilçesinde yer alan Arkeolojik Müzesi içerisinde Efes Bergama, Teos, Smyrna ve Milet gibi antik kentlerde çıkan kazılarda bulunan eserler burada yer almaktadır. İzmir tarihine ışık tutan müze,1927 yılında Asarı Atika ismiyle açılmıştır.Daha sonradan 1951 yılında Kültürpark’daki binaya taşınmıştır. En sonrasında günümüzde bulunduğu konuma 1981 yılında Konak’taki modern binasına taşınmıştır. 

Müze üç katlı olması ile birlikte arkeolojik ve etnografik olarak iki bölümü bulunmaktadır. Arkeoloji bölümünde antik kent içerisinde çıkan bronz heykeller bulunmaktadır. Etnografik bölümünde ise altın sikkelerden ,gümüş,bronz eşyalardan ve 3000 yıllık seramikler bulunmaktadır. Müze kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden biridir.

Efes Antik Kenti

İzmir şehrinin en önemli yerlerinden olan Efes Antik Kenti, Dünya çapında da oldukça büyük bir üne sahiptir. Roma ve Bizans döneminde büyük izler taşıyan antik kent tam olarak günümüze kadar ulaşamasa da olan kalıntıları ile Roma ve Bizans hakkında bizlere pek çok bilgi vermektedir. Bilim ve sanat anlamında da oldukça önemli izler taşıyan kent içerisinde dev bir açık hava tiyatrosu, çarşı, caddeler, kütüphane, mezarlar ve farklı yapılar yer almaktadır.  Daha detaylı olarak incelediğimiz Efes Antik Kenti buradan ulaşıp çok daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Agora Ören Yeri

İzmir sınırları içerisinde bir çok ören yerinden biri olan Agora Ören Yeri,İyonyalılar tarafından kurulmuştur. M.S 178 yılında  büyük depremden sonra Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından pazar yeri olarak kurulmuştur. Ören yerin ismi çarşı, pazar yeri anlamında gelmektedir. 

Burası 1927 yılında keşfedildikten sonra mermer sütunları çıkarılması ile birlikte ziyaretçi akınına uğramıştır. İçerisinde çıkarılan pek çok eserde Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. Burayı ziyaret ettikten soran çoğu tarihi eseri müzede görebilirsiniz.

İzmir Kordon Boyu

En ünlü sahillerinden olan Kordon, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp İzmir Limanı’na kadar uzanmaktadır. Masmavi deniz manzarası ile yol boyunca burada yürüyüş ve bisiklet sürebilirsiniz. Ayrıca gün batımını da burada izleyebilirsiniz. Yaz ayının gelmesi ile birlikte oldukça hareketlenen Kordon Boyu, çimlere yayılabilir yada çevresinde bulunan kafelerde oturabilirsiniz.İzmir ruhunu çok güzel yansıtan Kordon gençlerinde yoğun olduğu yerlerden biridir. Ailecek ve arkadaşlarınız ile burada dört mevsimde gezip güzel saatler geçirebilirsiniz.

Radyo ve Demokrasi Müzesi

Konak sınırları içerisinde bulunan Radyo ve Demokrasi Müzesi, İzmir Fuarı içinde yer alır. Avrupa’nın en iyi siyasi ve tarihi müzeler kategorisinde 16. sırada yer almaktadır. İki bölümde oluşan müzenin bir bölümünde pek çok radyo sergilenmektedir. En eski radyolardan günümüzde radyolara kadar bir çoğu burada bulunmaktadır. Diğer bölümde ise Karanlık ve baskıcı darbe yıllarına ait ses kayıtlarından kullanılan aletlere kadar hepsi burada sergilenmektedir. İnteraktif olan müze içerisnde pek çok aktivite yapabilirsiniz. 

Pazar ve Pazatesi günleri haricinde her gün ziyaret edebileceğiniz müze, 09:00 ile 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Nostalji yaşayabileceğiniz bu müzeye uğramadan İzmir’den ayrılmayın. 

St. Polycarp Kilisesi

Bir çok medeniyete,ırka ve dine ev sahipliği yapan İzmir şehrinde çok fazla kilise ve farklı dini mekanlar bulunmaktadır. En önemli kiliselerinden olan St. Polycarp Kilisesi, Sultan Süleyman döneminde Fransa Kralı 13. Louis izin vermesi ile birlikte 1625 yılında yapılmıştır. Kilise Hristiyanlık dinine mensup ve dini yaymaya çalıştığı için öldürülen Polikarp için inşa edilmiştir. Yakılarak öldürülen Aziz Polikarp’ın bu trajik sonu unutulmaması için bu kilisede çokça anılmaktadır.  İzmir’İn en eski kiliselerinden olan St. Polycarp Kilisesi Pazar günleri hariç her gün 15:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir