Anasayfa » Yazılar » İstanbul’un Simgelerinden olan: Kız Kulesi

İstanbul’un Simgelerinden olan: Kız Kulesi

İstanbul denilince akıllara ilk gelen tarihi yapılardan ve simgelerinden olan Kız Kulesi, İstanbul’un mimarisini yansıtan en güzel yapılardan birdir.Denizin ortasında bulunan kule İstanbul’un bir çok yerinden görünmektedir. Ayrıca harika mimarisi ve manzarası ile de bir çok filme konu olmuştur. Marmara Denizin küçük bir ada üzerinden inşa edilen Kız Kulesi, 5 kattan oluşup yaklaşık 18 metre yüksekliğindedir. Üsküdar’a bağlı olan Kız Kulesi, tarihi Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Bizans döneminde gümrük istasyonu olarak kullanılan kule, o dönemde ismi Atina Kralı Chares’in eşi olan Damalis adı ile bilinmekteydi. Daha sonradan Osmanlı egemenliğine geçince ismi değişmiştir ve Kule bir çok amaçla kullanılmaya başlamıştır. Ancak kule hiç bir zaman amacı olan gemilere yol göstermek için kullanılmamıştır.

Zaman içerisinde bir çok yangın ve deprem atlatan Kız Kulesi  II. Mahmud döneminde orijinalliği bozulmadan restore edilmiştir ve günümüze kadar tahrip olmadan gelmiştir. 

Kız Kulesi Efsaneleri

İstanbul’Un simgesi olan Kız Kulesi’nin bir çok hikayesi ve efsaneleri vardır. Bu kadar çok efsanesinin olmasının nedeni de insanların kolayca ulaşabildikleri bir yer olamadığı için herkes kafasına göre bir hikaye uydurmuştur.En çok kabul görenleri sizler için derledik.

Rivayete göre Bizans imparatorunun bir kızı olmuş.İmparator doğuma çok sevindiği için o günü adeta bayram ilan etmiştir. Ancak imparatorun bu mutluluğu çok kısa sürmüştür. Çünkü kain bir yaşlı kadın hükümdarına kızının 18 yaşına bastığında bir yılan tarafından ısırılacağını söylemiştir. Bu haber üstüne İmparator kızını korumak için yılanların ulaşamayacağı bir yerde yani denizin ortasında bir kule yaptırılması için emir vermiştir. Daha sonradan kızını güvenli bir şekilde kalmasını sağlamak için bu kulede tutmuştur. Ancak kehanet prensesin peşini bırakmamıştır. Prensese her zaman sepette yemekler gelmektedir.Yılanların ulaşamayacağını düşünerek deniz ortasına kule inşa eden İmparatorun aklına kuleye prenses için sepet içerisinde getirilen yemekler gelmemiştir. Hizmetlilerden biri Prensese sepet içerisinde meyve getirirken sepet içerisine yılan kaçmıştır. Adaya gelen yılan tarafından ısırılan Prenses ölmüştür. Kızının ölümün ardından İmparator çok üzüldüğü için prensesin tabutuna da hiç bir yılan ulaşamasın diye pirinçten bir tabut hazırlatmış. Ardından tabutu yüksek bir yer olan Ayasofya’nın duvarlarından birini koydurtmuştur. Ayasofya Müzesinde de göreceğiniz tabutta bulunan deliklerden yılanların ölümünden sonra bile prensesi bırakmadığını anlayabilirsiniz.

Kabul gören diğer bir efsaneye göre Osmanlı döneminde, Battal Gazi İstanbul’u kuşatmak için ordusuyla gelip,burada karargahını kurup yedi yıl boyunca burada durmuştur. Durumdan haberdar olan İmparator çok korktuğu için kızını ve hazinesini Kız Kulesi’ne kapatmıştır. Bu olayı öğrenen Battal Gazi sessizce bir gece kuleyi ziyaret edip hem aşık olduğu prensesi hem de hazineyi kaçırmıştır. Daha sonradan atını da alıp bu diyarlardan uzaklaşmışlardır.Ayrıca ”Atı Alan Üsküdar’ı geçti” sözü buradan geldiği düşünülmektedir.

Anlatılan diğer bir efsane ise Antik Yunan zamanlarında İstanbul Atina egemenliğindeyken buraya Chares adında bir kral gelmiş. Makedon Kralı I. Filip tehlikesine karşı gönderilen  kralın eşi, İstanbul’da vefat etmiş. Bu duruma oldukça üzülen Kral karısının anısına denizin ortasına bir mezat anıt olarak Kız Kulesini inşa ettirmiştir.

Başka bir Yunan mitolojisi efsanesine göre kulenin bugü nyer aldığı yerde Afrodit tapınaklarından biri bulunuyormuş ve burada Hero isminde rahibe yaşıyormuş. Güzeller güzeli rahibeye aşık olan Leandros, her gün kıyıdan adaya kadar yüzermiş.Buna karşılıkta rahibe Hero, Leandros yolunu kaybetmesin diye kule üzerinde sürekli ateş yakarmış.Ancak bir gün hava oldukça fırtınalı olduğu için Kulede ki ateş sönmüştür ve Leandros hiç bir şey göremediği için yolunu kaybedip,boğularak ölmüştür. Daha sonradan ise rahibe bu acıya fazla dayanamayıp intihar etmiştir. Sonrasında burası Kız Kulesi olarak anılmaya başlamıştır.

Kız Kulesi Restoranı

Marmara Denizin eşsiz manzarası ile Kız Kulesinde yer alan restoranda yemek yerken çok güzel saatler geçireceksiniz. Burada bulunan restoran haftanın yedi günü hizmet vermektedir. Gündüzleri kahvaltı ve öğle yemeği hizmeti veren restoranda Akşamları şehrin harika manzarası ile sevdiklerinizle akşam yemeği yiyebilirsiniz. Özel günlerin vazgeçilmez yerlerinden bir olan restoranda kahvaltı hizmeti saat 09.00, hafta sonu 10.00’da başlayıp; 13.00’da hizmet sona eriyor.Öğle yemeği hizmeti de kahvaltıdan sonra başlayıp Akşama kadar devam etmektedir.Akşam yemeğinde ise menüler oldukça zengindir.İki tane menüye sahip olan restoranda dilediğiniz yemeği sipariş verip manzara eşiliğinde tadını çıkarabilirsiniz.

Ayrıca restoranda bir çok organizasyon düzenlenmektedir.Örneğin düğün ve nişan gibi özel geceleri burada organize edebilirsiniz.İçerisinde bulundurduğu panoramik manzaralı kafeterya ile evlilik tekliflerin vazgeçilmez yeri olarak bilinmektedir.Bunların haricinde kule içerisinde yer alan bar akşam 20:15-00:30 arasında hizmet vermektedir.

Kız Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Marmara denizinde, İstanbul boğazında,  Salacak Sahili’nin yaklaşık 200 metre kadar açığında yer alan Kız Kulesi’ne Üsküdar’dan, Kabataş’tan hareket eden, hafta içi ve hafta sonu hizmet veren ringler ile ulaşmak sağlayabilirsiniz. Üsküdar’dan kalkan ringler sabah 09:15’dan 18:30’a kadar, her 15 dakikada iskeleden kalkıyor. Kabataş’tan ise hafta içi öğlen 12.00’de, hafta sonu sabah 10.00’da iskeleden hareketleniyor. Kuleden 45 dakikada Kabataş’a giden ringler bulunmaktadır.Bunların en son seferleri ise akşam 19:00’da sına ermektedir.

Bilmeniz gereken bir şey de buraya giderken mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü Kız Kulesi sadece rezervasyonu olan misafirlere hizmet vermektedir.

Kız Kulesi Ziyaret Saatleri

Yılın her günü hizmet veren Kız Kulesi ziyaret saatleri hafta iç ve hafta sonu olmak üzere sabah 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kız Kulesi Giriş Ücretleri 2023

Hem müze hem de restoran olarak hizmet veren Kız Kulesi’nin müze girişleri ücretlidir.Aşağıda bulunan tablaya göre belirli bir para ile giriş ücretleri alınmaktadır.Ancak şehit yakın kartı ve Müzekart sahibiyseniz müze sizler için ücretsizdir.

Öğrenci ve 60 yaş üstü kişi başı :70 – 50TL
Yetişkinler için kişi başı :100 TL

Bir yanıt yazın