Anasayfa » Yazılar » Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Hakkında

Gürcistan topraklarında yaşam Taş devrinde başlamıştır. Burada ilk kurulan krallıklar Kolhis ve İberia Krallıkları ‘dır. (MÖ 1350 – 164) Roma İmparatorluğu tarafından yıkılan bu krallıklar, 400 yıl Roma İmparatorluğu egemenliğinde kaldıktan sonra birkaç yüzyıl Bizans egemenliği altında yaşamıştır. 15. yüzyılda ise Timur’un istilası ile ülke yerle bir olmuştur. Gürcistan Gezi Rehberi

Bizans’ın yıkılmasının ardından Osmanlı ve İran’ın saldırılarına uğrayan Gürcistan’ın batısı Osmanlılarda, doğusu ise İran’da kalmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda ise Gürcistan’ın tamamı Çarlık Rusya’nın hakimiyeti altına girmiştir.

1. Dünya Savaşında İngiliz işgaline uğrayan Gürcistan, 1921 yılında ise Josef Stalin tarafından işgal edilerek Sovyetler Birliği’ne katılmıştır. 1991 yılında Sovyetler dağıldıktan sonra ise Gürcistan bağımsızlığını ilan etmiştir.

2008 Güney Osetya Savaşı

Gürcistan Gezi Rehberi Osetya’nın kendi toprağı olduğunu düşünen Gürcistan, 1992 ve 2004 yılında burayı ele geçirmek için bu bölgeye askeri saldırı düzenlemiş ancak başarılı olamamıştır. 2008 yılında 2. kez askeri operasyon düzenlemiş fakat bu sefer de Rusya’nın sert bir şekilde karşılık vermesiyle ateşkes istemek zorunda kalmıştır. 2008 Pekin Olimpiyatları sırasında yaşanan bu olayı hepinizin hatırlayacağını düşünüyorum. Bu tarihten sonra Gürcistan ile Rusya arasında tüm diplomatik ilişkiler kesilmiş, Rusya Gürcistan’a doğalgaz akışını durdurmuş ve Gürcü vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştır. Öğrendiğim kadarıyla da onlar için Rusya vizesi almak oldukça zor.

Gürcüce

Gürcüce, dünyanın en eski dillerinden biri olup 5. yüzyıldan beri konuşulmaktaymış. Dilin ilginç özelliklerinden bahsetmem gerekirse öncelikle yazılış itibariyle Elfçeye oldukça benziyor. Bu nedenle yazılanları okumak neredeyse imkansız. Bunun yanında Gürcüce ’de F harfi bulunmadığından Ford Focus ‘a Pord Pocus, Fatih’e Patih, Fatma’ya Patma diyorlarmış. Aynı zamanda 7 sessiz harf de yanana gelebiliyormuş. Örneğin Dzhgsasuhili = Stalin anlamına geliyormuş. Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan’ın resmi dillerinden biri de Rusça olduğu için şehirde çok sayıda Rusça bilen insan görmek mümkün. Ancak günümüzde okullarda 2. dil olarak İngilizce öğretiliyor.

Gürcistan Lari ’si (Gel)

Gürcistan’ın yerel para birimi Lari ‘dir. Uluslararası ISO kodu ise GEL olarak geçiyor. 2020 yılı itibariyle 1 Lari = 2 TL yapıyor ki iki katı gibi bir farkla Gürcistan parası bizimkinden daha değerli.

Bizdeki kuruşun karşılığı ise onlarda Tetri. 1 Lari = 100 Tetri yapıyor. Eğer karayolu ile hareket ediyorsanız Sarp Sınır Kapısın ‘da paranızı çevirmenizi asla tavsiye etmiyorum çünkü şehir merkezi ile sınır kapısında %20 civarında bir fiyat farkı bulunuyor. Batum şehir merkezinin neredeyse her köşede dövizci bulabilmeniz mümkün. Aynısını Tiflis için söyleyemeyeceğim ama eğer uzun süreli bir seyahat yapmayı düşünüyorsanız tüm paranızı lari değilde bir kısmını lari bir kısmını dolar yapmanızı tavsiye ederim. 

Gürcistan’a araçla geçiş

Aracınızın resmi sahibi sizseniz eğer, aracınız ile Sarp Sınır Kapısı ‘ndan Gürcistan ‘a geçiş yapabilirsiniz. Sadece Batum turu yapıp dönecekseniz eğer aracınızla girmenizi tavsiye etmiyorum çünkü yaz aylarında sınır kapısında araç kuyrukları yaya geçişlerine göre çok daha uzun sürmekte ve geçiş sonrasında ise aracınıza Gürcistan sigortası yaptırmanız gerekmekte. Normal yurtdışı sigortanız geçerli olmuyor ve eğer bu sigortayı yaptırmazsanız 200 lari ceza alıyorsunuz. Bu cezayı da ülkeden çıkmadan önce ödüyorsunuz. Yani sadece Batum ‘u gezip dönmeyi düşünüyorsanız aracınızı sınır kapısında bırakarak geçmenizi tavsiye ederim. Şehir merkezine dolmuş ya da taksilerle gidebilirsiniz. Taksi ücreti yaklaşık 30 lari, dolmuş ücreti de 2 lari. Benim size tavsiyem ise Rize veya Trabzon hareketli Batum turlarına katılmanız. Dilerseniz Sarp Sınır Kapısı ‘nda karşılamalı şehir turlarına da katılabilirsiniz. Gürcistan Turları

Gürcistan’ın Bölgeleri

Georgia-regions-map

Gürcistan’ın Bölgeleri

Gürcistan; Kartli, Rioni, Kakheti, Güneybatı (Southwestern), Kuzeybatı (Northwestern), Samtskhe-Javakheti olarak 6 bölgeden oluşuyor. Güney Osetya’yı da sayarsak toplam 7 bölge oluyor. Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Vizesi

Gürcistan’a vize gerekmiyor. Hatta T.C. Nüfus Cüzdanı ile giriş yapılabiliyor.

İlaç Sorunu

Gürcistan hükümeti uyuşturucuyla mücadele kapsamında bir süredir hiçbir ilacın ülkeye sokulmasına izin vermiyor. Fakat son zamanlarda ülkeye çok sayıda Türk ziyarete geldiği için eskisi kadar kadar dikkat edilmiyor. Benim tavsiyem kullanmanız gereken ilaçları yetecek kadar cebinize almanız. Zaten sınır geçişlerinde üst araması olmuyor.

Gezilecek Şehirler

Aslında Gürcistan gezilecek yerler bakımından zengin bir ülke ama bunun pazarlamasını iyi yapamıyorlar.  Birçok önemli yer kaderine terk edilmiş durumda ve bazı yerlere de toplu taşımayla ulaşım yok. Gezilecek şehirlere ayrı ayrı bakmak gerekirse:

Batum (Batumi)

Karadeniz kenti olan Batum, Gürcistan ‘ın en turistik şehirlerinden bir tanesi. Plajları ve kumarhaneleri buranın cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Karadenize yolunuz düştüğünde Rize ve Trabzon ’dan günübirlik turlar ile ziyaret edebilirsiniz. Batum Turları

Tiflis (Tbilisi):

Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis ‘e, 3-4 gününüzü ayırabilirsiniz. Birkaç gününüzü şehir merkezini gezmeye ayırırken diğer günlerinizi de Tiflis ‘ten Kaheti gibi bölgelere düzenlenen günübirlik turlarla değerlendirebilirsiniz.  Gürcistan Turları

– Tiflis Gezi Rehberi

Akhaltsikhe:

Burada bir Osmanlı kalesi bulunuyor. Ancak kaleyi sıfırdan restore ettikleri için tarihi bir önemi kalmamış. Yine de görmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında şehirde Sapara manastırı ve Khertvisi kalesi bulunuyor. 1 gün kalabilir ya da sadece kaleye uğrayarak transit geçebilirsiniz.

– Borjomi:

Borjomi, Gürcistan ’da maden sularının üretildiği şehir. Doğanın yeşilliği ve sakinliği adeta gelen misafirleri büyülüyor. Maden suları Avrupa ‘nın birçok şehrine ihraç edilmektedir. Batum ’dan Tiflis ‘e seyahat ediyorsanız yolunuzdan 20-30 km saparak bu muhteşem doğa harikasını ziyaret edebilirsiniz.

– Mtskheta:

Tiflis’e 20 dakika uzaklıkta bulunan şehirde Swetitskhoveli Kilisesi ve şehrin tepesinde Jvari Manastırı bulunuyor. Tiflis’e giderken ya da dönerken birkaç saatliğine uğrayabilirsiniz.

– Akhaltsikhe, Borjomi ve Mtskheta Gezi Rehberi

– Gori:

Josef Stalin’in doğduğu şehir. Burada doğduğu ev ve hayatını anlatan bir müze bulunuyor. Şehrin yakınlarında ise tarihi bir mağara ve kilise var. Vaktiniz bol ise uğramanızı tavsiye ederim ama kısıtlı zamanı olanlar için muhtemelen seçenekler arasında yer almayacaktır. 

– Kutaisi:

Kutaisi, Gürcistan’ın en büyük ikinci şehri. Burada 11. yüzyılda yapılan Bagrati Katedrali ve 12. yüzyılda yapılan Gelati Manastırı bulunuyor. Gürcistan turu yaparken hayran kaldığım şehir burası. Sokaklarda gezerken şehrin tarihi kokusu sizleri adeta büyülüyor. Neredeyse yeni yapının bulunmadığı, az sayıda olan yeni yapıların da şehrin dokusuna uygun yapıldığı bu şehri Gürcistan gezi rehberinize mutlaka eklemeniz gerekmektedir.

– Vardzia:

Vardzia ‘da 1100 yılında yapılmış bir mağara bulunuyor. Benim çok hoşuma gitmişti ancak buraya toplu taşıma bulmak hayli zor.

Kazbegi Dağı:

Kafkasların en büyük dağı. Hava soğuk olduğu için gidemedim ancak 2000 metre yükseklikte bulunan manastırı mutlaka görmek isterdim. Belki başka bir zamana 🙂

Mestia

Kafkas Dağları’nın eteğindeki masal diyarı Mestia.. Gürcistan ‘ın Svaneti bölgesindeki Mestia kasabası, Svan kuleleri, buzul vadileri ve gölleri ile adeta sizleri büyülüyor.

Mestia, Gürcistan, Svaneti, Svan kuleleri, Kafkas dağları

Kafkas Dağları ‘nın eteğindeki masal diyarı Svaneti bölgesinde; Mestia kasabası, Svan kuleleri, buzul vadileri ve gölleriyle büyülenmeye hazır olun.

Gürcistan ‘da; 1 gece Batum ‘da, 1 gece Kutaisi ve 3 gece de Tiflis’te konaklayarak birçok bölgesini gezme şansı yakalayabilirsiniz.

Yeme-İçme

Yemek:

hacapuri

Khachapuri (okunuşu: Haçapuri)

Gürcistan ‘ın ana yemeği kuşkusuz haçapuridir. Gürcü pidesi diye de tabir edilen bu yemeğin Rize pidesinden farkı, içerisinde Gürcistan ‘a özgü sulguni peynirinin olmasıdır. 

khinkali

Khinkali (okunuş: hıngel)

Gürcistan ‘a özgü mantı diyebilirim. Damak tadı biraz farklı. Bu yüzden herkes sevmeyebilir. İçerisinde et parçacıkları bulunan bu yemeği sipariş verirken dikkat etmenizi tavsiye ederim çünkü domuz etiyle yapılmış olma ihtimali oldukça yüksek. 

İçme:

Şarap, Gürcistan’ın meşhur içeceğidir. Ülke genelinde üzüm çeşitliliğinden dolayı 500 ‘ün üzerinde farklı tatlarda şarap üretiliyormuş. Aynı zamanda dünyada ilk şarabın da Gürcistan’da üretildiği söylenir. (7000 yıl önce)

En popüler şarap, Mukuzani ‘dir. Saperavi, Khvanchkara ve Kindzmarauli diğer popüler şaraplar arasındadır. Bunun dışında limonata içmenizi de şiddetle tavsiye ederim. 

Özetlemek gerekirse Gürcistan’ın tüm turistik yerlerini gezmek için 5-6 gün yeterli olacaktır. İyi gezmeler! Gürcistan Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir