Anasayfa » Yazılar » Gölyazı Köyü Gezi Rehberi

Gölyazı Köyü Gezi Rehberi

Gölyazı Köyü Gezi Rehberi

Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı bir balıkçı kasabasıdır. Uluabat gölü kıyısında yer alan bir yarım adadır. Küçük bir ada olmasına rağmen üzerinde yerleşim yerleri bulunmaktadır. İlçeye olan bağlantısı bir köprü ile kurulmaktadır. Yayalar ve araçlar bu köprüden geçerek şirin balıkçı kasabasına ulaşırlar.

Kurtuluş Savaşına kadar Türkler ve Rumların bir arada mutlu şekilde yaşadığı bir alan olarak bilinmektedir. Ancak savaş sonrasında buraya genellikle Selanik’te olan Türkler bu bölgeye yerleşmişlerdir. Gölyazı ziyaretinizde çok fazla şey görmeniz mümkündür. En önemli insanların burada bir günlerini nasıl geçirdiklerine şahit olacaksınız. Balıkçı köyü olması ile birlikte burada hayat gün ağırması ile başlamaktadır. Sabah insanların ellerine malzemelerini alıp göle balık tutmaya gittiğinizi görebilirsiniz. Köyün geneli uyurken burada balıkçı teknelerin sesi bütün köyden duyulmaktadır. Burada yaşayan yöre halkı geçiminin çoğunu balıkçılık ile elde ederler. Göl içerisinde binlerce balık türü bulunmaktadır. Bunlardan en çok tutulan balık türleri yayın, turna ve sazan balıklarıdır.  Bunların yanı sıra Gölyazı kadınları kendi ürettiği eşyaları ya da sokak lezzetleri ile evlerine destek olurlar. Yarım adada yaşamı ve doğal güzelliklerini görerek eminim Gölyazı’ya hayran kalacaksınız.

Gölyazı’nın Tarihi

Gölyazı’nın tarihi milattan önceye dayanmaktadır. Bizans ve Roma dönemine kadar uzanan tarihi köy içerisinde yer alan anıtlar mezarlar bu durumu açıklamaktadır. Köy içerisinde yaklaşık 300 adet anıt mezar bulunmuştur. Bu mezarların her biri 2000 yıllık olması ile birlikte tarihini Roma dönemine kadar uzandığını göstermektedir. O dönemlerde Işık Tanrısının şehri ismiyle anılan Gölyazı, Roma krallığın merkezi olarak bilinmektedir. Gölyazı o dönemlerde ilk olarak Edremit dönemin adı ile Adramytteion ve Kizikos‘a bağlı kalmıştır. Bütün bunları milattan sonra 117-138 yılları arasında İmparator Hadrianus‘un Bitinya gezisi sırasında bu şehre uğradıktan sonra giriş kapısında yer alan onur yazısından anlamaktayız.

Uzun yıllar sonra Osmanlı İmparatorluğun himayesi altına girmesi ile birlikte yukarıda bahsettiğim gibi burada 600 hane Rum 600 hane Türkler birlikte huzurlu bir şekilde yaşamaktaymış. Cuma günleri Müslümanlar ,Pazar günleri ise Rumlar pazar kurarak her iki millet birbirlerinden alışveriş yaparak geçimlerini sağlamışlar. Rumlar ve Türkler burada Kurtuluş Savaşına kadar mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmüşler. Daha sonra savaştan sonra Rumlar Yunanistan’a göç etmişler. Yunanistan’da yer alan Selanikli Türkler buraya göç etmişlerdir. Dönemin önemli geçim kaynakları balıkçılık ve ipekböcekçiliğidir.

Gölyazı Gezilecek Yerler

Küçük bir yarım ada olmasına rağmen içerisinde çok fazla Rum evi bulunmaktadır. O günden bugüne kadar Rum evleri çok iyi korunmuştur. Adanın çevresi ve içerisi sit alanı olarak ilan edilmiştir. Buraya sadece doğası ve Uluabat Gölü için bile gelinir. Gölyazı Köyü içerisini gezdikten sonra çevresindeki pek çok tarihi ve doğal güzellikleri gezebilirsiniz. Sizler için Gökyazı gezilecek yerler listesini oluşturduk. Aşağıdaki listeden dilediğiniz yeri seçerek gezebilirsiniz.

Zambak Tepe

Gün batışını izlemesi en güzel yer olan Zambak Tepesi, yarım adanın karaya bağlandığı meydandan 10 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor. Tepenin ismi Rumların mezarlarına ekilen zambaklar nedeniyle verilmiştir. Manzarasının yanı sıra antik kenti ve amfi tiyatrosu ile kültür turizmi için oldukça uygundur. Zambak Tepesinin eşsiz manzarası ile Gölyazı ayaklarınızın altındadır. Çevresinde yer alan çay bahçelerinde oturarak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Gölyazı Apollon Tapınağı

Gölyazı çevresine bulunan küçük adalardan olan Kızadası içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, Roma döneminden kalan önemli bir tarihi yapıdır. Görkemli mimarisi, sütunları, mozaikleri ve heykelleri ile kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. Bu adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır. Bu nedenle Gölyazı Köyünden yada ilçeden bineceğiniz tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ağlayan Çınar

Ağlayan Çınar, Gölyazı’nın simgesi haline gelmiş bir doğa harikasıdır. Ağacın ismi uzun yıllar geçtikçe ağaç eğilmeye başlamış ve gövdesinin bir bölümünden doğal kaynak suyu akması ile yöre halkı Ağlayan Çınar adını vermiştir. Doğal kaynak suyu sayesinde ağacın altında küçük bir havuz bile oluşmuştur. Görkemli gövdesi ve yemyeşil yaprakları altında serinleyebileceğiniz bir doğa harikasıdır.

Aziz Pantelemion Kilisesi

Aziz Pantelemion Kilisesi, Rumların burada yaşaması nedeniyle açılmıl olan tarihi bir kilisedir. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de 1903 yılında tamamlandığı düşünülmektedir. Bunun nedeni Aziz Pantelemion Kilisesi restorasyonu sırasında ortaya çıkmıştır. 115 yıllık tarihi kilise de dikdörtgen şeklinde bazilika ve yuvarlak planlı merdivenler bulunmaktadır. Mimarisi ile ziyaretçilerini etkileyen kiliseyi Gölyazı ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Arkeopark Açık Hava Müzesi

Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı unvanı olan Arkeopark Açık Hava Müzesi, barındırdığı tarihi eşyalar ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Bursa tarihinde yaşamış olan uygarlıklara ait pek çok tarihi eserleri burada görmeniz mümkündür. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu 500’e yakın eserlerin çıkarılıp bu müzede sergilenmesine olanak sağlamışlardır. Bu müzede 8500 yıllık insanların kültürlerini rahat bir şekilde görmekteyiz. İçerisinde yer alan çömlekleri ve av aletleri ile bunları çok rahat bir şekilde anlıyoruz. Müzeyi gezerken kendinizi zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedeceksiniz.

Gölyazı Köyü Gezi Rehberi

Gölyazı Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Marmara Bölgesinin Bursa şehrinin Nilüfer ilçesinde Uluabat Gölü yanı başında  Bursa – İzmir karayolu üzerinde bulunan Gölyazı, ulaşımı oldukça zahmetlidir. Gölyazı’ya ulaşımınızı minibüsler, tekneler ve özel aracınız ile sağlayabilirsiniz. İlçe merkezinden kalkan minibüsler ile buraya ulaşmak biraz daha iyidir. Özel aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız öncelikle Bursa’ya gelmeniz gerekmektedir. İstanbul ile arasında 200 kilometre olması ile birlikte yaklaşık 2 saat sürmektedir. Dilerseniz Gölyazı’ya Tekirdağ üzerinden feribota binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Gölyazı’ya ulaşımı Bursa Uluabat Gölü’ne Bandırma yönüne ilerledikten sonra Uluabat Gölüne gelmeden 5 kilometrelik bir yolda bulunur. Buraya özel aracını ile giriş yapmanız yasaktır. Bu yüzden Gölyazı Köyüne gelmeden 4-5 kilometre önceden arabanızı park etmeniz gerekmektedir. Çünkü Gölyazı Köyüne araç girişi yasaktır. Bu nedenden dolayı köy içerisinde tertemiz hava soluyup huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir